test

SMJENA MILOVIĆA PO MJERI DEMOKRATA: Koprivica za mir u kući i produženje njihove podrške SPAJIĆEVOJ VLADI

I. Đoković

12/06/2024

09:10

Premijer Milojko Spajić juče je uputio inicijativu Skupštini za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića po hitnom postupku, gdje će za njegovu smjenu biti potreban glas 41 poslanika, što otvara nove kalkulacije unutar parlamentarne većine i novi prostor za djelovanje Demokrata koji su nakon glasanja za izbor v.d. direktora Uprave policije saopštili da oročavaju podršku 44. Vladi do dobijanja IBAR-a.

Kriza u Vladi Crne Gore koja je započela izborom Aleksandra Radovića za v.d. Uprave policije nakon koje su uvrijeđene Demokrate saopštile da oročavaju podršku Spajićevoj Vladi do dobijanja pozitivnog IBAR-a dobila je prije dva dana novu dimenziju.

Ministar pravde Andrej Milović je na vanrednoj pres konferenciji prebacio lopticu u premijerovo dvorište i poručio Milojku Spajiću da je došlo vrijeme da njih dvojica svedu račune i pozvao ga da parlamentu predloži njegovo razrješenje.

Spajić nije časio časa i već isti dan je saopštio da će uputiti inicijativu Skupštini što je i učinio dan kasnije i to po hitnom postupku.

Ovakav rasplet događaja ide na ruku Demokratama koji bi sada ukoliko poslanici u Skupštini smjene Milovića mogli dobiti funkciju ministra pravde i tako ”namireni” odustati od najavljenog uskraćivanja podrške Vladi nakon dobijanja IBAR-a.

Prema pisanju Pobjede jedan od kandidata za tu funkciju iz redova Demokrata je Momo Koprivica, koji je i po odluci Vlade zamjenio Milovića na sjednici Skupštine.

Činjenica da je Koprivica delegiran, nakon odluke Vlade da ukine ovlašćenje Miloviću da zastupa i brani IBAR zakone, da on u parlamentu predstavlja izvršnu vlast, znači da bi mogao da bude rješenje i uz saglasnost vrha Demokrata.

Iako prema pisanju medija u vrhu Demokrata postoji tinjajući sukob između dvije struje, ovakav rasplet očigledno bi stavio po strani njihove razmirice, a sve po cijenu ostanka u Vladi i očuvanja fotelja, pa bi tako Demokrate zaboravile na oročenje podrške Vladi i nastavile da budu dio iste kao da ništa nije bilo, a izbor v.d. direktora Uprave policije koji nije po njihovom ukusu postao samo ružno sjećanje.

Sukob na relaciji Milović-Spajić svakako otvara novi prostor za ucjene premijera od strane Demokrata, ali i shodno najavljenoj rekonkstrukciji Vlade od Andrije Mandića koji bi mogao dobro da naplati glas za smjenu Milovića za neka buduća imenovanja.

Mandić se nije direktno izjasnio da li će podržati smjenu Milovića već je saopštio da ,,svaka politička svađa treba da sačeka dobijanje IBAR-a“, no ovakav rasplet njemu svakako otvara prostor za šire djelovanje kad njegova partija kroz rekonkstrukciju postane dio Vlade.

Sada ostaje samo da se čeka sjednica Skupštine gdje će se pokazati koliko je čvrsta parlamentarna većina i da li će Spajić imati dovoljnu podršku poslanika da smjeni Milovića.

Izvor (naslovna fotografija):

Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)