test

Šef lokalnog PES-a predlaže referendum o danu opštine

Standard

13/09/2023

07:13

Predsjednik Kluba odbornika Pokreta Evropa sad Pljevlja Miomir Drobnjak kazao je za Pobjedu da organi te stranke tek treba da se izjasne o prijedlogu za promjenu datuma obilježavanja Dana opštine Pljevlja, a njegov stav je da odluku treba da donesu građani na referendumu. U Demokratskoj Crnoj Gori još nijesu razgovarali o inicijativi koja je potekla od Nove srpske demokratije, ali poručuju da će je odbor partije razmatrati kroz nekoliko dana.Dio nove vlasti u Pljevljima, predvođen gradonačelnikom Dariom Vranešom i predsjednikom Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Milanom Lekićem, planira izmjene Statuta opštine kojim bi se Dan opštine Pljevlja, koji se slavi 20. novembra, slavio 27. oktobra na dan Svete Petke.

Tim povodom je u petak na sjednici lokalnog parlamenta, bez prisustva predstavnika Demokratske partije socijalista, formirana komisija koja će raditi na izmjenama i dopunama Statuta opštine Pljevlja čiji je cilj promjena datuma obilježavanja opštinskog praznika.

Predsjednik Opštinskog odbora Nove Milan Lekić kazao je da će konačnu odluku o tome donijeti nakon razgovora sa koalicionim partnerima – Pokretom „Evropa sad“ i Demokratskom Crnom Gorom, bez čije podrške ne mogu izglasati novi dan opštine.

Međutim, do sada nije bilo razgovora činilaca lokalne vlasti u Pljevljima, ali su partije delegirale predstavnike u novoformiranoj komisiji koja će se baviti ovom idejom.

GLAS GRAĐANA

Odbor PES-a sastao se sinoć povodom inicijative Nove srpske demokratije, a kako saznaje Pobjeda, stav će zauzeti nakon što njihov predstavnik u Komisiji za izradu nacrta izmjena i dopuna Statuta čuje od predstavnika političkih partija, koje su pokrenule ovu temu, konkretan prijedlog promjene opštinskog akta u dijelu koji se odnosi na usaglašavanje sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Nakon toga, kako nam je rekao Drobnjak, daće sugestije svom članu Komisije kako da se postavi prema ovom pitanju.

– Moj stav je bio da se ponašamo kao ozbiljne demokratije i da dozvolimo građanima da na referendumu odluče koji će dan da obilježavaju. Kako god odluče građani, meni je to OK, a vidjećemo kakav će biti stav našeg Odborničkog kluba po tom pitanju – rekao je Drobnjak.

Miomir Drobnjak

Među odbornicima PES-a, kako navodi, ima onih koji podržavaju prijedlog da se dan opštine obilježava 27. oktobra, kao i onih koji su za to da ostane sadašnji datum praznika.

” Ali da ne bi povređivali ničija osjećanja, ja sam na sjednicama zastupao ideju da se građanima predoči značaj oba datuma, npr. putem gostovanja istoričara na lokalnom javnom emiteru, pa da oni nakon toga odluče kad žele da obilježavaju svoj dan”, istakao je Drobnjak.

Poručuje da teme koje dijele nijesu prioritet PES-a, već poboljšanje životnog standarda građana.

U Demokratskoj Crnoj Gori još nijesu razmatrali pitanje promjene Statuta i datuma opštinskog praznika.

” Odbornički klub nije imao konsultacije u vezi sa ovom inicijativom, niti smo razgovarali sa kolegama iz drugih partija, tako da u ovom trenutku ne mogu ništa više da kažem”, rekla je za Pobjedu šefica Kluba odbornika te partije u Pljevljima Božica Grujičić.

Ona nije željela da iznosi lični stav po pitanju promjene dana opštine, već poručuje da će jedinstven zaključak Demokrata biti poznat nakon obavljenih razgovora unutar odbora partije.

Božica Grujičić

” Kroz nekoliko dana trebalo bi da počnemo konsultacije na tu temu”, poručila je Grujičić.

Promjena datuma obilježavanja dana opštine pominjala se još u maju, tokom predizborne kampanje bivšeg Demokratskog fronta.

” Pljevlja će vratiti dug istoriji i tradiciji, gdje će se ako bog da slaviti dan opštine na Svetu Petku 27. oktobra, na dan kada su Pljevlja dva puta bila oslobođena od dva carstva”, poručio je tada Milan Lekić na tribini koalicije „Za budućnost Crne Gore“ održanoj u Pljevljima.

REVIZIONIZAM

Nije slučajno odabran 27. oktobar kao planirani novi dan opštine Pljevlja jer se želi poništiti 20. novembar 1944. – dan kada su partizani oslobodili Pljevlja. Ključni cilj NSD je istorijski revizionizam jer žele da predstave, kao i u slučaju Budve, da su Pljevlja oslobođena od srpske vojske koja je u periodu krajem Prvog svjetskog rata bila maltene okupaciona.

Obračun nove vlasti u Pljevljima sa tekovinama antifašizma traje još od uspostavljanja nove vlasti. Predsjednik Opštine Dario Vraneš prvi je gradonačelnik koji nije položio vijence na Stražici 13. jula za Dan državnosti i Dan ustanka protiv fašizma. Nova srpska demokratija godinama baštini ideologiju četnika Draže Mihailovića, dok su Pljevlja istorijski grad narodnih heroja i grad koji je dao skoro 2.500 ljudskih žrtava u borbi protiv fašizma.

Pljevaljski odbor DPS-a saopštio je da se namjerom Nove srpske demokratije da se 27. oktobar proglasi za novi dan Opštine Pljevlja, urušavaju građanski i multinacionalni odnosi u Pljevljima. Kazali su da je namjera NSD nova provokacija.

Danas sjednica Komisije

Sjednica Komisije za izmjene i dopune Statuta opštine Pljevlja biće održana danas. U radu tog tijela, pored konstituenata Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, trebalo bi da učestvuju i predstavnici PES-a i Demokrata.

Šef Kluba odbornika DPS-BS Marko Tošić kazao je juče za Pobjedu da nijesu delegirali člana za rad u Komisiji koja će se baviti izmjenama Statuta Opštine Pljevlja jer ne žele da daju legitimitet urušavanju sekularizma i zatiranju antifašizma u Pljevljima. On je napomenuo da 20. novembar, koji se decenijama obilježava kao Dan opštine Pljevlja, predstavlja ono za šta su zajednički preci položili svoje živote.

 

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Pljevlja

Ostavite komentar

Komentari (0)