test

Četiri namirnice koje podstiču mršavljenje i kontrolišu šećer u krvi

Standard

14/06/2024

22:03

Hrana sa niskim glikemijskim indeksom ključna je za cjelokupno zdravlje — probavlja se i apsorbuje sporije, što znači da se duže osjećamo siti kada je konzumiramo.

Ishrana ovim namirnicama podržava upravljanje težinom povećanjem sitosti i smanjenjem unosa kalorija, dok stabilizuje nivo šećera u krvi, što je od suštinskog značaja za dijabetičare.

Koje namirnice su najbolje za podršku mršavljenju, zdravim nivoima holesterola i šećera u krvi? Varsha Khatri, registrovana nutricionistkinja iz Prowise Healthcare, podijelila je četiri najbolja izbora sa SheFinds ove sedmice — mahunarke, bobičasto voće, zob i orašaste plodove, piše New York Post.

Mahunarke
Pored toga što su prirodno niske u zasićenim mastima i bogate topivim i netopivim vlaknima, mahunarke su odličan izvor biljnih proteina.

  • Uključivanje mahunarki kao što su grah, slanutak i leća u vašu ishranu može pomoći u snižavanju holesterola i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

“Ove namirnice su bogati izvori proteina, vlakana i esencijalnih minerala koji ih čine izuzetno korisnim za mršavljenje, kontrolu šećera i poboljšanje lošeg holesterola,” objasnila je Khatri za SheFinds. “Mahunarke sadrže složene ugljikohidrate koji se sporo probavljaju, čime se izbjegava nagli porast nivoa glukoze u krvi dok pružaju stalnu energiju.”

Povezani članci

Istraživanja sugeriraju da mahunarke mogu imitirati efekte lijekova poput Ozempica i Wegovija u suzbijanju gladi.

Bobičasto voće
Bobičasto voće je bogato prehrambenim vlaknima, uključujući topiva vlakna poput pektina.

Pektin usporava brzinu apsorpcije šećera u krvotok, pomažući u upravljanju nivoom šećera u krvi.

Bobičasto voće je također poznato po svojim koristima za srce.

“Antioksidansi i polifenoli dobijeni iz bobičastog voća smanjuju oksidativni stres i upale, koji su odgovorni za mnoge slučajeve srčanih bolesti,” primijetila je Khatri.

Svakodnevno konzumiranje jagoda i borovnica može smanjiti šanse za razvoj demencije.

Zbog visokog sadržaja vlakana, zob usporava probavu. Zob također sadrži beta-glukan, topivo vlakno koje snižava holesterol vezujući se za žučne kiseline u tijelu.

  • “Zob je hrana visokog nutritivnog sadržaja i niskog glikemijskog indeksa… idealan izbor za doručak koji pruža energiju tokom cijelog dana,” podijelila je Khatri za SheFinds.

“Što se tiče mršavljenja, topivo vlakno pronađeno u zobi povećava osjećaj sitosti stvaranjem gela u crijevima, čime pomaže smanjenju ukupnog unosa energije promovirajući dugotrajnu sitost,” dodala je.

Ali nisu sve vrste zobi jednake.

Kao što je Dr. Mijin Brown objasnila prošle godine u viralnom videu, “Dok je zobena kaša hrana niskog glikemijskog indeksa, određene varijante — posebno one sa dodanim šećerom — nisu idealne za ljude koji prate nivo šećera u krvi.”

Brown je rekla da je zob dobar izvor vlakana, ali treba birati čelik-rezanu zob umjesto aromatizovane.

Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su dobar izvor vitamina, minerala i zdravih masti. Kada se konzumiraju sa korom, orašasti plodovi su također odličan izvor prehrambenih vlakana.

Iako se mnogi ljudi plaše visokog sadržaja masti i kalorija u orašastim plodovima, Khatri uvjerava da “visoki nivoi proteina i vlakana čine orašaste plodove vrlo efikasnim za mršavljenje.”

“Ovi elementi pomažu u kontroli gladi i stvaranju osjećaja sitosti, čime se obeshrabruje prekomjerna konzumacija hrane,” nastavila je. “Istraživanja su pokazala da oni koji uključuju orašaste plodove u svoju ishranu imaju bolje rezultate u upravljanju težinom od onih koji to ne čine, čak i ako unose isti broj kalorija.”

Izvor (naslovna fotografija):

Image: 369032972, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Gabriela Bertolini / Alamy / Alamy / Profimedia

Ostavite komentar

Komentari (0)