test

(UŽIVO) Izmjene Zakona o popisu dobile podršku 64 poslanika

Standard

27/11/2023

15:31

Poslanici Skupštine su sa 64 glasa za podržali izmjene Zakon o popisu večeras u Skupštini, dok nije bilo glasava protiv i uzdržanih.

Podržana su i četiri amandmana poslanika Vasilija Čarapića, koja su sastavni dio prijedloga Zakona, kao i dva amandmana poslanika Duška Stijepovića, Miodraga Lakovića, Slavena Radunovića, Maje Vukićević, Slađane Kaluđerović i Artana Cobija.

Utvrđeno je i da izmjene ovog zakona stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Rasprava je bila burna i u jednom trenutku umalo nije došlo do fizičkog sukoba između poslanika Socijaldemokrata Nikole Zirojevića i Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića. Poslanici su se složili da popis treba održati, ali su iz opozicije poručili da nisu ispoštovani svi uslovi iz Sporazuma o popisu. Planirano je da popis počne 30. novembra.

Parlamentarna većina je 16. novembra predala u skupštinsku proceduru izmjene i dopune Zakona o popisu koje predviđaju zakonsko definisanje termina održavanja te statističke procedure u periodu od 30. novembra do 15. decembra, sa mogućnošću produženja za 15 dana usljed eventualnih „vremenskih nepogoda, nedovoljnog broja popisivača ili drugih opravdanih okolnosti“.

Poslanik Pokreta ,,Evropa sad“ Vasilije Čarapić, koji je potpisao inicijalni prijedlog zakona, naknadno je Skupštini predao amandman da se iz njega izbriše datum. Time je, kako je obrazložio, Vladi Crne Gore ostavljena mogućnost da period sprovođenja i referentni momenat popisa utvrdi posebnom uredbom.

Predložene izmjene Zakona o popisu podrazumijevaju i regulisanje pitanja izrade softvera za provjeru i kontrolu podataka prikupljenih tokom procesa popisa stanovništva. Ukoliko dobiju zeleno svjetlo parlamenta, Vlada će, radi uspostavljanja softvera i revizije njegovog koda, formirati komisiju čiji su poslovi: priprema specifikacije za raspisivanje javnog poziva za izradu softverskog rješenja za provjeru podataka; priprema specifikacije za raspisivanje javnog poziva za izbor IT kompanije za reviziju koda softvera iz države članice EU; praćenje sprovođenja tenderske procedure javne nabavke za odabir kompanije za izradu softverskog rješenja; praćenje sprovođenja tenderske procedure javne nabavke za izbor IT kompanije za reviziju koda softvera; praćenje implementacije samog softvera za provjeru podataka.

Predviđeno je da građani mogu da izvrše kontrolu popisanih podataka, ali samo onih koji se odnose na pitanja o nacionalnoj, odnosno etičkoj pripadnosti, vjeri, maternjem jeziku, jeziku kojim lice uobičajeno govori, a nakon završenog unosa podataka iz popisa.

Za sprovođenje ovog zakona biće potrebno izdvojiti dodatna finansijska sredstva iz budžeta, ali u Vladi nijesu naveli koji je to iznos.

Tok rasprave:

Abazović je kazao da je današnja rasprava suvišna, i da je popis trebalo da bude završen do 15. novembra. 

“Sve priče o softveru i slično samo su dnevno-političke teme”, istakao je Abazović.

Nikola Rovčanin (DCG) kazao je da je predlog ovog zakona veliki demokratski iskorak. 

“Nikada u istoriji ovog parlamenta opoziciji nijesu dali jači izborni mehanizmi”, istakao je Rovčanin.

Ervin Ibrahimović (BS) kazao je da je važno da je od zadnjeg popisa rasla nacionalna svijest Bošnjaka, te očekuje da se broj Bošnjaka u CG poveća u odnosu na popis 2011. 

“Dijaspora je najveći investitor u CG i mi njijesmo uspjeli da im obezbijedimo da se izjasne”, istakao je Ibrahimović. 

Jovan Vučurović (ZBCG) kazao je da shvata sve što je govorio Mehmed Zenka, jer i sam pripada narodu koji je godinama u CG bio narod drugog reda. 

