test

Šaranović namjerio da više od 60 policijskih službenika pošalje kući

Standard

18/06/2024

07:43

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović pokrenuo je ili će pokrenuti disciplinske postupke protiv više od 60 bivših rukovodilaca u Upravi policije, koji su bili na funkcijama prije pobjede na izborima proruskih i prosrpskih društveno-političkih snaga u avgustu 2020. godine.

Kako Pobjeda saznaje, prošle sedmice su ih na razgovor pozvali načelnici policijskih sektora i saopštili im da je Agencija za nacionalnu bezbjednost, po nalogu ministra Šaranovića, uradila bezbjednosne provjere i da njih više od 60 nije prošlo, te da će protiv njih biti pokrenuti disciplinski postupci.

Usmeno obaviješteni

” Rečeno nam je da postoje bezbjednosne smetnje za naš dalji rad u Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno Upravi policije i da će nam po okončanju disciplinskih postupaka biti uručeni otkazi”, ispričali su Pobjedi neki od bivših policijskih funkcionera.

Načelnici su, kako kažu, odbili da im uruče rješenja o pokretanju disciplinskog postupka.

” Rekli su nam da im je pomoćnik direktora Uprave policije Lazar Šćepanović naložio da sa nama obave razgovor i saopšte nam da su pokrenuti disciplinski postupci. Zamislite, izložili su vas sudu, a neće da uruče spise predmeta, niti kažu što nam se konkretno stavlja na teret. To je nečuveno”, ističu oni.

Većina njih je, nakon što su proruske i prosrpske vlasti preuzele institucije, krajem 2020. godine, razriješena i do danas su neraspoređeni.

” Svega nekolicina su ostali radno angažovani, ali na nižim pozicijama od onih koje su ranije pokrivali”, objašnjavaju sagovornici Pobjede.

Radi se o službenicima sa visokim obrazovanjem, ljudima sa dugogodišnjim iskustvom koji, kako kažu izvori Pobjede, nikada nijesu odgovarali ni za prekršaj.

” Svi mi smo se u prethodnom periodu profesionalno dokazali i odnosom prema poslu i prema službi. Očekujemo da će na ovu odmazdu i revanšizam da reaguju i sindikalne organizacije, jer je Šaranović prevršio mjeru”, ogorčeni su oni.

Šaranović će na disciplinski sud da izvede više od 60 bivših načelnika, komandira, šefova kriminalističkih stanica…

” Jasno nam je da se radi o revanšizmu i da ministra Šaranovića i nove vlasti ne zanimaju ni zakoni, ni pravo, ni pravda. Već nam je uskraćeno pravo na pravično suđenje, jer nam je onemogućen uvid u spise predmeta na osnovu kojih nas etiketiraju kao službenike koji nijesu podobni za dalji rad u službi”, kažu naši sagovornici.

Čistke

Poslije prve proruske i prosrpske ministarke koja je nakon izbora 2020. rukovodila resorom prosvjete Vesne Bratić i koja je u jednom danu organizovala nezapamćenu čistku u crnogorskim školama – kada je razriješila više od 180 direktora i direktorica obrazovnih ustanova, najava otkaza za više od 60 bivših funkcionera Uprave policije, najveća je odmazda za kojom su posegnule nove vlasti.

Mlađani ministar unutrašnjih poslova ne haje za zakone, njegov jedini cilj je demonstracija moći i čistkama, kao u vrijeme Informbiroa, šalje nedvosmislenu poruku službenicima što ih čeka ako mu se ne povinuju.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, „bezbjednosne smetnje za dalji rad“ definisane su u članu 162 koji nalaže da službenik ne može ostati u službi ako je registrovan „u evidenciji uživaoca opojnih droga, koju vodi organ državne

uprave nadležan za poslove zdravlja“ i ako „održava veze sa licima koja neovlašćeno prikupljaju tajne i druge podatke, teroristima, saboterima, članovima organizovanih kriminalnih grupa ili licima za koja se osnovano sumnja da pripadaju takvim grupama“.

” Prijedlog za utvrđivanje postojanja bezbjednosne smetnje za dalji rad u policijskom zvanju podnosi neposredni rukovodilac policijskog službenika, bez prethodne saglasnosti policijskog službenika za koga se vrši bezbjednosna provjera”, piše u Zakonu.

Provjeru radi komisija za provjeru bezbjednosnih smetnji, koju obrazuje ministar, a ona „pribavlja mišljenje Agencije za nacionalnu bezbjednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuje nacionalna bezbjednost“.

Prema informacijama Pobjede, Šaranović je odmah po imenovanju na funkciju ministra unutrašnjih poslova, krajem oktobra prošle godine, zajedno sa svojom „desnom rukom“ u Upravi policije Lazarom Šćepanovićem, koji mu je, kako tvrde naši izvori, pripremio „spisak nepodobnih“, krenuo „završnu čistku“.

Na putu mu se, u jednom trenutku, ispriječio premijer Milojko Spajić, kada nije prihvatio da razriješi tadašnjeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina (prethodno u dva navrata nezakonito razriješenog sa te pozicije). Međutim, neko je Spajića poslije nepunih dva mjeseca brzo doveo u red i Brđanin je smijenjen.

Šaranovićev plan je bio da on preuzme i rukovođenje policijom, ali mu Spajić to nije dozvolio, kao ni da vršilac dužnosti direktora Uprave policije bude njegov čovjek – Lazar Šćepanović. Na burnoj sjednici Vlade za v.d. direktora imenovan je Aleksandar Radović, kojeg je predložio Spajić.

