test

Brnabić raspisuje lokalne izbore u Beogradu za 2. jun

Standard

03/04/2024

15:49

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisaće u 17 časova izbore za odbornike Skupštine Beograda. Lokalni izbori u Beogradu, kako je ranije najavljeno, biće održani 2. juna.

Opozicione koalicije Srbija protiv nasilja i NADA tražile su da istog dana budu održani lokalni izbori i u onim mjestima u Srbiji u kojima se nije glasalo 17. decembra prošle godine, ali taj zahtjev nije prihvaćen na današnjem sastanku Kolegijuma parlamenta zbog čega su prekinuti razgovori o unapređenju izbornih uslova kroz implementaciju preporuka ODIHR.

Brnabić je po završetku sastanka u Skupštini Srbije rekla da nije mogla da prihvati zahtjev dijela opozicije o objedinjavanju beogradskih i drugih izbora, jer bi to prema njenim riječima, bio vrlo opasan presedan u kojem bi parlament ograničio mandat većem broju lokalnih samouprava.

“Oko toga nisam spremna da razgovaram. Takvom nečem ne bi bilo kraja. Značilo bi da neki novi saziv može, kad mu se ćefne, da skraćuje mandate, prešao bi se Rubikon, to bi bilo krajnje nedemokratski”, rekla je Brnabić.

Izvor (naslovna fotografija):

Ana Brnabić

Ostavite komentar

Komentari (0)