test

VUČIĆ NEĆE DA RUŠI ODNOSE SA HRVATSKOM, al’ CRNA GORA HOĆE: Za čije interese parlamentarna većina donosi Rezoluciju o Jasenovcu?

I. Đoković

20/05/2024

09:08

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u emisiji kod poznatog novinara iz Bosne i Hercegovine Senada Hadžifejzovića u kojoj je iznio svoj stav što misli o Rezoluciji o Jasenovcu. I dok se Crna Gora ''trpa'' tamo gdje joj nije mjesto i parlamentarna većina predlaže tu Rezoluciju, za Vučića ona nije opcija, jer kako je sam rekao to bi narušilo odnose sa Hrvatskom.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji na FACE TV kod novinara Senada Hadžifejzovića javno je saopštio da on sa pozicije predsjednika te države ne podržava donošenje Rezolucije o Jasenovcu jer bi tim činom, kako kaže svjesno narušio odnose sa Hrvatskom za narednih 100 godina.

No, ono što i autoritarni lider Srbije vidi crnogorska parlamentarna većina izgleda ne, pa očigledno svjesno namjerava da naruši odnose sa Hrvatskom, baš u trenutku kad Crna Gora čeka IBAR.

Ono što posljednje treba našoj državi u ovom trenutku je pogoršavanje odnosa sa nekom od članica EU, koja može da blokira dalje EU integracije.

No, možda joj je to i cilj. Za političko djelovanje Andrije Mandića i nema neke sumnje, ali čudi odluka Pokreta Evropa sad koji se makar deklarativno zalažu za EU integracije da u ovakvom trenutku podrže donošenje Rezolucije o Jasenovcu i tako naruše odnose sa Hrvatskom.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je u petak da je “parlamentarna većina u skupštinsku proceduru stavila predlog Rezolucije o Jasenovcu. uz 43 potpisa podrške poslanika parlamentarne većine”.

“Imamo čvrsto uvjeravanje još nekoliko poslanika da će podržati i to je ono što moram da obavijestim javnost jer je to važna i značajna stvar za ovaj Parlament koji se ranije određivao i prema nekim drugim dešavanjima na prostoru bivše Jugoslavije tako da nam je ovo veoma važno”, kazao je Mandić na kraju današnjeg zasijedanja Skupštine.

Zašto je vo važno Mandiću, a ne Vučiću nije neka misterija , jer na ovaj način prvaci sprsko sveta u Crnoj Gori na sve načine pokušavaju da opravdaju pozitivno glasanje Vlade CG koju oni podržavaju za Rezoluciju o Srebrenici. Na, ovaj način Srbija neće imati problema sa Hrvatskom već Crna Gora a dug Mandića, Kneževića i ostalih ka Vučiću će donekle biti namiren.

U svemu ovome kao jedini tračak nade za bezobzirno i neodgovorno ponašanje parlamentarne većine i Vlade CG, ukoliko se odluče da do kraja idu sa Rezolucijom o Jasenovcu je činjenica da je Hrvatska 2013. godine pristupajući Evropskoj uniji, na podsticaj Nemačko-francuske parlamentarne inicijative usvojila u Saboru deklaraciju kojom se obavezala da kao članica unije neće susjedne države zaustavljati u pristupnom procesu radi bilateralnih pitanja.

Ipak, reakcija Hrvatske nije izostala i ona je na sami pomen Rezolucije o Jasenovcu odmah uputila protestnu notu Crnoj Gori. Da li će se zadržati samo na ovome ili će Crna Gora zbog diplomatskih vratolomija i udovoljavanja intereseim Srbije suočiti sa nekim po nas ozbiljnijim sankcijama susjedne nam Hrvatske ostaje da se vidi.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (1)

Ovo

20 May. at 14:05

je preuzeto iz jučerašnjeg teksta gospođe Jelene Markovic iz LP…sjajan trkst koji je objavila Pobjeda i drugi portali pa ste mogli i vi!? Ali nije sporno da i vi date doprinos ovom trenutku, samo to treba biti na korektan način. Inače sve sto gospođa Markovic objavi je u sami centar, pa vise obratite pažnju bez bilo kakvog animoziteta ili pisme, kako bi to rekli Crnogorci. podržimo jedne druge pogotovu mediji bi trebali biti profesionalni i patriotski naklonjeni..S poštovanjem.