test

Pet namirnica koje nikada ne biste trebali držati u frižideru

Standard

13/06/2024

21:50

Držanje određene hrane u hladnjaku usporava rast bakterija i pomaže u sprječavanju trovanja hranom. Ali za neke namirnice ja bolje a su na sobnoj temperaturi.

Svi znaju da je mlijeko, meso i jaja najbolje držati u hladnjaku, ali što je s avokadom, rajčicom i krumpirom?

Znati koje namirnice držati u hladnjaku, a koje držati na sobnoj temperaturi uvelike pomaže da svoje namirnice iskoristite na najbolji način, piše The Healthy.

Rajčica

Bogate vitaminom C, kalijem i drugim zdravim hranjivim tvarima, zrele rajčice su bolje kad se ostave na na sobnoj temperaturi, pogotovo ako ih planirate pojesti sljedeći dan ili dva, kaže dijetetičarka Dana Greene. “Niske temperature utjecat će na teksturu i okus.”

Povezani članci

Krompiri

Nikada nemojte čuvati krumpir u hladnjaku. Hlađenjem se krumpirov škrob brže pretvara u šećer, a kada se peku ili prže, ti šećeri mogu proizvesti kemikaliju akrilamid koja uzrokuje rak, prema Public Health England, izvršnoj agenciji Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Banane

Ako ste ikada stavili bananu u hladnjak, znate da postane tamnosmeđa, što bi vam trebalo dati do znanja da nije namijenjeno za hlađenje. Banane, koje se obično kupuju prije nego što sazriju, sazrijet će na sobnoj temperaturi. Ali hlađenje usporava ovaj proces. Banane oslobađaju plin koji sazrijeva drugo voće, stoga držite banane podalje od ostalog voća.

Bosiljak

Biljke poput bosiljka, ružmarina i majčine dušice prebrzo će se osušiti i izgubiti okus ako ih držite u hladnjaku. Umjesto toga, začinsko bilje stavite dalje od sunčeve svjetlosti u malu čašu vode sobne temperature.

Luk

Osim ako je izrezan ili oguljen, luk treba čuvati na hladnom, suhom, tamnom i dobro prozračenom mjestu. Nedostatak ventilacije će smanjiti njihov vijek trajanja. Nasuprot tome, cijeli oguljeni ili prethodno narezani luk treba čuvati u hladnjaku i upotrijebiti prije isteka roka valjanosti.

Ostavite komentar

Komentari (0)