test

Živković: Crna Gora je u haosu, Abazović i ministri zatečeni u kompromitaciji dokaza

Standard

14/09/2023

12:09

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković kazao je da se Crna Gora nalazi u haosu, gdje dominira bezakonje institucija. Poručio je da će ta partija podnijeti krivičnu prijavu protiv premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića koji je juče zajedno sa ministrima, policijskim vrhom, fotografima i pripadnicima obezbjeđenja, bez odobrenja tužioca ili Vrhovnog suda, obišao stan i tunel koji je prokopan do zgrade Višeg suda u Podgorici.

On je, na vanrednoj konferenciji za medije, naveo da svjedočimo legalizaciji bezakonja, te da su sva ta ponašanja produkt nerada institucija.

“Imamo situaciju da nijedna institucija nije sigurna. Kad je neko više od dva mjeseca kopao tunel u centru grada gdje se nalaze sve štićene institucije i tako bez ikakvih problema prokopao tunel, kroz taj tunel ušao u depo Višeg suda, iznio nešto, iako nemamo preciznu informaciju što je konkretno iznijeto, to je posljedica nerada i haosa u institucijama”, istakao je Živković.

Zbog čega je, kako dodaje, taj haos nastao – to je, prema njegovim riječima, pokušaj da se kroz rad ovakve izvršne vlasti, predsjednika vlade, pokušaju instalirati one ličnosti koje odgovaraju samom premijeru.

“Zato imamo situaciju da Agencija za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije nisu postupale u skladu sa zakonom i nisu spriječile ovaj zločin. Po običaju, dolazi do prebacivanja odgovornosti. Niko nije odgovaran zato što ne može da se održi sjednica Skupštine Opštine Andrijevica, deveti izborni ciklus u Šavniku, što je neko kopao tunel u dužini od 30 do 40 metara do zgrade Višeg suda i dolazi do prebacivanja odgovornosti između nosioca javnih funkcija. Da stvar bude još gora i teža, zbog navodnog pr-a ili slikanja sa mjesta gdje je izvršeno krivično djelo imali ste priliku da vidite još veći skandal još većih razmjera – da su premijer i ministri zatečeni u kompromitaciji dokaza na mjestu izvršenja krivičnog djela”, naglasio je Živković.

Upitao je koja je razlika između premijera ili bilo kojeg građana koji bi se zatekao na mjestu uviđaja. 

“Bilo ko drugi bi automatski bio priveden, bilo bi mu određeno zadržavanje”, kazao je Živković. 

Postavlja se pitanje ko je tužilac koji je dao odobrenje Abazoviću i njegovim ministrima da uđu na mjesto gdje je počinjeno krivično djelo – u stanu gdje je započeta radnja i u depo Višeg suda.

“Tužilaštvo je to koje vodi kompletan postupak. Uprava policije postupa po nalozima tužilaštva. Koji tužilac je dao odobrenje premijeru da se nađe na mjestu uviđaja i kompromituje kompletan postupak. Takvo obesmišljavanje institucija zbog slikanja ili senzacionalistički pribavi za sebe političku korist ili politički profitira nad nekim slučajem je samo dokaz haosa u institucijama”, naglasio je Živković.

Premijer je, dodaje, navodno dobio odobrenje, a on je upitao – od koga.

“Ne postoji niko u Crnoj Gori na osnovu važećih propisa ko je mogao dati bilo kome da se nađe na mjestu izvršenja krivičnog djela, a da to nisu osobe koje obavljaju uviđaj. Ovo nema nikakve veze sa tim ko je vlast, a ko opozicija. Ovo ima veze elementarno sa očuvanjem onoga što je institucionalni kapacitet naših insitucija. Ako nas ovo ne zabrine kao građane, ova država će nastaviti da posrće i imaćemo istu situaciju od prije dva dana u još gorem obliku”, ocijenio je Živković.

Institucije njihovim neradom, kako je dodao, legalizuju bezakonje.

“Rješenje je da pronađemo ko je odgovaran – premijer, ministar unutrašnjih poslova i druga lica koja su povezana sa njima. Crna Gora mora da dobije odgovornu, ozbiljnu i kompetentnu vlast, a ne vlast koja će od države da pravi cirkus”, istakao je Živković.

Zbog niza izbornih ciklusa, objašnjava Živković, nije bilo moguće organizovati unutarpartijski izborni proces.

“Nakon završenih parlamentarnih izbora krenuli smo u analizu stanja u partiji. To nije jednostavan proces. Naša partija je ozbiljna partija. Naredni mjesec ćemo iskoristiti da obavimo sa svim našim članovima konsultacije i neposredno nakon toga će biti izbor partijskog rukovodstva. Nadam se do kraja godine da će biti taj datum. Ići ćemo ka tome da se neposredno bira partijsko rukovodstvo”, objašnjava on.

Na pitanje kako posmatra proces formiranja vlade kazao je kako je Crnoj Gori potrebna ozbiljna i odgovorna vlast, a da mu dosadašnji tok pregovora ne uliva optimizam kako će proces biti brzo završen.

“Ovaj proces podrazumijeva ucjene i svađe. Dajte da se vlada formira. Ovako kako teku pregovori, preko mobilnih aplikacija, ovo ne uliva nikome optimizam”, ocijenio je Živković..

Situacija u Šavniku, prema njegovim riječima, neće biti razriješena dok god ne bude odgovornih institucija.

“Mislite li da ja ili vi uzmemo kutije ili ih slomimo – da bi to bio prekršaj? Da su institucije odreagovale adekvatno poslije prvog prekida izbora, garantujem da nikome više ne bi palo na pamet da to ponovi. To je nerad institucija”, kategoričan je Živković.

Dodaje da oni koji kažu da je demokratija došla u Crnu Goru šalju u Andrijevicu svoje aktiviste kako ne bi bila održana sjednica lokalnog parlamenta.

Govoreći o stanju na lokalnom nivou u Podgorici, Živković kaže da nikada sitacija nije bila ovakva.

“27 hiljada je zaposleno u javnoj administraciji u prethodne tri godine. O tome se ćuti”, tvrdi Živković.

https://www.facebook.com/watch/live/?extid=CL-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C&mibextid=cr9u03&ref=watch_permalink&v=1028680034834011

Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: DPS

Ostavite komentar

Komentari (0)