test

Student na predavanja ide avionom: Kirija toliko skupa da mu se putovanje isplati

Standard

22/02/2024

22:46

Visoke cijene stanarine u Vankuveru primorale su mnoge stanovnike da pronađu kreativne načine kako bi mogli da priušte život u gradu. Baš na kreativnost se oslonio i Tim Čen kako bi izbjegao plaćanje kirije u Vankuveru.

Za Čena, koji je student umjetnosti posljednje godine na University of British Columbia, putovanje do fakulteta izgleda mnogo drugačije nego kod drugih studenata. Jer, Kalgari i Vankuver su vazdušnom linijom udaljeni čak 687 kilometara.

“Pomislio sam, zašto ne ostanem u Kalgariju i onda jednostavno dođem ovdje avionom, to je otprilike jednosatni let, isto kao da putujem autobusom”, rekao je.

Šokantne cijene stanova

Čen je porijeklom iz Kalgarija. Prethodno je živio u Vankuveru dok je studirao na UBC, ali je odustao od svog iznajmljenog stana dok je bio na odmoru tokom jeseni.

Naime, kada se vratio, dočekala ga je šokantna cijena.

“Kada sam provjerio cijenu kuće, pomislio sam, oh, dođavola, toliko su poskupjeli!”, rekao je. “Moram da platim oko 2.500 dolara za stanarinu, tako da mi se to ne čini održivim.”

Počeo je da razmišlja o cijeni letova iz Kalgarija za Vankuver i shvatio da povratna karta košta oko 150 dolara.

S obzirom na to da Čen ima nastavu dva dana nedjeljno na univerzitetu, ukupno će plaćati oko 1.200 dolara mjesečno za letove dok živi kod roditelja u Kalgariju. Na kraju krajeva, to je mnogo jeftinije od prosječne cijene jednosobnog stana u Vankuveru koja iznosi oko 2.100 dolara.

Vankuver najskuplji u Kanadi

“Imam tri sata putovanja ukupno; poslije časa vraćam se autobusom do aerodroma”, rekao je Čen.

Vankuver i dalje predvodi listu najskupljih gradova u Kanadi za stanovanje. Međutim, pronalaženje stana za iznajmljivanje postaje još teže kada se zna da postoji samo 0,9 odsto slobodnih stanova u gradu.

Čen planira da leti do UBC-a na svoje časove sve do kraja akademske godine, kada diplomira.

Ostavite komentar

Komentari (0)