test

Vukšićev čovjek od povjerenja na prijemu kod Milatovića: Šta bivši šef crnogorskog DB-a, a sadašnji saradnik BIA radi među zvanicama?

I. Đoković

10/07/2023

13:38

Na juče održanom prijemu u crnogorskoj kući koji je organizovan od strane predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića povodom njegove prve zvanične posjete u tom kapacitetu Srbiji, među zvanicama bio je i nekadašnji šet tajne policije Crne Gore iz doba devedesetih Boško Bojović. Ovaj bivši načelnik crnogorskog DB-a je nakon raskola u tadašnjem DPS-u prešao na stranu Momira Bulatovića nakon čega se i formalno zaposlio u Bezbjednosno informativnu agenciju Srbije (BIA).

Ime Boška Bojovića postalo je ponovo aktuelno kad je na čelo ANB-a nakon avgustovskih izbora 2020.godine došao Dejan Vukšić koji je intenzivirao saradnju sa srpskom BIA, preko svojih ljudi od povjerenja. Prema pisanju medija u tom periodu jedna od osoba od povjerenja Vukšića bio je i Boško Bojović nekadašnji šef Službe državne bezbjednosti Crne Gore.

Prema pisanju medija, tokom 2021.godine Vukšić i Bojović su se srijetali u Podgorici kada je prvi čovjek ANB-a dobijao niz ”korisnih instrukcija”.

Kuriozitet oko Bojovića predstavlja da je on jedini šef obavještajne službe jedne države koji se nakon smjene sa te pozicije zaposlio u obavještajnoj službi druge države, a prema nezvaničnim saznanjima Standard nakon penzionisanja ostao sa njom u saradničkom odnosu.

Bojović je nestao sa radara u Crnoj Gori kada je došlo do smjene u ANB-u, nakon što je umjesto Vukšića na čelo postavljen Savo Kentera, no ubrzo je Kentera odlukom premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića smijenjen, pa je Bojović opet postao “blizak” sa rukovodećim organima Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Tako se u decembru prošle godine u medijima pojavila informacija da su u izradi novog Zakona o ANB-u korišćene konsultantske usluge Boška Bojovića, što je bilo od posebnog interesa NATO partnera koji su i zvanično tražili provjeru ove informacije.

Sa najnovijim namještenjem Dejana Vukšića na mjesto savjetnika predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića za pitanja bezbjednosti ponovo su aktuelizovane njihove bliske veze i kontakti, pa onda i ne čudi njegovo prisustvo na prijemu organizovanom od strane Jakova Milatovića.

Bojović svojevremeno bio šef crnogorskog DB-a da bi nakon raskola u DPS-u prešao u srpsku BIA

Bojović je u svojoj karijeri bio šef crnogorskog DB-a da bi se 1997.godine kada je došlo do rascjepa u DPS-u, Bojović stavio na stranu Momira Bulatovića koji je bio lojalan Slobodanu Miloševiću. Nakon što je Đukanović osvojio vlast u DPS-u, kasnije i u državi, Bojović se preselio u Beograd gdje se zaposlio u službu srpske BIA.

On je svojevremeno, zajedno sa još osam rukovodilaca tadašnje Službe državne bezbjednosti i MUP-a, bio optužen za učešće u zločinu deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica, koje je crnogorska policija 1992. godine isporučila Vojsci Republike Srpske Radovana Karadžića.

Većinu tadašnjih izbjeglica, koji su spas od rata u BiH potražili u Crnoj Gori, nakon što su isporučeni – likvidirali su Mladićevi i Karadžićevi zločinci.

Svi optuženi crnogorski policajci i bezbjednjaci su oslobođeni optužbi za zločin deportacije.

Izvor (naslovna fotografija):

Prijem u crnogorskoj kući

Ostavite komentar

Komentari (1)

mila

11 Jul. at 03:18

Na skupu je bilo malo Crnogoraca, uglavnom su bili crnogorski srboidi!