test

Mandić predstavio novi logo Skupštine, sjetio se ”viteškog kralja” Aleksandra Karađorđevića

Standard

09/10/2024

13:09

Prva sjednica Drugog redovnog jesenjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore biće održana danas na Cetinju.

Poslanici bi danas trebalo ponovo da glasaju o zakonu o Razvojnoj banci Crne Gore, koji je predsjednik države Jakov Milatović vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.

Na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije o priznavanju i izvršenju stranih presuda u građanskim ili privrednim stvarima, Prijedlog zakona o potvrđivanju Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhe provjere izjava o imovini, kao i izbori, naimenovanja i razrješenja.

Tok sjednice:

Izglasan zakon o Razvojnoj banci Crne Gore

Ponovo izglasan zakon o Razvojnoj banci Crne Gore. Za je glasalo 42 poslanika, dok je jedan bio protiv.

Huter: Vjerujem da je ovo vaš dug prema Vučiću

Poslanik DPS-a Oskar Huter rekao je da Prijestonica zaslužuje da se na simbolima Skupštine nađe simbol tog grada.

“To nije zgrada zetske banovine…Kontekst u koji hoćete da smjestite Aca Palikuću je sraman. Vjerujem da je ovo vaš dug prema Vučiću, koji je razočaran svime onim što je uložio”, kazao je Huter.

Nenezić: Djeca u školama nisu bezbjedna

Poslanik Socijaldemokrata Branislav Nenezić rekao je da su poslanici današnju dopunu dnevnog reda trebalo da počnu izmjenom zakona o postupanjima prema maloljetnicima u krivičnom postupku.

“Danas cijela Crna Gora treba da slavi ako je van životne opasnosti i ako se spasi moj sugrađanin, koji je prije dva dana bio žrtva vršnjačkog nasilja i umalo izgubio svoj život. Mi ovdje usvajamo direktive koje nam neko pošalje, zakone koji su predmet političkog dogovora i političke korupcije, a djeca nam u školama nisu bezbjedna”, kazao je Nenezić.

Adžić: Ovo je nastavak vaših provokacija

Poslanik GP URA Filip Adžić rekao je da ovo nastavak provokacije Mandića prema svima koji vole ovu državu i osjećaju se kao Crnogorci.

“Ja to od vas očekujem i vi radite samo ono što je vaša agenda, ali dobro je da građani vide i kakav je odnos vaših partnera u vlasti prema Cetinju, pokušaju prekrajanja istorije i promovisanju ljudi koji su najviše zla nanijeli Crnoj Gori i to upravo sa ovog mjesta”, naveo je Adžić.

Nikolić: Pokušavate da preoblikujete karakter ove institucije, a onda i Crne Gore

Nikolić je odgovorio predsjedniku parlamenta da su dovoljno pametni i iskusni da znaju šta je Mandićeva ideja vodilja.

“Pokušavate da preoblikujete karakter ove institucije a onda i Crne Gore. Ne bavite se vi tim temama slučajno. Malo zastavama, malo izmjenama Ustava, sad mijenjate logo Skupštine. Jasna je poruka koju šaljete. Takvo ponašanje aminuje parlamentarna većina, zbog toga vi gušite parlamentarnu većinu u tom zagrljaju, a građani Crne Gore to kažnjavaju. Nastavite to da radite do jedne ure, onda ćemo da se pogledamo u oči i svedemo račune”, rekao je Nikolić.

Mandić: Sve je ispoštovano

Mandić je rekao da misli da nema “Cetinjanina i građanina Crne Gore koji se danas ne raduje činjenici da mi uvažavamo i poštujemo našu Prijestonicu i jednu od najljepših istorijskih zgrada u crnoj Gori”.

On je rekao da ništa nije prekršeno.

“Sve je ispoštovano”, dodao je Mandić.

Nikolić: Simbolika je jasna

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić pitao je na osnovu kojeg akta je Mandić sebi dao za pravo da odnosi odluku o novom vizuelnom identitetu Skupštine.

Mandić se pozvao na član Poslovnika.

“A ako se vama ne sviđa ovaj vizuelni identitet mislim da bi bilo dobro da o tome obavijestimo i javnost”, rekao je Mandić.

Nikolić je rekao da je riječ o nastavku zloupotreba institucije Skupštine.

“Bilo bi elementarno pristojno i korektno da ste o ovome porazgovarali na Kolegijumu sa šefovima poslaničkih klubova i upoznali nas sa onim što je Vaša ili ideja generalnog sekretara…Sada nam sugerišete jer ste prekršili Poslovnik, jer ste pročitali član na osnovu kojega to radi generalni sekretar uz Vašu prethodnu saglasnost, što znači da je instruisan da to predloži zahvaljujući vašoj inicijativi.  Simbolika je jasna i iz tog razloga se vi pozivate na zetsku banovinu u vremenu kad je Crna Gora izgubila ime, državno dostojanstvo i dio svoje teritorije”, rekao je Nikolić.

On je kazao da je jasno šta radi Mandić.

“Nadam se da vam je jasno i i šta radi parlamentarna većina koja dozvoljava ovu hajdučiju i nasilje u parlamentu”, naveo je Nikolić.

Poslanici su na početku održali minut ćutanja za žrtve poplava u BiH.

Za riječ se javio poslanik URA Miloš Konatar koji je kazao da opoziciji nije uvažena njihova tačka dnevnog reda, čime je prekršen posovnik.

Konatar je istako da je Zakon o Razvojoj banci u suprotnosti sa Poslovnikom.

“Apelujem na poslanike da ne glasmo za ovaj zakon”, rekao je Konatar.

Poslanik SD Boris Mugoša zatražio je od Mandića da mu objasni pod kojim članom je otvorio sjednicu 30. septembra na kojoj je bil prazna sala.

“Skupština je svih poslanika i ako imate dopis sa njim mora biti upoznat svaki poslanik, aa ne da pred praznom salom otvarate i zaključujete sjednice bez pravnog osnova”, kazao je Mugoša.

Nakon proceduralnih javljanja, poslanici su izglasali dnevni red.

Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot

Ostavite komentar

Komentari (0)