“Parlamentarna većina je u prethodnom periodu pokazala visok stepen odgovornosti. Počećemo sa popisom 30. novembra, ne vidim nikakvu smetnju da ne počne tada. Sada imamo mnogo demokratičniju atmosferu u odnosu na onu 2011. godine”, istakao je Vučurović.

Vučurović je istakao da ne razumije strah od popisa. 

Jevrosima Pejović (nezavisna poslanica) istakla je da je žalosno što se fokus stavlja na identitetska pitanja.

“Rezultati popoisa će pokazati koliko nam djecve živi u siromaštvu, saznaćemo koliko su žene manje plaćene od muškaraca, vidjećemo kako stojimo sa selektivnim abortusima… Pokazaće nam da u zemlji gdje se ćerka zove sin ne nasleđuje imovinu. Pokazaće nam da su nam cijele opštine u kategoriji nezaposlenih lica. Vidjećemo i koliko je osoba našlo dom u našoj CG bježeći od kriza…”, istakla je Pejović.

Mehmed Zenka (DUA) pitao je kao država misli da ljudi iz dijaspore dođu na popis, kada je riječ o hiljadama eura troškova koji će imati preko 70. 000 Albanaca i Bošnjka koji bi trebalo da dođu da se popišu. 

“Pet para vi ne dajete za elementarna prava manjina u Crnoj Gori”, poručio je Zenka. 

Kaže da će od Albanaca maksimum doći 5-6 hiljada da se popišu. 

“Umjesto da smo organizovali da se popišu u ambasadama i konzulatima. I sad to možete da organizujete. Ali nećete, jer vam to ne odgovara”, istakao je Zenka.

Dodao je da je politika u poslednjih 50 godina uslovila da manjine iz CG idu “trbuhom za kruhom”.

Nikola Zirojević (SD) kazao je nakon pauze koju je Andrija Mandić dao poslije oštre rasprave Zirojevića i Abazovića kazao da su predstavnici opozicije ušli u izborne komsiije, da su dogovorili kreiranje softvera za provjeru, dogovorena je i fizička kontrola podataka. 

“Imali smo danas predstavnike građana i građanki koje su upros sporazumu da se ne vrši kampanja za popis, pozivali građane da se izjasne na neki način”, istakao je Zirojević. 

Kazao je da se sve iz sporazuma neće moći implementirati do 30. novembra. 

“A jedino ako se ispune svi uslovi iz sporazuma, imaćemo kvalitetan popis”, smatra Zirojević.  

Zirojević je istakao da će vlada i Monstat biti odgovorni ako se šta desi popisivačima na sjeveru uslijed loših vremenskih uslova. Ističe zainteresovanost Srbije za popis.

On se obratio poslanicima i poslanicama PES-a.

“Na vama je da zaustavite nastavak realizacije projekta tzv. “Srpskog sveta””, rekao je Zirojević.

Bivši premijer i poslanik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović tražio je od poslanika Socijaldemokrata Nikole Zirojevića da izađu napolje jer je on rekao da bi za Abazovića trebalo obezbijediti bensedin zato što već duže vrijeme viče na prisutne u sali.

“Mislim da ima doktora u ovoj sali pa molim vas da se organizujemo da se poslaniku koji već duže vrijeme urla na nas obezbijedi bensedin, a nakon toga strespils”, rekao je Zirojević.

Abazović je nakon toga bijesan počeo da ga poziva da izađu napolje.

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić potom je dao pauzu od tri minuta.

Abazović: Uzmite kokice, ovo nije ništa u odnosu na ono što ćete tek vidjeti

Dritan Abazović (GP URA) kazao je da reagovanje PES-a i DPS-a na izlaganje Filipa Adžića predstavlja iskoordisanu akciju demaskiranja ove dvije partije.

“Kada je riječ o Skaj prepisci: Uzmite kokice, ovo što ste vidjeli je ništa u odnosu na onu što ćete vidjeti u narednom periodu. Istina će naći put za svakog od nas”, istakao je Adžić.

Kako kaže, vidjećemo i Skaj i druge stvari, ali da DPS nikada neće imati tapiju da brani nacionalne interese Crne Gore.

