test

Više od 20 evropskih političara traži od EU istragu o izborima u Srbiji

Standard

18/01/2024

11:10

Više od 20 visokih evropskih političara pozvalo je predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da istraže optužbe za krađu na decembarskim izborima u Srbiji.“Pozivamo EU da sprovede nezavisnu istragu o svim prijavljenim izbornim nepravilnostima i tvrdnjama o krađi”, naveli su evropski zvaničnici u pismu u koje je briselski portal Politiko (Politico) imao uvid.

Među 24 potpisnika pisma su Mihael Rot i Žan Luj Burlanž, kao i predsednici spoljnopolitičkih odbora Italije, Danske i Luksemburga.

Oni su pozvali EU da nezavisno istraži optužbe za izbornu prevaru i da da preporuke kako bi se obezbijedili slobodni i pošteni izbori u Srbiji, dodaje Politiko.

“U zavisnosti od nalaza istrage” kako kažu, novi izbori bi mogli biti raspisani u Srbiji.

“Naš zajednički cilj je da u ovoj deceniji Srbiju vidimo kao članicu Evropske unije”, navodi se u pismu.

Pismo je upućeno najvišim zvaničnicima EU, uključujući Fon der Lajen, predsjednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsjednicu Evropskog parlamenta Robertu Mecolu.

Među potpisnicima pisma su i predstavnici Ukrajine, Moldavije i Velike Britanije, koje nijesu članice EU.

Kancelarija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je 18. decembra da su izbore obilježili zloupotreba javnih sredstava, širenje straha i medijska dominacija Aleksandra Vučića.

Evropski parlament je 17. januara održao raspravu o posljednjim izborima u Srbiji, na kojoj je saopšteno da Evropska komisija očekuje od Srbije da na transparentan način ispita sve pritužbe o neregularnostima tokom izbora održanih 17. decembra prošle godine.

O izborima o Srbiji će se ponovo, naredne nedjelje, raspravljati u Evropskom parlamentu.

Rasprava će biti održana u spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta, na sastanku zakazanom 23. januara.

Poslije rasprave 17. januara, očekuje se da se o izborima u Srbiji izglasa rezolucija Evropskog parlamenta na plenarnoj sjednici u februaru.

Izvor (naslovna fotografija):

Shutterstock

Ostavite komentar

Komentari (0)