” Radović se ništa ne pita. On je samo formalno direktor. Upravom policije „vedri i oblači“ Lazar Šćepanović, a Šaranović komunicira isključivo s njim”, kažu sagovornici Pobjede.

Imenovanja po zaslugama

Do koje mjere se Šaranović uživio u ulogu nedodirljivog ministra i koliko je osilio potvrđuju i neka njegova nezakonita i neprihvatljiva imenovanja o kojima je Pobjeda ranije pisala, ali on se na to ne obazire. Nažalost, ne obazire se ni tužilaštvo.

Pisali smo nedavno da je policijski službenik Miodrag Dašić i dalje na poziciji starješine u Odjeljenju bezbjednosti Herceg Novi iako se protiv njega vodi krivični postupak pred Osnovnim sudom na Cetinju zbog zloupotrebe službenog položaja iz člana 416, a u vezi člana 23 stav dva Krivičnog zakonika. Optužnica je podignuta još u aprilu 2022.

Prema informacijama Pobjede, policijski službenik Dašić okrivljen je da je sa još jednim kolegom, 2020. godine, tokom saobraćajne kontrole, od jedne porodice, francuskih državljana, iznudio 500 eura. Prijava je inicirana preko Ambasade Francuske, koja je prijavila nečasno postupanje crnogorske policije.

Dašić, međutim, nikada nije suspendovan, a naši izvori su kategorični da ga na poziciji čuva politika, jer je on, kako kažu, čovjek od povjerenja novih vlasti.

” Ogorčeni smo da neko štiti ovakvo „zastiđe“ od policajaca, koji je, to je javna tajna, tokom saobraćajnih kontrola uzimao novac”, ispričali su nezvanični sagovornici Pobjede iz policije.

Kategorični su da Dašića štite „nove vlasti, jer ih je zadužio, još tokom čuvenih litija“, kažu da im je pomagao u predizbornim kampanjama, „a kada su osvojili vlast etiketirao je kolege, časne ljude i profesionalce“…

Šaranović je, o čemu je Pobjeda pisala, odmah po imenovanju unaprijedio u šefa svog obezbjeđena policajca pravosnažno osuđenog za brutalno zlostavljanje – Vuka Vukovića i ostavio ga na toj poziciji i nakon upozorenja da je to neprihvatljivo. Kada je Pobjeda u februaru objelodanila ovo imenovanje on je poručio da ga neće razriješiti.

Čak ga je nagradio i dodatnim imenovanjem za ispitivača u Komisiji o primjeni sredstava prinude?! Tako, po Šaranovićevom viđenju profesionalizma i etike, policajac pravosnažno osuđen za zlostavljanje u službi ocjenjuje prekoračenje ovlašćenja?!

Na funkciji je zadržao i osuđivanog visokog policijskog funkcionera – Predraga Tanjevića, kojeg je njegov prethodnik Filip Adžić imenovao na poziciju načelnika Odjeljenja za antikorupciju. Tanjević je osuđen za zloupotrebu službenog položaja.

Pisali smo i da je ministar Šaranović, odmah po preuzimanju funkcije, imenovao u novembru prošle godine Snežanu Vujović za šeficu kabineta, a nepunih mjesec kasnije, 5. decembra, njenog supruga Darka Vujovića postavio za načelnika Odjeljenja unutrašnje kontrole Uprave policije. Ovaj bračni par u januaru ove godine častio je i dodatnim pozicijama.

Prvo je, na prijedlog gospođe Vujović, njenog supruga imenovao u Komisiju za provjeru bezbjednosnih smetnji za vršenje policijskih poslova, a potom nju postavio za predsjednicu Etičkog odbora?! Očigledan konflikt interesa ministru Šaranoviću nije važan.

” Moć odlučivanja nad radom i ponašanjem policije koncentrisao je u ruke supružnika Vujović i monopolizovao Ministarstvo”, upozorili su tada izvori iz MUP-a.

Ono što je iz dana u dan izvjesnije je da ministar Šaranović monopolizuje resor na čijem je čelu i koncentriše moć „u svoje ruke“, apsolutno ne mareći za zakonska ograničenja.

Sada su na red stigli bivši policijski funkcioneri kojima je primarni grijeh što su na pozicijama bili prije nego su vlast preuzele proruske i prosrpske političke snage. Da nađu način kako da ih se riješe novim vlastima je trebalo skoro četiri godine i Šaranović je smislio – ANB je dobila zadatak da uradi za njih bezbjednosnu procjenu, nalog je, naravno, bio da procjena mora biti negativna i to je to. Slijede disciplinski postupci, pa otkazi. To što će građanke i građani Crne Gore platiti nezakonite otkaze, kao u slučaju bivše ministarke Bratić, mlađanog ministra Šaranovića ne interesuje – on ima agendu koju mora ispuniti. Uostalom, ni bivša ministarka nije pozvana na odgovornost.

Atak na lični integritet i porodice

Sagovornici Pobjede koji su na listi „za odstrijel“ ministra Danila Šaranovića kažu za Pobjedu da ne sumnjaju da će dobiti otkaze, „jer je to cilj ove odmazde“, ali nemaju dilemu i da će konačan ishod biti njihova pobjeda na sudu.

” Na osnovu paušalnih informacija i površnih saznanja određenih službenika ANB-a dovedeni smo u ovu situaciju i mi i naše porodice. Ugroženo nam je dostojanstvo i integritet, kao i našim porodicama, samo zbog beskrupuloznog revanšizma”, ističu oni.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ostavite komentar

Komentari (0)