Abazović je predložio Živkoviću da ne glumi Mila Đukanovića već da gradi svoj personaliti.

“Što se tiče tužilaštva i svega, to je jedan od kilometra neistina koji vi izgovarate. Ja sam svemu naredan i spreman da odgovoram. Nadam se da jednaku spremnost imate i vi, do kojih je ruka pravde već stigla”, istakao je Abazović.

U odgovoru Živkoviću na navode o hapšenju Rada Miloševića istakao je da čeka kraj sudskog procesa.

Osvrnuo se na svakodnevna saznanja sa kojim se javnost upoznaje, a tiču se napada na DF.

Tvrdi da je cilj organizovanih kriminalnih struktura da se instalira 44. Vlada “kako bi oni uhvatili luft, kao kad su ga uhvatili kada je u prlamentu odbijeno da se usvoji Zakon o porijeknu imovine, i dozvoljeno im da imovinu skladište na drugim mjestima”.

Živković Abazoviću: Pravda će zakucati i na Vaša vrata, znate koji su dokazi u tužilaštvu

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković poručio je bivšem premijeru i poslaniku Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću da će pravda zakucati na njegova vrata, te da bi trebalo da pripremi odbranu.

Abazović je tokom svog izlaganja pričao prilično glasno, a Živković je rekao da razumije njegovu emociju jer je ostao bez funkcije premijera i što je izgubio poziciju autoriteta u državi.

“Vi ste partija koja nestaje. Jedino ste uspjeli da zadržite toliko poslanika jer su vam Demokrate izašle u susret za četiri mjesta. Nema potrebe da pričate o strujama, vi ste svakako višefazna i uskoro će se ta višefazna konkretno razriješiti u tužilaštvu i znate ko će pokrenuti te procedure i znate za koje slučajeve. Da ih ja sad ne objelodanjujem jer se ne bavim senzacionalizmom. Znate i koji su dokazi u tužilaštvu. Onda sačekajte ono što slijedi u narednim nedjeljama pred državnim tužilaštvom”, poručio mu je Živković.

Upozorio ga je da ne zaboravi čime su se bavili funkcioneri Ure.

“Vi ste u kontinuitetu pominjali priču kako ste svevišnji borac protiv mafije, šverca duvana i zamislite upravo vaš funkcioner završi u pritvoru zbog šverca cigareta. Vi se služite različitim vrstama obmana i sve što ste govorili pokazalo se kao netačno. Zamislite kada neko izađe pred građane i kaže “ja sam taj koji se bori protiv kriminala i korupcije – nema niko prije mene” i njegov funkcioner završi u pritvor zbog šverca cigareta. Znam da vi nas smatrate arhineprijateljem i znam da ne možete da izdržite što ste smijenjeni. Samo ste imali namjeru da nekako ostanete na poziciji”, istakao je Živković.

Poslanik Građanskog pokreta URA Filip Adžić rekao je Milanu Kneževiću (DNP) da ima informacije da će u rekonstrukciji Vlade biti zamijenjeni jer neće pristati na neke stvari. Na to je Knežević ustvrdio da četiri poslanika DNP-a neće priznati Kosovo.

“Nijesam imao namjeru da kvarim Vašu nadu i želje. Iznosim ono što jesu vrsta mojih saznanja i mislim da su se ona potvrdila jer ste upravo Vi, kao neko ko je želio da bude dio ANB isključeni. Što meni predstavlja jasan signal da ako nijeste mogli tu – da nećete moći ni na ministarsku funkciju koja Vam je obećana za godinu dana. Takođe mislim da imaju neka velika očekivanja od Vas i ako nastavite u dijelu onoga što jeste podržavanje Kosova i odricanje narativa koji se tiču i genocida u Srebrenici i mnogih drugih stvari oko kojih nijeste imali identična viđenja sa kolegama iz PES-a.. Dakle ukoliko budete pristajali na sve što su njihovi uslovi – možda i budete dio Vlade nakon rekonstrukcije. Moja saznanja su da Vi na neke stvari nećete pristati i da ćete biti zamijenjeni. U svakom slučaju, ono što jesu moja saznanja jeste da su paralalelno vođeni pregovori i sa Vama i sa DPS. I da je sa DPS bio dogovoren jedan transfer koji je trebalo da omogući PES-u da napravi Vladu”, rekao je Adžić.

