test

SAD zabrinute; Vlada: Zakon o stranim agentima neće biti na dnevnom redu

Standard

11/10/2024

07:28

Sjedinjene Američke Države duboko su zabrinute zbog mogućih posljedica koje bi predloženi zakon o stranim agentima mogao imati na demokratiju, ljudska prava i osnovne slobode, uključujući slobode izražavanja i udruživanja, navodi se u odgovoru Stejt department na upit Glasa Amerike povodom najava da će prosrpska i proruska članica Vlade Milojka Spajića, koalicija ''Za budućnost Crne Gore'', predložiti usvajanje zakona o stranim agentima čija bi meta bile nevladine organizacije.

U odgovoru se navodi da bi u Crnoj Gori, saveznici u NATO-u i kandidatkinji za članstvo u Evropskoj uniji, takav zakon mogao ograničiti građanski prostor.

“Stigmatizovati organizacije civilnog društva koje rade na poboljšanju života građana Crne Gore i ometati kritički rad nezavisnih medija koji javnost izvještavaju na osnovu činjenica. Ti elementi izrazito su značajni za sve demokratske institucije i sisteme”, navedeno je u odgovoru portparola Stejt departmenta Glasu Amerike.

Prethodno je Vlada Crne Gore saopštila je da ostaje na evropskom putu i da neće razmatrati eventualni takav prijedlog.

“Vlada je u potpunosti posvećena putu Crne Gore ka EU. Eventualni takav predlog zakona se ne može naći na njenom dnevnom redu”, saopšteno je Glasu Amerike iz vlade.

Isti izvor navodi da je stav premijera Spajića isti kao stav njegovog “Pokreta Evropa sad” (PES), koji je u srijedu saopštio da neće podržati takav zakon.

Istovremeno, iz nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopšteno je da želje dijela Vlade zvuče kao spremanje lova na vještice.

“Godina je 2024. u Crnoj Gori, a kada slušamo šta želi dio vlade, zvuči kao da smo se vratili u srednji vijek – sprema se “lov na vještice”. Predlog koji zagovara “Za budućnost Crne Gore ” je antievropski i retrogradni, i jasno da je njegova namjera gušenje slobodne misli, progon neistomišljenika i etiketiranje civilnog društva kao stranih agenata i državnih neprijatelja”, rekla je Milena Gvozdenović iz Centra za demokratsku tranziciju za Glas Amerike i ocijenila da je “ovako nešto tipično za autokratije, a ne demokratstka i evropska društva”.

Ona je rekla da nevladine organizacije u Crnoj Gori godinama rade na jačanju demokratije, promovišući vrijednosti kao što su transparentnost, ljudska prava i odgovornost institucija.

“Ova inicijativa ne samo da ignoriše naš doprinos, već nas pokušava diskreditovati i udaljiti od evropskih praksi, koje prepoznaju važnost nevladinog sektora i podržavaju njegov rad kroz međunarodnu saradnju i donacije”, rekla je Gvozdenović.

Nova srpska demokratija (NSD) u srijedu je najavila da će inicirati usvajanje zakona o stranim agentima, tvrdeći bez dokaza da “strane agenture pod plaštom NVO pokušavaju da utiču na unutrašnju i spoljnu politiku Crne Gore”.

Uslijedila je oštra osuda dijela javnosti i negativan stav političkih partija, ukljućujući i vladajuće Demokrate i PES koji su rekli da neće podržati takav zakon.

Izvor: Glas Amerike
Izvor (naslovna fotografija):

Stejt department

Ostavite komentar

Komentari (0)