test

Osa bode više puta

Standard

22/06/2024

17:30

Šta bi trebalo da uradite kada vas ubode nebezazleni insekt? Evo odgovora!

Ako nemate sreće i dođe do uboda, osinji otrov može stvoriti oteknuće i bolove

Ljetne piknike, izlete i dane na plaži vrlo lako mogu pokvariti ose. Stručnjaci kažu da one neće ‘napasti’ sve dok se ne osjećaju ugroženo ili dok ne dirate njihovo gnijezdo. Baš kao i kod pčela, može vas ubosti samo ženka, ali za razliku od njih, ista osa može vas ubosti i nekoliko puta.

Kako uopđte ne bi ni došlo do uboda, izbjegavajte nošenje parfema i mirisa, kao i šarene odjeće koja privlači ose. Ako se nađete u njenoj blizini, ostanite mirni. Nikada ne dirajte osinje gnijezdo!

Ako ipak nemate sreće i dođe do uboda, osinji otrov može stvoriti oteknuće i bolove, ali i anafilaktički šok ako ste alergični. Neki od simptoma su svrab, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, bolovi u stomaku, nizak krvni pritisak.

Područje uboda isperite sapunom i vodom, stavite led ili hladni oblog na desetak minuta kako bi se smanjilo oteknuće. Izbjegavajte se češati i dirati ubod kako ne bi došlo do infekcije.
Takođe, nemojte stavljati nikakve pripravke poput ulja, krema, gelova. Ako se pojave jači simptomi, obavezno se javite ljekaru, prenosi The Sun.

Povezani članci

Izvor: The Sun
Izvor (naslovna fotografija):

Shutterstock

Ostavite komentar

Komentari (0)