Poslanik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević rekao je da su ga u politici varali kao Tomu Zdravkovića žene kojima je uzaludno pisao pjesme.

“Vi ste danas kao bivši ministar unutrašnjih poslova i budući član ANB-a izrekli jednu veoma ozbiljnu konstrukciju koja iziskuje reagovanje kolega iz DPS-a ali i PES-a. Rekli ste da se ovdje radilo o nekoj političkoj trgovini između nas i DPS-a sa PES-om i da se do zadnjeg trenutka čekalo ko će koga.. Volio bih da mi elaborirate dio gdje ste rekli da će DPS za manje od godinu dana da uđe i napravi koaliciju sa PES-om – jer sam ja potpisao neki sporazum sa PES-om, pa bi mi draže bilo da ostanem Toma Zdravković nego da budem neki novi narodni pjevač. Kao bivši ministar unutrašnjih poslova imate dosta informacija, kao budući član ANB-a takođe ste prikupili neke informacije u međuvremenu. Ovo zabrinjava političke procese u Crnoj Gori jer smo mislili da smo dobili stabilnu Vladu”, rekao je Knežević Adžiću.

Vuković: Adžić posljednji koji treba da priča o pregovorima o formiranju Vlade

Poslanik DPS-a Ivan Vuković kazao je da je Adžić posljednji koji treba da priča o pregovorima o formiranju Vlade.

“Briga o Crnoj Gori vas kao Cetinjanina vam ne može služiti na čast. Plašim se da vam Cetinjani to nikad neće zaboraviti”, kazao je Vuković Adžiću.

Abazović: Istina će naći put za sve

Poslanik GP Ura Dritan Abazović je rekao da ga raduje da vidim sinhronizaciju napada PES-a i DPS-a jer je to demaskiranje onoga što treba da uslijedi poslije nove godine.

“Vukoviću, kad je riječ o Skaj prepisci, više puta sam naglasio: uzmite kokice i ovo što ste vidjeli je ništa što ćete vidjeti u narednom periodu. Tako da, polako, relaksirano, bez tenzija. Sve će doći na svoje, istina će naći put za sve od nas”, poručio je Abazović.

Adžić: Izgubili smo momenat kada se popis mogao sprovesti u iole korektnim vremenskim uslovima

“Izgubili smo momenat kada se popis mogao sprovesti u iole korektnim vremenskim uslovima. Ide teška hladna zima i pitanje je hoće li popisivači moći da dođu do svakog domaćinstva”, ocijenio je poslanik Građanskog pokreta URA Filip Adžić.

Rekao je da se radi o političkoj volji određenih grupacija.

“Nešto što je statistički mehanizam mi smo pretvorili u politički. Nešto što se u svim razvijenim državama sprovodi administrativno mi sprovodimo i dalje na tradicionalan način. To dovoljno pokazuje da je nečiji cilj bio da nemamo razvijene institucije. Mislim da je vrijeme da se ovaj proces što prije privede kraju ali isto tako će neko morati da kaže da li su uslovi zaista ispunjeni ili je neko prevaren. Mislim da su samo građani prevareni. Ono što se sada navodi kao ključni mehanizam kontrole popisa je postojao i ranije. Svaki građanin je sa duplikatom popisnice mogao da provjeri da li je to identično i u popisnoj komisiji”, naveo je Adžić.

Poručio je da neko zloupotrebljava institucije i želi da se i dalje bavimo vjerskim i nacionalnim pitanjima.

“Mislim da upravo oni ljudi koji su nas 30 godina i sa jedne i druge strane gurali u te teme i dalje to rade i ne dozvoljavaju našoj državi da iskorači i da se bavimo o temema od suštinskog značaja”, dodao je on.

Radunović: Niko nema namjeru da nešto švercuje, uslovi nikad bolji

Poslanik bivšeg Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović ocijenio je da uslovi za održavanje popisa nikad nijesu bili bolji.

“Znam da će podaci biti tačni jer niko nema namjeru da nešto švercuje. Samo postoji želja ljudi da se konačno dobiju pravi podaci. I bilo bi dobro da svi učestvujemo u tome”, istakao je on.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović je kazao da ne smije da bude nikakve sumnje u popisne rezultate i pozvao na zaštitu integriteta popisa.

