test

Ministri osam zemalja EU traže od Borelja da ograniči kretanje ruskih diplomata

Standard

13/06/2024

22:24

Ministri vanjskih poslova osam zemalja Evropske unije(EU) poslali su pismo visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Žozepu Borelju tražeći od njega da ograniči kretanje ruskih diplomata u šengenskom prostoru zbog njihove zabrinutosti da slobodno kretanje diplomata olakšava 'zlonamjerne aktivnosti'.

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavski potvrdio je u intervjuu 13. juna za RSE da je pismo poslano Borelju. Rekao je da je ta mjera potrebna jer kretanje ruskih diplomata i članova njihovih porodica u šengenskoj zoni “stvara infrastrukturu” za nedopuštene aktivnosti.

U pismu se navodi da su “obavještajni podaci, propaganda ili čak priprema sabotaže glavno opterećenje za veliki broj ruskih ‘diplomata’ u EU”, navodi AFP, koji je dobio kopiju pisma.

Poziva Borelja da hitno predloži restriktivne mjere, izvijestio je AFP 13. juna.

U svom intervjuu za RSE, čija će puna verzija biti objavljena 14. juna, Lipavski je rekao da kretanje ruskih diplomata postavlja temelje za prijetnje u csajber prostoru i druge “sabotaže i prevare” usred zabrinutosti zbog pokušaja Moskve da posije podjele unutar EU. Rekao je da se te hibridne prijetnje povećavaju i da Evropska unija mora pokazati Rusiji da se to neće tolerisati.

On je citirao Glas Evrope, novinsku web stranicu sa sjedištem u Pragu, koju je Češka Republika u martu dodala na svoju listu sankcija nakon što je utvrđeno da pokušava da izvrši operacije uticaja u korist Moskve na češkoj teritoriji. Od tada se otkriva sve više operacija dezinformacija, rekao je on.

Povezani članci

U pismu od 11. juna poziva se na mjeru koja će “značajno suziti operativni prostor za ruske agente”. U njemu se navodi da bi Evropska unija trebala ograničiti kretanje ruskih diplomata i članova njihovih porodica na teritoriju države njihove akreditacije.

“Pružamo ruskim diplomatama… () mogućnost da putuju… po cijeloj Evropi. Ne razumijem zašto”, rekao je Lipavski za RSE. Rusija ograničava putovanja diplomata EU, “pa bismo trebali ukloniti ovu asimetriju radi naše nacionalne sigurnosti”, dodao je.

Češka i Poljska nedavno su uhapsile osumnjičene za paljevinu koji su tvrdili da je njihove zločine podstakla Rusija. Litvanija se zauzvrat bori s ruskim nastojanjem da jednostrano proširi svoju pomorsku granicu na njenu štetu.

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je 13. juna da će Rusija odgovoriti na sva ograničenja koja evropske zemlje nameću kretanju njenih diplomata.

Zaharova je rekla novinarima da je Zapad zaražen rusofobijom i da će Moskva preduzeti uzvratne mjere ako se uvedu bilo kakva ograničenja.

Zemlje EU dramatično su smanjile broj ruskih diplomata kojima je dozvoljeno da ostanu u svojim zemljama od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Moskva je odgovorila protjerivanjem diplomata iz Rusije.

Izvor (naslovna fotografija):

Žozep Borelj

Ostavite komentar

Komentari (0)