test

Preminuo legendardni košarkaš Dikembe Mutombo

Standard

30/09/2024

18:22

Košarkaška legenda Dikembe Mutombo preminuo je danas u 58. godini nakon teške bolesti raka mozga.

Ovu vijest prenio je ugledni novinar Šams Čaranija, a od njega se oprašta cijeli NBA i košarkaški svijet.

Jedan klik te dijeli od najboljeg bonusa dobrodošlice. Registruj se na meridianbet.me preuzmi 100 freebet-ova + 100% bonusa na prvi depozit!

Legendarni Mutombo je u NBA ligi igrao od 1991. do 2009. godine, a sakupio je brojna prestižna priznanja, iako NBA prvak nikada nije postao. 

Draftovali su ga Denver Nagetsi 1991. godine kao 4. izbor na NBA draftu. Vodio je Mutombo Nagetse 1994. godine do jednog od najvećih iznenađenja kada su kao 8. ekipa izbacili prvoplasirani Sijetl u prvoj rundi plej-ofa.

Za Nagetse je igrao do 1996. godine kada je potpisao za Atlanta Hokse. Iz Atlante je trejdovan 2001. godine u Filadelfiju s kojom je, u tandemu sa Alenom Ajversonom, uspio izboriti veliko finale, ali više od jedne utakmice nisu mogli pobijediti protiv Los Anđeles Lejkersa za koje su nastupali Brajant i O’Nil. 

Povezani članci

U nastavku karijere igrao je za Nju Džersi Netse, Njujork Nikse, dok je posljednjih pet godina igrao za Hjuston Roketse. 

U karijeri je četiri puta izabran za najboljeg defanzivca sezone (1995., 1997., 1998. i 2001. godine). Po tri puta je izabran u najbolju defanzivnu petorku i drugu najbolju defanzivnu petorku. 

Na Ol-star utakmici je nastupio osam puta, jednom je izabran u drugu Ol-NBA petorku i dva puta u treću Ol-NBA petorku. 

Mutomba svi pamte kao legendarnog blokera, jednog od najboljih u istoriji lige i njegovoj neumoljivosti kada je u pitanju igranje odbrane protiv najboljih centara tog 15-godišnjeg perioda. 

Nakon završene karijere, dres s brojem 55 povukli su Atlanta i Denver.

Mutombo je zbog svoje veličanstvene karijere dobio i mjesto u NBA “Kući slavnih”. 

Izvor (naslovna fotografija):

Platforma X

Ostavite komentar

Komentari (0)