test

Beni Ganc podneo predlog zakona o vanrednim izborima u Izraelu

Standard

30/05/2024

17:08

Izraelska stranka Nacionalnog jedinstva, koju predvodi ministar ratnog kabineta Beni Ganc, podnijela je predlog zakona o raspuštanju izraelskog parlamenta i održavanju vanrednih izbora u zemlji, preneio je izraelski list Harec.

U Izraelu se nedjeljama održavaju protesti sa kojih se poziva na prijeveremene izbore, a demonstranti tvrde da vlada premijera Benjamina Netanjahua loše upravlja ratom u Gazi i da nije učinila dovoljno da postigne dogovor sa palestinskim Hamasom o povratku talaca iz palestinske enklave, piše Al Džazira.

Ganc je sredinom mjeseca najavio da će se njegova opoziciona stranka Nacionalnog jedinstva povući iz koalicione vlade ako plan za posleratno upravljanje Gazom ne bude konsolidovan i odobren do 8. juna, čime je doveo u pitanje budućnost izraelske vlade.

Netanijahu ga je nakon toga optužio da „upućuje ultimatum premijeru, umjesto Hamasu“, a da bi ispunjenje njegovih zahtjeva značio „kraj rata i poraz Izraela, napuštanje većine talaca, ostavljanje Hamasa na vlasti i stvaranje palestinske države“.

Ostavite komentar

Komentari (0)