test

Spajić: Crna Gora se obavezala da će osuditi sve zločine počinjene na ovim prostorima

Standard

26/06/2024

17:59

Crna Gora se obavezala da će osuditi sve zločine počinjene na ovim prostorima, saopštio je premijer Milojko Spajić, na konferenciji za novinare u Briselu, nakon što je Crna Gora dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).



Odgovarajući na pitanje novinara iz Hrvatske, zašto Crna Gora, kada joj se otvara evropski put otvara dijalog o Drugom svjetskom ratu i najavljuje usvajanje rezolucije o Jasenovcu, Spajić je rekao da je Crna Gora multietnička, multikonfesionalna država sa svim predstavnicima različitih naroda u parlamantu koji imaju potrebu da izguraju neke rezolucije koje su bitne za njihov politički korpus i narode ili religije kojima pripadaju.

On je rekao da u proceduri ima preko 40 rezolucija.

“Imamo momentum poslije Rezolucije o Srebrenici. Ušli smo u korpus rezolucija koje nas skreću sa nekih tema – i ekonomije i vladavine prava. Ali glasajući za Rezoluciju o Srebrenici negdje smo se obavezali da osudimo sve zločine počinjene na ovim prostorima. Crna Gora će osuditi zločine u kojima je učestvovala. Treba da osudimo aktivnosti iz 90- ih i sa Hrvatskom treba da imamo najbolje odnose”, naglasio je Spajić.

Na pitanje da li će rezolucija o Jasenovcu biti na dnevnom redu Skupštine u petak, odgovorio je da za to treba pitati parlament, jer on ne učestvuje u radu Skupštine Crne Gore.

Povezani članci

Izvor (naslovna fotografija):

Milojko Spajić; Mara Babović/Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)