test

Prvi čovjek kom je ugrađen moždani implant upravlja mišem pomoću misli

Standard

21/02/2024

22:16

Čini se da se prvi čovjek kojem je ugrađen moždani implant kompanije za medicinsku tehnologiju Ilona Maska, Neuralink, u potpunosti oporavio i može da upravlja računarskim mišem uz pomoć misli, rekao je američki osnivač startapa.

„Zasad je napredak dobar i čini se da se pacijent u potpunosti oporavio, uz neurološke učinke kojih smo svjesni. Pacijent može da pomjera miš po ekranu samo uz pomoć svojih misli“, objavio je Mask na platformi društvenih medija X.

Kazao je da u Neuralinku sada nastoje da postignu da pacijent mišem napravi što više klikova.

Iz kompanije nisu odmah odgovorili na Rojtersov upit za dodatne pojedinosti.

Kompanija je u januaru ugradila implant u mozak svog prvog ljudskog pacijenta, nakon što je u julu dobila odobrenje za to.

Implant kompanije Neuralink osmišljen je da bi ljudima omogućio da svojim mislima upravljaju pametnim telefonom ili ostalom tehnologijom.

U maju je Neuralinku odobrena upotreba implantata u kliničkom ispitivanju na ljudima, nakon što je prethodno testiran na majmunima.

Implantat čine 1024 elektrode koje robot spaja s mozgom pomoću igle.

Neuralink je za kliničko ispitivanje tražio pacijente s tetraplegijom – paralizom u nogama i rukama.

Kada ljudi počnu da se kreću, određeno područje mozga postaje aktivno.

Elektrode hvataju te signale, što bi trebalo da bude dovoljno da se, na primjer, zamisli pokret za upravljanje kursorom na računaru.

Čak i u slučaju uspješnih operacija mogu da prođu mjeseci dok pacijent nauči da upravlja računarom svojim mislima. Planirano je da kliničko ispitivanje Neuralinka traje šest godina.

Istraživanje ovakvih veza mozga i računara traje već godinama i ljudima su već ugrađeni razni implanti.

Mask ima velike planove kada je Neuralink posrijedi. Kazao je da želi da omogući da se uz pomoć brzih hirurških ugradnji implanata počnu liječiti stanja poput gojaznosti, autizma, depresije i šizofrenije.

Izvor: Hina
Izvor (naslovna fotografija):

X

Ostavite komentar

Komentari (0)