test

Vukadinović: Neće biti ponavljanja izbora, jedan mandat odlučuje

Standard

02/10/2024

07:22

U ovako tijesnoj situaciji kada Demokratska partija socijalista ima 28,4 odsto glasova, a koalicija Demokrata i Pokreta Evropa sad 26, sigurno ne treba očekivati ponavljanje izbora. Uz to, Kotorski pokret sa jednim odbornikom može da iskoristi svoj ucjenjivački kapacitet da preko noći formira ili sruši vlast, kazao je za Pobjedu politički analitičar Srđan Vukadinović.

Redovni izbori u Kotoru, održani u nedjelju, samo su prividno potvrdili snagu aktuelne gradske vlasti. Predsjednica Opštinske izborne komisije (OIK) Anka Perović je nakon glasanja saopštila da je od 18.498 birača, glasalo njih 10.168, važećih listića je bilo 10.003, čime je izlasnost bila nešto manja od 55 odsto. Glasalo se za 13 izbornih listi, od kojih se u lokalnom parlamentu neće naći „U akciji budi svoj – CGA“, „Čuvari grada“, „Za Kotor“, kao i „Odgovorno“ koalicije Socijalističke narodne partije i Demokratske srpske stranke.

U Skupštini opštine Kotor koja ima 33 odbornika, cenzus je bio 300 glasova. Najviše glasova dobila je lista DPS-a koju je predvodio Neđeljko Moškov (28,38 odsto), a slijedi koalicija Demokrata i PES-a sa Vladimirom Jokićem na čelu (26,03 odsto). Obje liste dobile su po deset mandata. Slijede koalicija „Za budućnost Kotora“ nekadašnjih stranaka Demokratskog fronta (9,48 odsto), Demokratska alternativa Davora Kumburovića (8,48 odsto) i „Grbaljska lista“ (8,42 odsto) – sve sa po tri predstavnika u lokalnoj skupštini. Evropski savez (SD, SDP i LP) imaće dva mandata (5,26 odsto), a Hrvatska građanska inicijativa (4,75 odsto) i Kotorski pokret Siniše Kovačevića (3,19 odsto) po jednog odbornika.

No, sve to nije ostalo bez prigovora. Naime, iz DPS-a su uložili žalbu OIK-u zbog glasanja na deset biračkih mjesta i validnosti rezultata. Sagovornik Pobjede kaže da bi to moglo imati odjeka na konačni odnos snaga u kotorskom parlamentu.

  • “Ponavljanje izbora na pojedinim glasačkim mjestima u Kotoru moglo bi da utiče na konačne rezultate, jer to nije veliko glasačko tijelo, samo nekih 18.500 birača. DPS je pobijedio u Kotoru sa 28,4 odsto glasova, a Demokrate i PES osvojili su 26 odsto. To znači da bi DPS sa tih 0,6 odsto glasova mogao da dobije još jedan mandat, a istovremeno bi Demokrate i PES imale odbornika manje, pa bi odnos onda bio 11 prema devet”, ističe on.

S druge strane, smatra da neće doći do novog glasanja, tim prije što su članovi izbornih komisija na državnom i lokalnom nivou mahom predstavnici vladajuće većine.

  • Opštinska izborna komisija može da donese bilo kakvu odluku, a na nju će se DIK-u onda žaliti strana koja bude nezadovoljna. Međutim, teško je u ovoj situaciji očekivati da će Državna izborna komisija donijeti odluku o ponavljanju – dodao je Vukadinović i potcrtao da prvo treba sačekati odluke ova dva tijela.

JEDAN MANDAT
Da od malog broja već sada zavisi formiranje vlasti u Kotoru pokazuje i to da bi upravo jedan glas mogao odlučivati o karakteru nove gradske uprave.

