test

Vuksanović: Brzo će se otkriti ko uistinu podržava evropski sistem vrijednosti a ko ne

Standard

21/05/2024

08:55

Često čujemo na političkoj sceni da jedni druge optužujemo za podjele i razne antagonizme, a vidimo da se civilizirani svijet bavi vrijednosnim stvarima i na nama je da se izjasnimo sukladno našem evropskom opredjeljenju. Trenutna dešavanja na pravi način lociraju svakog pojedinačno na poziciju za ili protiv integracije u EU, poručio je je predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

On je, u intervjuu za Gradski portal, istakao da su evropske integracije od krucijalne važnosti za Crnu Goru i njenu budućnost, te da raduje činjenica što je opredjeljenje kod građana većinski za integraciju u EU.

„Svjedoci smo da smo posljednjih mjeseci, sa formalno-pravnog aspekta uradili puno, u smislu izglasavanja funkcija i odblokiranja pojedinih institucija. S druge strane, vidimo da se suočavamo sa raznim problemima koji nas mogu usporiti, ili čak zaustaviti tu dinamiku“, kaže Vuksanović.

Smatra da puno toga zavisi, kako kaže, od nas samih, te da nije dobro što se u javnosti stvorio utisak da treba samo da se dobije pozitivan IBAR.

„Što se tiče HGI, mi sa naših pozicija radimo sve, u mjeri u kojoj je to moguće, da Crna Gora dobije pozitivan IBAR, da pređemo na završna mjerila i što prije postanemo dio EU. Zaboravljamo činjenicu da nakon toga slijede završna mjerila. Pred nama je još mnogo posla koji treba da uradimo kako bi to postigli“, objašnjava Vuksanović.

Dodaje da uistinu moramo biti posvećeni onim vrijednostima za koje kažemo da su evropske.

„Jedna od tih vrijednosti je i dobra regionalna suradnja i dobri odnosi među susjedima. S druge strane, jednako je važno i suočavanje sa prošlošću. Crna Gora je bila dobar primjer regionalne suradnje i dobrih međunacionalnih i međuvjerskih odnosa. Međutim, vidimo da postoje i oni subjekti koji bi željeli da tako više ne bude. Što se HGI tiče, mi ćemo davati i dalje pozitivan primjer i doprinos da se vratimo na ono što smo bili, a to je uspješna evropska priča“, poručuje Vuksanović.

„Postoje i parapolitički subjekti, koji kada čuju Evropska unija pomisle samo na evropski novac“

„Ne samo što vjerujem već i navijam da se to desi, a kroz političko djelovanje koje zastupam želim dati i doprinos da tako bude. Visok je postotak podrške članstvu Crne Gore u EU, s tim što postoje i parapolitički subjekti, koji kada čuju Evropska unija pomisle samo na evropski novac. Kako se proces bude dinamizirao, tako će se i mnoge stvari kristalizirati i postajati jasnije, a doći će do izražaja djelovanje svakog od nas pojedinačno. Tad će se uistinu otkriti ko stvarno pripada tom sustavu vrijednosti a ko ne“, uvjeren je Vuksanović.

Ističe da Crna Gora zaslužuje da bude prva od svih zemalja koje su aspiranti da postanu članice EU.

„To govorim sa aspekta rezultata koje smo ostavrili, i kao takvi možemo biti nadahnuće za druge“, navodi Vuksanović.

„Odlučnost koju smo potvrdili 21.maja 2006. na referendumu moramo potvrđivati svakim danom“

21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore za Vuksanovića ima posebnu težinu.

„Kao neko ko je imao čežnju, od kad je postao politički svjestan, da Crna Gora treba da bude samostalna, nezavisna, svoja i u miru sa svima, 21. maj je datum koji u meni budi posebne emocije. Ponosan sam što živimo u vremenu ostvarenja baš te čežnje. Međutim, odlučnost koju smo potvrdili 21.maja 2006. na referendumu, moramo potvrđivati svakim danom. Živimo u vremenu koje je puno izazova i kušnji, ali je sve to zapravo prilika da ojačamo temelje Crne Gore, kao jedne stare države koja je obnovila svoju državnost baš u ovoj našoj generaciji“, kaže Vuksanović.

Ističe da je, osim što smo ostvarili nezavisnost i obnovili državnost, veoma začajno i to što smo se pozicionirali u zapadni civilizacijski krug.

„Pozicionirali smo se tamo gdje je Crna Gora počela svoju državnost i gdje je kolijevka njene državnosti, uvažavajući i poštujući pluralitet ili crnogorsku mozaičnost, koja se ogleda upravo u bogatstvu kultura i različitosti. Smatram da Crna Gora mora ostati na tom kursu jer samo tada će biti najviše svoja i primjer drugima“, ocjenjuje naš sagovornik.

Smatra da Crna Gora ima potencijala da izbjegne polarizaciju, te da ostane čvrsto na evroatlanskom putu.

„Paradigma je nešto što jedno društvo čini boljim, vodi ga ka boljem. Za mene je Crna Gora na zapadu upravo jedna paradigma koja nadilazi sve nas pojedinačno i zbog toga i moramo biti posvećeni. Da ne vjerujem da Crna Gora ima potencijal da ostane na tom putu, ne bih bio tu gdje jesam i ne bih se bavio time čime se bavim“, zaključuje Vuksanović.

Izvor: Gradski.me

Ostavite komentar

Komentari (0)