Huter: Svjedočimo devastaciji institucija

Huter je kazao da tri godine svjedočimo devastaciji institucija.

“Očigledno je da imate strah. Očigledno da je vožd iz Srbije rekao da će popis biti 30.11. i koga će biti više, a koga manje”, istakao je on.

Huter je poručio da SDT treba da se bavi načinom na koji je Rudnik uglja prodavao ugalj Srbiji jeftinije nego građanima Crne Gore.

Bojović: Ogroman broj Srba bio izložen pritiscima da se ne izjasne kao Srbi

Vladislav Bojović iz DNP-a kazao je da građani od njih očekuju rješenje kako da se obnovi proizvodnja nakon, kako kaže, pljačkaških privatizacija u ranijem periodu.

“Popis treba da omogući i slobodno izjašnjavanje o identitetskim pitanjima. I ne vidim šta je strašno da se desi. Ogroman broj Srba bio izložen pritiscima da se ne izjasne kao Srbi”, kaže on.

On navodi da je došlo vrijeme da se svi izjasne kako misle, “da svi koji pripadaju srpskom narodu kojem je pripadao Marko Milljanov, Petar II Petrović Njegoš, Stefan Mitrov Ljubiša, kojima je pripadao Sveti Petar cetinjski, kralj Nikola, Petar Lubarada, da se izjasne da govore srpskim jezikom, pripadaju srpskom narodu i prpadaju SPC”.

Za riječ se javio poslanik DPS Oskar Huter, rekavši da je Bojović promovisao isto ono što je činio “pop Srbije koji je ovdje dolazio da nam kaže kako ćemo da se izjasnimo kojim jezikom govorimo”.

Strujić-Harbić: Nepovoljan ambijent za održavanje popisa, svjež primjer jučerašnja izjava Mandića

“Imamo svjež primjer gdje prvi čovjek Skupštine Andrija Mandić kaže da će se zalagati da nadpolovična volja naroda (srpski jezik) bude oslikan u Ustavu”, podvukla je poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić-Harbić poručujući da je to posljednji dokaz da se pitanje popisa ne tretira kao statističko nego političko pitanje.

Ona je poručila da ne misle da je ambijent povoljan za sprovođenje popisa, ali i da neće dozvoliti da se urušava ustavna pozicija bosanskog jezika – odnosno maternjeg jezika Bošnjaka u Crnoj Gori.

“Ukoliko se stvore uslovi da se sprovede popis, pozivam sve akatere vlasti da se suzdrže od svake manipulacije”, navela je ona.

Laković: Broj popisivača je vjerovatno nedostajući, postoji mehanizam da se popis produži za 15 dana

Softver treba da bude operativan kad se podaci pohrane u bazu podataka, poručio je poslanik Evropa sad Miodrag Laković nakon što je poslanik DPS-a Andrija Nikolić ukazao na to da za softver rješenja još nema.

Nikolić je prethodno upitao i šta ćemo sa vremenskim uslovima, ukazujući na to da su međunarodne preporuke da se popis održava u periodu proljeća ili jeseni.

“Neki krajevi su već zavejani. Pitanje je da li možemo garantovati bezbjednost ljudima koji će u ruralnim predjelima sprovoditi popis”, dodao je Nikolić.

“Izmjenama zakona je predviđena procedura formiranja komisije i izrade softvera. Ta procedura je inkorporirana u tekst predloga o izmjenama zakona o popisa. Broj popisivača je trenutno vjerovatno nedostajući ali znate da postoji mehanizam da se popis produži na 15 dana i na taj način da se sanira nedostajući broj popisivača”, rekao je Laković dodajući da se to odnosi i na vremenske uslove.

Nikolić mu je rekao da je rok za podnošenje podzakonskog akta 10 dana od dana stupanja na snagu zakona.

“Znate li koji su danas termini i zakoni?”, upitao ga je on.

Nikolić kaže da u Podgorici fali više od 200 popisivača.

“Još je tri dana do početka procesa. Kako će početi ako su ovo nedostajući elementi?”, upitao je Nikolić.

