test

Porces formiranja vlasti u Kotoru neće ići brzo

Standard

30/09/2024

20:02

Miran izborni dan bio je juče u Kotoru. Dok Demokrate najavljuju mogućnost skorog formiranja vlasti, novi učesnici na izborima sumnjaju da će proces ići brzo.

Kako doći do sedamnaest mandata? Sa deset startuju i dosadašnja pozicija i opozicija.

Otvorene su sve kombinacije za Demokrate, koje će razgovarati sa svima osim sa DPS-om. Nosilac liste Demokrate – Pokret Evropa sad u Kotoru Vladimir Jokić kaže da imaju mogućnost da formiraju koalicionu vlast.

“Ukoliko kod naših potencijalnih koalicionih partnera bude bilo raspoloženja za brzu reakciju, mi ćemo brzo, vjerujem, to i uraditi. Naši prirodni koalicioni partneri su svi oni ljudi i političke grupacije koje su u prethodne dvije godine kredibilno sa nama radili na razvoju ovoga grada”, kaže Jokić. 

Prebrojavanje je i danas nastavljeno. O jednom mandatu Kotorskog pokreta odlučuje nekoliko glasova. DPS je uložio prigovor da su neki važeći listići proglašani nevažećim, pa OIK još nije proglasila preliminarne rezultate. Stoga je rano za pitanje s kim u postizbornu koaliciju.

Iz DPS-a ističu da je uvijek pitanje sa kim.

“Mi nismo nikad u našim programima, u predizbornim kampanjama se zakivali da kažemo nećemo s nekim. Mi ćemo ići sa svima koji su spremni da prihvate nas kao političku partiju, da prihvate naš program”, ističu iz DPS-a.

Nove liste imaju najveći koalicijalni potencijal.

Nosilac liste “DA se Kotor pita – DA” dr Davor Kumburović ističe da stabilna vlast u Kotoru ne može da se napravi bez njih.

“Tako da, izbog njih drugih razloga, mogu slobodno da kažem da smo, zapravo mi, pobjednici ovih izbora. Mislim da se vlast neće konstituisati baš tako lako i tako brzo”, navodi Kumburović. 

Nositeljka liste “Za budućnost Kotora” Snežana Jovanić poručuje da su opredeljeni svakako njihovim koalicionim partnerima.

“Na državnom nivou i građanskim listama sa lokalnog nivoa, da sjednemo svi zajedno i da formiramo vlast za dobro naših sugrađana”, kaže Jovanić.

U Kotoru je u večerašnjim izborima glasalo 54,6 odsto birača. Najviše ih je preko 28 odsto glasalo za DPS, potom za Demokrate i PES 26 odsto, za budućnost Kotora 9,4, Demokratska alternativa dobila je 8,8, a Grbaljska lista 8,4 odsto glasova Kotorana.

Evropski savez je dobio 5,2, HGI 4,5 odsto. Kotorski pokret je dobio nešto iznad 3 odsto. No, ovo još nije ni preliminarno potvrđeno.

Izvor: rtcg
Izvor (naslovna fotografija):

Screenprint RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)