test

Šabović: Ispravno mišljenje ombudsmana

Standard

16/10/2024

18:05

Pozdravljam mišljenje Ombudsmana dato u odnosu na karnevalsko spaljivanje lutke u liku Andreja Nikolaidisa u kojem je navedeno da takav čin sadrži elemente govora mržnje. Mislim da je ono važno jer želim da vjerujem da sprječava indoktrinaciju društva u pravcu normalizacije spaljivanja književnika a sve u cilju zadovoljavanja političko-klerikalnih elita, kaže Mirza Šabović član Glavnog odbora SDP-a Crne Gore.

No, ovo mišljenje je, ocjenjuje, takođe važno ako u njegovu perspektivu stavimo i ono što se dešavalo na karnevalu u 2019.godini, i to iz nekoliko razloga. One koje dobro služi sjećanje, sjetiće se da je na tadašnjem karnevalu spaljena figura sa likom Ranka Krivokapića.

“Krivokapić koji je tada bio u opoziciji spaljen je kao Montanjara što je vjekovni sinonim za Crnogorce u Kotoru”, kazao je Šabović.

Prema njegovim riječima, Montanjara su tada spalili ni manje ni više nego Demokrate Alekse Bečića, koji je zbog svoje ”pro-evropske” politike završio na listi nepoželjnih lica u susjednoj Hrvatskoj.

“Po prvi put u viševjekovonoj tradiciji karnevala spaljen je opozicioni političar, iako je tumačeći istorijat svrha karnevala spaljivanje grijeha lokalne vlasti, odnosno način na koji su plebejci iskazivali šta misle o patricijima (plemstvu)”, naveo je Šabović.

Problematično je, ističe on, to što niti prilikom spavljivanja Montanjara-Krivokapića niti prilikom spaljivanja Nikolaidisa nijesu spaljenji njihovi ‘grijesi’, osim ukoliko im karnevalski grijesi nijesu što je jedan Crnogorac, a drugi Grk, ili što su se obojica suprostavljali otvorenoj klerikalizaciji crnogorskog društva, ili što su obojica složni oko činjenice da oni koji su ih spaljivali su sve samo ne evropejci kakvim se predstavljaju, ili recimo to što su složni da se ratni zločinci ne mogu slaviti kao heroji, ili recimo to da su obojica intelektualno superiorniji od onih koji bi da ih narodski rečeno ”užde” samo zato što na drugi način ne mogu da im odgovore.

Povezani članci

Ostavite komentar

Komentari (0)