test

Južnoafrički predsjednik Ramafosa ponovo izabran

Standard

15/06/2024

14:37Južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa osvojio je drugi predsjednički mandat pošto je njegova stranka, koja je izgubila većinu na izborima, postigla koalicioni sporazum sa bivšim političkim protivnikom samo nekoliko sati prije glasanja.Ramafosa, vođa Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), ubjedljivo je pobijedio u parlamentu iznenada nominovanog kandidata Džulijusa Maleme iz krajnje ljevičarske stranke Ekononmski borci za slobodu. Ramafosa je dobio 283 glasa, Malema 44 u parlamentu od 400 članova.

Ramafosa (71) osigurao je drugi mandat uz pomoć poslanika druge najveće stranke u zemlji, Demokratskog saveza (DA) i još nekih manjih partija. Oni su podržali njegov reizbor nakon što je njegova partija ANC izgubila svoju dugogodišnju većinu na izborima prije dvije nedjelje, kada je spala na 159 mjesta u parlamentu.

Na pauzi maratonske sjednice parlamenta, ANC je u posljednjem trenutku potpisao sporazum sa DA, čime je osigurano da Ramafosa ostane predsjednik Južne Afrike, najindusrijalizovane privrede na afričkom kontinentu. Te dvije stranke će sada zajednički vladati Južnom Afrikom u prvoj nacionalnoj koaliciji u kojoj ni jedna stranka nema većinu u parlamentu.
Prema sporazumu, ANC se ujedinjuje sa DA, partijom koju predvode bijelci i koja je godinama bila glavna opozicija i najoštriji kritičar ANC-a. Najmanje još dvije manje partije pridružile su se dogovoru.

Ramafosa je nazvao dogovor novim rođenjem i novom erom za zemlju i rekao da je vrijeme da partije prevaziđu svoje razlike i rade zajedno.

“To ćemo raditi i posvećen sam postizanju toga kao predsjednik”, rekao je Ramafosa.

Čuvena partija Nelsona Mandele ANC vladala je Južnom Afrikom sa komotnom većinom od kraja aparthejda, vladavine bijele manjine, 1994.

Ali, ona je izgubila svoju 30-ogodišnju većinu na izborima 29. maja, što predstavlja prekretnicu za zemlju. Glasanje je održano u vrijeme širokog nezadovoljstva Južnoafrikanaca zbog visokog nivoa siromaštva, nejednakosti i nezaposlenosti.

Analitičari kažu da bi moglo da dođe do komplikacija s obzirom na vrlo različite ideologije ANC-a, bivšeg pokreta za oslobođenje i centrističke poslovno usmjerene partije DA, koja je osvojila 21 odsto na nacionalnim izborima, kao druga poslije ANC-a koji je osvoji 40 odsto.

Izvor: Beta
Izvor (naslovna fotografija):

Beta/AP Photo/Jerome Delay

Ostavite komentar

Komentari (0)