Kako kaže, sada samo naizgled postoji većina od 17 odbornika u gradskom parlamentu. Demokrate i PES imaju deset odbornika, bivši Demokratski front i Grbaljska lista – koji imaju istu matricu djelovanja – dobili su po tri mandata. S druge strane, očekuje da će prirodni saveznici biti DPS, Evropski savez i Hrvatska građanska inicijativa, sa ukupno 13 odbornika. Tu je nepoznanica Demokratska alternativa sa tri mandata, koju predvodi nekadašnji član DPS-a Davor Kumburović, pa se postavlja pitanje je li kod njega sada prisutna ostrašćenost i zbog revanšizma.

  • “Ukoliko bi DA otišla sa DPS-om, ES i HGI, onda se tu stvaraju dvije strane sa po 16 odbornika. Jedan mandat bi zavisio od Kotorskog pokreta Siniše Kovačevića koji bi mogao da nadomjesti nedostajuće, što ne bi bilo dobro. Sa jednim odbornikom on može da uslovljava i iskoristi svoj ucjenjivački kapacitet da preko noći sruši ili formira vlast. Taj će glas biti veoma skup, što nije dobro jer on ima isključivo ucjenjivački karakter”, ističe Vukadinović.

S obzirom na tijesne rezultate i odnose, otvara se još pitanja, poput toga može li doći do novih raslojavanja unutar vladajućih stranaka koji bi uslovili i vanredne izbore u Kotoru.

Vukadinović pojašnjava da se to ne može dogoditi kada je riječ o bivšim konstituentima DF-a „jer su oni čvrsto vezani kleronacionalističim vezama“.

  • “Prije može doći do urušavanja vladajuće većine za koju je ključ jedan odbornik iz „Kotorskog pokreta“. Kada taj skupi glas dođu na naplatu, to neće imati ko da vraća, a on će moći da promijeni jednu vladajuću strukturu drugom”, kaže on.

Upozorava da može doći i do problema između Demokrata i PES-a, ali i unutar samog PES-a.

  • “Demokrate i PES će jedni druge kriviti za loše rezultate ne samo u Kotoru, već i u Podgorici, jer su dobili manje nego na prošlim izborima. Optuživaće se da li bila greška što su ušli u koaliciju i ko je čije mandate uzeo unutar koalicije koju su formirali. Upravo je to karakteristika predizbornih koalicija – njihov nedemokratski kapacitet i karakter, jer se ne zna ko koliko glasova ima”, zaključuje on.

PES gubitnik lokalnih izbora
Vukadinović PES vidi kao najveće gubitnike lokalnih izbora.

  • “Veoma malo su podigli broj glasova koji su inače imale Demokrate na prošlim izborima. I sada – pošto PES nema infrastrukturu i logistiku – doći će do trvenja sa Demokratama zbog koalicije – da li je to bio dobar strateški potez ili je trebalo da idu samostalno na izbore”, pojašnjava on.

No, ističe da se niko neće „razdvojiti“ i da će se svi i dalje priklanjati PES-u kao vladajućoj partiji.

  • “Vladajuća većina čvrsto drži stvar u svojim rukama sa 54 glasa u Skupštini. Dobro je poznato da većina uvijek ide tamo gdje je vlast. Jer, tamo gdje je premijer, tamo su novac, zaposlenje, upravni odbori, postavljenja… Zato svi sada idu ka PES-u, kao što je to nekad bio slučaj sa Socijaldemokratskom partijom kada se razbila, a svi otišli prema Socijaldemokratama jer su tog trenutka to bile profitabilne pozicije”, podsjeća on.

Zbog toga politiku PES-a vidi kao „još uvijek profitabilnu poziciju“.

  • “A to kakva je politika PES-a i da li se oni unutar stranke vole, sve je to simuliranje. Vidjeli su krah koji su doživjeli u Budvi, Andrijevici i Podgorici. Bili su najjača partija prošle godine na parlamentarnim izborima, da bi na lokalnim ove godine išli u koaliciji. To jasno govori da PES gubi svoj kredibilitet i da ide ka potpunoj marginalizaciji”, napominje Vukadinović.
Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Srđan Vukadinović

Ostavite komentar

Komentari (0)