test

Francuski republikanci izbacili lidera iz partije jer je htio savez sa Marin Le Pen

Standard

12/06/2024

22:41

Republikanci, glavna partija desnice u Francuskoj, saopštili su da su iz članstva danas isključili svog lidera Erika Sjotija koji je predložio savez sa krajnjom desnicom - što je čin bez presedana - radi zajedničkog nastupa na prijevremenim parlamentarnim izborima krajem juna.Sjoti je tu odluku odbacio i smatra je “nezakonitom”.

Njega je “jednoglasno” isključio politički biro Republikanaca, nasljednika stranke nekadašnjeg predsjednika Francuske, generala Šarla de Gola koja je dala nekoliko predsjednika Republike.

Sjoi, koji se može pohvaliti podrškom aktivista, nastavlja međutim da se drži svoje funkcije, što sugeriše da slijede teške pravne bitke – pri čemu svako tumači stranačka pravila u svoju korist.

“Ja jesam i ostajem predsjednik naše političke partije, koga biraju članovi”, odmah je on odgovorio preko drušvene mreže Iks, ocijenivši svoje isključenje kao “nezakonito”.

Republikanci, koji su u posljednjem sastavu Parlamenta imali 61 poslanika, na listu za nove izbore su stavili sve te poslanike, izuzev Sjotija i još jednog predstavnika koji je bio naklonjen savezu sa Nacionalnim skupom krajnje desničarke Marin le Pen.

Povezani članci

Sjoti ima tvrd stav prema imigraciji.

Prijevremene izbore zakazao je predsjednik Francuske Emanuel Makron pošto je njegova stranka prošlog vikenda doživjela debakl na izborima za Evropski parlament. Makron je nakon toga raspustio parlament.

Do sada je republikanska desnica u Francuskoj uvijek odbijala da formira nacionalni savez sa krajnjom desnicom.

Čelnici stranke nazivaju Sjotija izdajnikom i pučistom.

Ostavite komentar

Komentari (0)