test

Svi obećavaju da će rješavati saobraćajni haos u Podgorici

Standard

26/09/2024

20:44

U susret podgoričkim izborima, u debati u okviru emisije Načisto, argumente ukrštaju nosioci pet ključnih lista na izborima u glavnom gradu-Luka Rakčević – ''Za bolju Podgoricu – Jakov Milatović'', Saša Mujović – ''Evropa sad – Demokrate – Još jače – prof. dr Saša Mujović'', Nermin Abdić – ''I riječju i djelom – DPS – Nermin Abdić'', Jelena Borovinić Bojović – ''Grad svih nas'' Za budućnost Podgorice i Boris Mugoša – ''Evropski savez – Boris Mugoša (SDP, SD, LP i građani) – Podgorica za primjer''.

Učesnici debate odgovaraju na pitanje šta namjeravate da učinite da dnevno funkciuonisanje bude podnošljivo, te da put s jednog na drugi kraj grada ne traje duže nego prevoz između pojedinih opština u Crnoj Gori.

Boris Mugoša je kazao da je saobraćajni kolaps svakodnevnica i da svakog dana postaje sve gore.

“Moramo nešto urgentno da uradimo. Trenutno šest institucija vrši nadzor saobraćaja… a stanje je nikad gore. Moramo da primijenimo i savremene tehnike vezano za pametne semafore… Moramo da unaprijedimo i sistem “Oko sokolovo” i sistem prikazivanja slobodnih parking mjesta. Ali moramo i kupiti još gradskih autobusa i detaljno da analiziramo gradske linije… Podgorica mora krenuti i sa podzemnim garažama iznad kojih bi bile zelene površine, šetališne zone, objekti”, rekao je Mugoša.

Nermin Abdić je rekao da je saobraćajni haos i kolaps na svakom mjestu u gradu.

“Tome se mora stati na put… Ovo nije dobro. Je li DPS pravio greške, jeste… Ali nemojte da kažete da DPS za 30 godina vlasti nije dobro uradio za Podgoricu…. Moramo da promijenimo i životne navike, parkirati gdje ko stigne…. Imamo rješenje za ovo. Nabavili smo u prethodnom mandatu 45 autobusa, a u narednom mandatu još 40… ali i da povećamo broj parking mjesta. Sve liste teže ka tome da zatvore centar grada za saobračćaj”, rekao je Abdić.

Saša Mujović je rekao da je prethodna vlast u gradskoj upravi uradilo puno toga kako bi postavili i ispravili “neke devijacije koje vuku korijene iz perioda DPS-a.

“DPS nije griješio, kardinalno je griješio i ovo što imamo danas u saobraćaju je posljedica urbanističkog haosa… Neko je pojeo naš prostor….”, kazao je Mujović.

Jelena Borovinić Bojović je rekla da svi veliki gradovi imaju probleme sa saobraćajem.

“Podgorica lagano postaje veliki grad… Kultura saobraćaja mora da se promijeni i sami ni često ne vodimo računa gdje i kako se parkiramo… Treba maksimnalno afirmisati gradski prevoz…”, kazala je Borovinić Bojović.

Luka Rakčević je kazao da imaju “pet jednostavnih koraka”.

“Prvi korak je kupovina 50 novih autobusa. Drugi je uvođenje duplo većeg broja linija. Treći je uvođenje “bajk šering” na svakih 100 do 150 metara. Četvrti je korišćenje vještačke inteligencije u upravljanju semaforima. Peti koraj je širenje infrastrukture što podrazumijevanje i izgradnju devet podzemnih garaža…”, kazao je Rakčević.

Izvor: Vijesti
Izvor (naslovna fotografija):

TV Vijesti

Ostavite komentar

Komentari (0)