test

Spajić sa premijerom Portugala: CG ima snažnu podršku da postane prva naredna članica EU

Standard

04/12/2023

17:37

Crna Gora prednjači u evropskim integracijama i ima snažnu podršku Portugala da postane prva naredna članica Evropske unije, poručio je premijer te zemlje Antonio Košta.

Kako je saopšteno iz Vlade, premijer Crne Gore Milojko Spajić ugostio je Koštu, koji u okviru posjete regionu boravi u Crnoj Gori.

Spajić je, navodi se, sa portugalskim kolegom razgovarao o mogućnostima jačanja bilateralne saradnje i evropskoj integraciji Crne Gore. 

On ga je, dodaje se, upooznao sa programom rada 44. Vlade, te istakao da su stvoreni uslovi za reformske procese koji će doprinijeti ubrzanju procesa integracije.

”Poseban akcenat biće na vladavini prava i pregovaračkim poglavljima 23 i 24. U ambijentu političke stabilnosti i funkcionalnosti institucija kakav, vjerujem, imamo u ovom trenutku u Crnoj Gori – želimo da angažujemo sve raspoložive kapacitete kako bi ubrzali proces integracije i u najkraćem roku ispunili preduslove za članstvo“, kazao je Spajić.

Košta je, kako je saopšteno, izrazio zadovoljstvo posjetom Crnoj Gori i regionu i kazao da Portugal želi unaprjeđenje saradnje na svim nivoima.

”Košta je ponovio snažnu podršku Portugala evropskoj integraciji Crne Gore i istakao da se napredak u procesu sticanja članstva treba zasnivati na individualnim zaslugama i ostvarenim rezultatima zemalja kandidata u reformskim procesima, te da je u tom kontekstu pred Crnom Gorom jasna evropska perspektiva. Sagovornici su konstatovali da su politički odnosi dvije zemlje odlični te da kao takvi predstavljaju dobar temelj za unapređenje ugovorne baze i jačanje saradnje u oblastima od obostranog interesa”, stoji u saopštenju Vlade.

Najviše prostora, kako je ocijenjeno, postoji u oblasti turizma, energetike, infrastrukture i ribarstva, te je u tom kontestu potrebno ojačati normativno-pravni osnov između dvije zemlje i u bliskoj budućnosti konkretizovati saradnju kroz zajedničke projekte.

Posjeta premijera Košte je, kako je rečeno, prva posjeta jednog portugalskog premijera Crnoj Gori i kao takva od velikog značaja za jačanje i nastavak ukupne saradnje dvije zemlje.

Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: Vlada Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)