test

Strugar za TV E: Izbori neizvjesni, glavna bitka za apstinente

Standard

22/09/2024

09:48

U predizbornoj kampanji je mnogo buke i bijesa, dok niko nije analizirao budžet Glavnog grada, niti je ko, na osnovu tog budžeta, rekao koji su projekti realni, kazao je u informativnoj emisiji 24 sata, na Televiziji E, komunikolog Miodrag Strugar.

,,Politički programi ne utiču na glasače, makar ne u onoj mjeri u kojoj se vjeruje. Znate li nekoga ko uzme i pročita političke programe? Ako pitate građane ko šta obećava, ne vjerujem da će za sve kandidate znati koje konkretne stvari su obećali, jer se različite stvari obećavaju. Vidimo da se vladajuća koalicija ne bavi lokalnim problemima, nego govori o državi, ona ima kampanju kao da su državni izbori, dok kod opozicije više primjećujemo da se bavi lokalnim temama. Kad kažem vladajuća, mislim na koaliciju PES-a i Demokrata, kompletna njihova kampanja je vezana za državni nivo, a ne zaostaju mnogo ni koalicija oko Andrije Mandića, odnosno oko Nove srpske demokratije, najmanje se bave lokalnim temama”, rekao je Strugar.

Koalicija oko PES-a i Demokrata, očigledno, hoće da prekopira kampanju sa prethodnih parlamentarnih izbora, smatra Strugar. Međutim, tada su, kaže, bili nepotrošeni, imali rezultate programa Evropa sad 1, nijesu do tada obavljali vlast i građani nijesu mogli da ih procjene.

,,Sad imamo iskustvo sa njima. Šta oni pokazuju u kampanji? Bilbord na kome su premijer, potpredsjednik Vlade i ministar energetike. Ni jedan, ni drugi, ni treći nijesu na izbornoj listi, niti mogu biti odbornici u gradskom parlamentu. Jasno šalju poruku građanima – mi smo samo slika, glasajte za nas, ali nećete dobiti nas, nego ćete dobiti nekoga drugoga. PES time pokazuje da očigledno nema dovoljno dobrih kandidata koji bi bili nosioci liste. Sama ta funkcionerska kampanja dovoljno govori o njima. Razlika u odnosu na prethodne lokalne, i državne izbore, kada je riječ o PES-u, je ogromna, jer sad imamo iskustva sa njima, sad znamo i ko su, i šta su, i kako rade”, naglasio je Strugar.

On podsjeća da je Pokret Evropa sad, na prethodnim izborima imao pojedinačno najbolji rezultat. Međutim, sada, kako kaže, nijesu smjeli sami da izađu i da provjere volju birača.

,,Vrlo je jasno da u toj koaliciji žele da sakriju svoj eventualni pad. Treba im svaka vrsta podrške. Podrškom ministru Saši Mujoviću, a koji nije na izbornoj listi, nego ta lista samo nosi njegovo ime”, naveo je Strugar.

On je mišljenja da Srpska pravoslavna crkva želi da poruči biračima iza koga stoji. 

,,Imajmo u vidu da su i spomenik prethodnom mitropolitu Amfilohiju Radoviću iskoristili u izbornoj kampanji, u ovom  slučaju Demokrate. Jasno je kako vide kako stoje na terenu. Vjerovatno su ocijenili da im rejting nije baš onakav kakav bi se očekivao, da su dobro radili i imali sinergijski efekat”, poručio je Strugar.

Smatra i da su mnoge liste izabrale najbolje ljude za svoju ciljnu grupu.

,,Izabrali su osobe koje najbolje komuniciraju sa potencijalnom ciljnom grupom, odnosno, ciljna grupa ima percepciju da su oni njihov najbolji izbor. Imaćemo zanimljivu utrku, trinaest je lista, biće mnogo prosutih glasova i mislim nikad neizvjesniji izbori u Podgorici. Pitanje je koliko su uspjeli da mobilišu birače da izađu. Vidjećemo koliko će biti apstinenata, tu će se odmjeravati snage. E to će biti glavna bitka ovih posljednjih dana kampanje, i biće zanimljivo pratiti s komunikacijskog aspekta”, zaključio je Strugar.

Izvor: TV E
Izvor (naslovna fotografija):

Miodrag Strugar, TV E – stop kadar

Ostavite komentar

Komentari (0)