test

Suljević: Bahatost se Spajiću lako može obiti o glavu

Standard

02/08/2024

07:01

Premijer Milojko Spajić, uz podršku parlamentarne većine i Bošnjačke stranke koja je nedavno postala njen dio, u kontinuitetu obesmišljava kontrolnu ulogu parlamenta, a ta bahatost mu se lako može obiti o glavu, jer građani na to ne gledaju sa simpatijama.

To je, u ragovoru za Pobjedu, ocijenio saradnik na programima Centra za građansko obrazovanje Damir Suljević, koji upozorava da su nalazi posljednjeg „CG puls“ istraživanja, koje ta NVO realizuje u saradnji sa institutom Damar, pokazali da dominantna većina građana, njih 58,6 odsto, smatra da je premijer u obavezi da dođe u Skupštinu kada ga poslanici pozovu i da, u skladu sa tim, planira i svoje obaveze.

FARSA

Premijer se više puta, od kada je prošle godine postavljen na čelo Vlade, nije pojavio na Premijerskom satu u Skupštini, niti na kontrolnim saslušanjima pred skupštinskim radnim tijelima.

Posljednji takav slučaj dogodio se prije svega tri dana, kada je šef parlamenta Andrija Mandić, prvi put u novijoj istoriji crnogorskog parlamentarizma, otkazao Premijerski sat, jer je sjednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na kojoj je Spajić obrazlagao program „Evropa sad 2“ i kojom je u tom trenutku predsjedavao funkcioner Bošnjačke stranke Mirsad Nurković, trajala duže od pet sati.

Parlamentarna većina, na čelu sa Mandićem, za to je okrivila opozicione članove Odbora tvrdeći da upravo oni opstruiraju Premijerski sat. Opozicioni predstavnici na plenumu su to negirali navodeći da je po srijedi unaprijed osmišljen scenario parlamentarne većine kako bi se Spajiću pomoglo da izbjegne suočavanje sa poslanicima.

U tvrdnje parlamentrane većine nije povjerovao ni Suljević koji ističe da premijer, uz podršku poslanika većine, u kontinuitetu obesmišljava kontrolnu ulogu Skupštine.

” Ni posljednja dešavanja nijesu neka novost, jer je on nepoštovanjem prema Skupštini i počeo svoj mandat. Prvi je premijer koji poslanicima nije pročitao ni svoj ekspoze”, podsjeća Suljević.

Damir Suljević

On navodi kako Spajićevo ignorisanje obaveze da za svoj rad položi račune Skupštini, direktno poništava Ustavom propisano načelo podjele vlasti i uzajamne kontrole između njene tri grane. Upozorava kako se sve to upravo Spajiću može obiti o glavu.

” Jer građani i građanke na to ne gledaju sa simpatijama”, navodi Suljević

ULOGA BS

On naglašava kako premijer u svom nedemokratskom odnosu prema institucijama sistema ima saučesnike upravo među poslanicima vladajuće većine koji svoju ulogu poništavaju dopuštajući mu takvo ponašanje.

” Nažalost, i Bošnjačka stranka, koja je odnedavno dio parlamentarne većine, brzo se stavila u kalup onih koji premijeru omogućavaju da se ponaša na takav način, a dešavanja na Odboru za ekonomiju dodatno potvrđuju tu činjenicu”, istakao je Suljević.

Sjednice Skupštine i skupštinskih odbora su, dodaje on, za razliku od sjednica Vlade koje je premijer zatvorio, i dalje javne.

” Iz tog razloga, te sjednice su jedna od rijetkih prilika da se premijer i Vlada suoče sa kontraargumentima i dokažu da su radili u javnom interesu, što očigledno ne žele činiti. Ipak, ne treba zaboraviti da i bježanje od javnosti šalje jasnu poruku, jer oni koji su utemeljeni i imaju argumente nemaju problem da se suoče sa ovakvim izazovima”, zaključuje Suljević.

Da je očigledno da premijer izbjegava suočavanje sa poslanicima smatra i poslanik Socijaldemokrata Branislav Nenezić.

” Jer je svima jasno da je program „Evropa sad 2“ bila predizborna prevara kojom je obmanuo građane i dobio mogućnost da bude mandatar”, rekao je Nenezić Pobjedi.

TRULI KOMPROMIS

On, međutim, nije saglasan sa stavom da je kontrolna uloga parlamneta obesmišljena.

” Upravo zbog aktivnosti opozicionih poslanika premijer ne smije da dođe na plenum, jer je potrošio neistine i obmane koje bi mogao servirati, a da mu građani mogu povjerovati”, kaže on.

Branislav Nenezić

Nenezić ističe i kako nedavni ulazak Bošnjačke stranke u Vladu predstavlja širenje interesne koalicije formirane na trulom kompromisu.

” Bošnjačka stranka će koristiti za sprovodjenje zamisli Andrije Mandica i Milojka Spajica, zarad nekoliko ministarskih pozicija”, smatra on.

Zaključuje i kako je samo pitanje vremena kada će ta stranka ponovo postati „višak“ u aktuelnoj većini. Povodom nedavnih dešavanja u parlamentu juče je reagovao i jedan od lidera Evropskog saveza i predsjednik Socijaldemokratske partije Ivan Vujović ocijenom da vlast Andrije Mandića i Milojka Spajića „sahranjuje demokratiju i institucije“.

” Skupštinu su sveli na običnu pijacu funkcijama. Premijer redovno izbjegava premijerski sat i ruga se u lice javnosti. Vlada, koja sa državnim sekretarima ima više članova nego poslanika, predmet je već globalne sprdnje”, naveo je Vujović u objavi na platformi Iks.

Ključ problema u nepostojanju zakona o Skupštini i Vladi

Posljednja dešavanja u Skupštini iznova su nas, kako ističe saradnik na programima CGO Damir Suljević, vratila jednom od ključnih problema, a to je nepostojanje zakona o Skupštini i Vladi. Ti zakoni bi, smatra Suljević, takve situacije defenisali i prevenirali.

” Tako bi se i neodgovornost premijera prema instituciji Skupštine sankcionisala, a to bi sve uticalo da se uvede elementarni red u ovom domenu koji postaje haotičan” ,rekao je Suljević.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Screenprint

Ostavite komentar

Komentari (0)