Mandić: Rekao sam da i oni koji su većina svoj jezik imaju kao službeni; Nikolić: Ne pamtim Vas kao poštovaoca Ustava i sopstvene države

“Saopštio sam da kada se završi popis i utvrdi recimo da je neki jezik najbrojniji – da treba otvoriti dijalog kao što je normalno i prirodno i život upodobiti sa onim što se nalazi u najvišem pravnom aktu ove zemlje, ali ako se utvrde neke činjenice”, rekao je predsjednik parlamenta Andrija Mandić osvrnuvši se na svoju jučerašnju izjavu da bi nakon popisa trebalo otvoriti dijalog o jeziku, te da će se kao predstavnik srpskog naroda zalagati da narodna volja bude odslikana u Ustavu.

Dodao je da bi to učinili ako mogu da s Demokratskom partijom socijalista (DPS) ostvare dijalog.

“A vi budete vrednovali te činjenice – da onaj jezik sa kojim govori najveći broj ljudi u Crnoj Gori bude službeni “, dodao je Mandić.

To, kaže, daje pravo većini u Crnoj Gori koriste službeno svoj jezik.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić mu je rekao da je Ustav Crne Gore donijet kvalifikovanom većinom.

“U donošenju tog Ustava je učestvovao konstitutent DF-a tj. PzP. Ne sjećam se da ste Vi prepoznati kao poštovalac Ustava ili kao sopstvene države iako ste u međuvremenu promijenili retoriku, ali kako ste i sami rekli: nijeste promijenili političke ciljeve”, poručio mu je Nikolić.

Nikolić: Moraćemo još jednom da sjednemo sa Spajićem i vidimo šta je od uslova ispunjeno

Moraćemo još jednom da sjednemo sa predsjednikom Vlade i vidimo što je od dogovorenih uslova ispunjeno i zauzmemo finalne stavove, poručio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić tokom rasprave o popisu u parlamentu.

On je ukazao na to da je u vladajućoj većini bivši Demokratski front (DF) koji je u susret ovom popisu i inače svoju politiku zasnovao na tome da ima očekivanje da će u Crnoj Gori biti više Srba.

“Sad zamislite, kad vam dio vladajuće većine kaže da očekuje porast jedne nacionalne strukture, a pritom je dio strukture koja treba da kontroliše proces popisa. Kako možete da imate povjerenje u integirtet tog procesa? Zato smo, logično, uslovima za održavanje popisa pregovarali sa Vladom koja je bila raspoložena da na sto stavi zahtjeve opozicije. Međutim moraćemo još jednom da sjednemo sa predsjednikom Vlade i vidimo što je od dogovorenih uslova ispunjeno i zauzmemo finalne stavove”, poručio je Nikolić.

On je ukazao na to da u jednom dijelu opština fale popisivači, te da još nema softvera niti rješenja o softveru kojim bi svaki građanin trebalo da provjeri autentičnost podataka na popisnici.

Podsjetio je da u sporazumu piše da treba zakonski normirati formiranje komisije na čijem čelu bi bio predstavnik opozicije – a čiji zadatak bi bio priprema specifikacije za raspisivanje javnog poziva za izradu softverskog rješenja.

“Ovaj uslov nije ispunjen”, ukazao je Nikolić.

U sporazumu se, takođe, obavezuju na zabranju uticaja političkih partija tokom sprovođenja popisa. Nikolić je ukazao na informaciju da neimenovani aktivisti u Nikšiću sugrađanima ispred vrata ostavljaju knjigu “Zemljopis Crne Gore”. Izdavač te knjige je Institut za srpsku kulturu čiji je osnivač poslanik Nove srpske demokratije – Budimir Aleksić.

On je upitao i šta čemo sa vremenskim uslovima ukazujući na to da su međunarodne preporuke da se popis održava u periodu proljeća ili jeseni.

“Neki krajevi su već zavejani. Pitanje je da li možemo garantovati bezbjednost ljudima koji će u ruralnim predjelima sprovoditi popis”, dodao je Nikolić.

Poručio je da žele da popis bude statistička a ne politička stvar.

“Možda je najbolje da se zapitamo kako smo došli u situaciju da premijer Milojko Spajić prihvati zahtjeve opozicije i civilnog sektora za odlaganje popisa. Nijesu postojali uslovi za održavanje popisa kao što smo i sumnjali, a istovremeno namjere prehtodne Vlade nijesu bile dobre. Mislim da dobra namjera nije postojala ni kod Monstata. Monstat je tvrdio da uoči prethodno planiranog datuma za održavanje popisa postoje svi uslovi za to, a onda smo dva dana kasnije čuli da nema 1.700 popisivača. Tvrdilo se da će odgađanje državu koštati milione eura – da bi se na kraju ispostavilo da neće koštati ni euro”, rekao je Nikolić.

Laković: Svaki građanin će moći da provjeri da li su podaci sa popisnice autentično unijeti

Skupština će danas raspravljati o formiranju Odbora za praćenje poštovanja sporazuma o popisu – za to su glasali svi prisutni poslanici – njih 72.

“Grupa poslanika parlamentarne većine predložila je Predlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova. Potreba za ovim predlogom izašla je iz činjenice da smo htjeli da taj proces učinimo dodatno transparentnim i da svi imaju povjerenja u proces kako bi učestvovali u istom. Navedene izmjene se odnose na izradu softverskog rješenja koje će biti normirano kroz zakon a zatim uvedeno u sam proces vršenja popisa tako što će se omogućiti kapaciteti da svaki građanin može da provjeri da li su podaci autentično unijeti”, kazao je poslanik Miodrag Laković.

Ova mogućnost, kako je istakao, onemogućava zloupotrebu popisivača.

Nakon popisa, poručuje, neće biti pobjednika i poraženih.

“Popis neće donijeti ništa epohalno. On će nam omogućiti podatke koji se odnose na demografiju, obrazovanje, ekonomiju, energetiku, saobraćaj, poljoprivredu – sve ono što je potrebno za kreiranje javnih politika”.

On je pozvao građane da se slobodno izjasne i tako pomognu institucijama da prikupe tačne i relevantne podatke.

Svih 70 poslanika glasalo je za to da se Predlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova uvrsti u današnji dnevni red.

Predlozi o izmjenama zakona o PIO i Alimentacionom fondu nijesu prošli

Poslanici Pokreta URA traže proširenje dnevnog reda kako bi mogle biti usvojene izmjene zakona o PIO i Alimentacionom fondu.

Poslanica URA-e Ana Novaković Đurović podsjetila je na odluku Ustavnog suda na osnovu koje je, kako je istakla, došlo do pravnog haosa u sistemu.

Poslanik Pokreta Evropa Sad Vasilije Čarapić ističe da je neophodno što prije djelovati, ali da je Ustavni sud dao mandat Vladi da ona predloži izmjene zakona o PIO, te predlaže da se ova tačka danas ne uvrsti u dnevni red.

Novaković Đurović ističe da Ustavni sud ne može dati mandat Vladi, već je preporučio da do 4. decembra donese izmjene i dopune zakona.

“Očekivala sam da Vlada brže reaguje i da već danas imamo rješenje po ovom pitanju”, navodi Novaković Đurović.

Nakon stavljanja na glasanje, ovaj predlog je podržalo 14 poslanika, a 43 je ostalo uzdržano, te ovaj predlog nije prihvaćen.

Da se izmjene zakona kojim se traži deblokada Alimentacionog fonda uvrste u dnevni red glasalo je 14 poslanika, dok je njih 43 bilo uzdržano.

Zakonom o PIO se propisuju povoljniji uslovi za odlazak u penziju sa 64 godine, dok se drugim predlogom deblokira rad Alimentacionog fonda.

Na dnevnom redu današnje sjednice su Predlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu, kao i Predlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o zaduživanju Crne Gore za 2023. godinu.

Takođe, poslanici će odlučivati o Predlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i o izborima, imenovanjima i razrješenjima.

Na dnevnom redu današnje sjednice su Predlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu, kao i Predlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o zaduživanju Crne Gore za 2023. godinu.

Takođe, poslanici će odlučivati o Predlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i o izborima, imenovanjima i razrješenjima.

Više poslaničkih klubova podnijeće i više predloga za dopunu dnevnog reda.

Ostavite komentar

Komentari (0)