test

STVARI KOJE HITNO TREBA DA IZBACITE IZ KUHINJE I ŠPAJZA

Standard

21/02/2024

15:11

Sigurno čuvate mnoge nepotrebne stvari i, ako ste uspeli da neke izbacite iz ormara i fioka u dnevnoj i spavaćoj sobi, mnoge sitnice i dalje zauzimaju dragoceni prostor – u vašoj kuhinji.

U mnogim domovima kuhinja je prostorija u kojoj se odvija najviše dnevnih aktivnosti – u njoj se sprema, a često i konzumira hrana, tu su frižider i šporet, police i kuhinjski elementi za odlaganje posuđa. Uz kuhinju obično ide i špajz, u kome često završe mnogi aparati i druge nepotrebne stvari koje prave haos i zauzimaju prostor, a vi nikako da odlučite da ih se riješite.

Ne oklijevajte – odvojte jedan vikend i angažujte članove porodice da vam se pridruže u sortiranju i sređivanju i da podrže vašu riješenost da uklonite nepotrebne stvari.

Nepotrebne stvari koje treba da izbacite iz kuhinje i špajza

Oštećeno posuđe

Ako koristite oštećeno posuđe, izlažete se riziku unosa hemikalija koje su korišćene za njegovu izradu, koje mogu izazvati zdravstvene probleme. Bacite šerpe i lonce koji su oljuskani – to je najbrži način da natjerate sebe da nabavite novo posuđe.

Ali i oštećenii tanjiri i šolje su nepotrebne stvari na koje se možete posjeći dok ih koristite ili perete. Takođe, ako je šolja ili čaša načeta, pitanje je trenutka kada će vam se rasprsnuti u rukama, dok pijete vruć čaj ili u njoj mutite ledenu kafu.

Osim toga, ako vjerujete da feng-šui principi imaju smisla, nemojte čuvati oštećene sudove iz sentimentalnih razloga (makar ih i ne koristili), jer to ometa protok energije.

Rasparene plastične posude

Koliko puta niste odoljeli da ne kupite set plastičnih posuda za čuvanje ili nošenje hrane, koji staju jedan u drugi, imaju pregrade i prigodne poklopce i djeluju savršeno ljupko i praktično? A šta ste uradili sa plastičnim posudama čiji su se poklopci pogubili i koje više ne koristite? Da, niste sami u tome – skoro svako u kuhinji i špajzu ima gomile rasparenih plastičnih posuda i one su, zapravo, jedan od najvećih izvora haosa u kuhinji. Pronađite sve posude i poklopce koje ste zaturili po policama, kutijama i fiokama i vidite da li možete pronaći i upariti posude i poklopce. Sačuvajte one koje ne možete da uparite, a mogu da posluže drugoj namjeni (čuvanju sitnica, četki, djelova alata i aparata koje držite rastavljene, mješanju boje) i sve ostale spremite za bacanje ili ih stavite pored kontejnera – možda su nekome potrebne.

Posuđe sa iskrivljenim dnom

Tiganji i šerpe se često iskrive, tako da se pitate da li je ringla neravna kad ih koristite. Možda ostanu neoštećeni iznutra, ali kada ne stoje ravno na grejnoj površini, hrana se neće ravnomjerno izlagati toploti i spremati. Drške su, takođe, slaba tačka, naročito kod tiganja – ako se rasklimala drška, a ne možete da je udšrafite i pričvrstite, biće bolje da ga ne koristite, jer vam može iskliznuti ili se polomiti do kraja (da ne pominjemo rizik od prosipanja vrelog sadržaja). A kad već ne koristite posudu, jer je nestabilna ili ima labave drške koje se ne mogu pričvrstiti – bacite je.

Nepotrebne stvari u fiokama sa kuhinjskim tekstilnim programom

Mnoge nepotrebne stvari se gomilaju po fiokama sa kuhinjskim tekstilnim programom – krpe, stolnjaci, nadstolnjaci, platnene salvete, koje imate već dvadeset godina, leže spakovani i ne možete ni da se sjetite kad ste ih posljednji put koristili. Izvadite ih i raspakujte – kad vidite fleke, setićete se kojom prilikom su nastale i zašto ih više niste koristili. Vidite da li možete da ih očistite i ponovo koristite, a ako ne možete, razmislite da li vam mogu poslužiti na kreativan način, da li se od njih može napraviti pačvork stolnjak, prekrivač ili zavjesa (možda za dječju sobu), ali nemojte ih čuvati narednih dvadeset godina u neostvarenoj namjeri da to uradite. Ili se duhvatite makaza i šivenja, ili pretvorite stare stolnjake u krpe za čišćenje, ili ih prosto bacite.

Hrana koja predugo stoji

Stavili ste ostatke ručka u frižider, u nadi da će se pojesti u narednih nekoliko dana, u nekoj kombinaciji obroka, ali ta hrana je i dalje u kutiji (šerpi, loncu). Bacite je. I kad već to radite, pogledajte šta vam je još višak u frižideru – obično su to neke davno načete tegle džemova i turšije, kutijice namaza, koje nikada niste potrošili do kraja i bilo vam je žao da ih bacite. Računali ste da to ipak može malo duže da stoji, ali to „malo“ se pretvorilo u mjesece. Ako ste ikada pronašli buđ u naprednoj fazi razvoja kada ste poslije ko zna koliko vremena riješili da pravite palačinke, pa ste se sjetili da imate neki džem – znate o čemu pričamo.

Isto tako vjerovatno čuvate po kutijama i polupotrošenim kesicama pahuljice, tjesteninu, začine i čajeve koje niste potrošili, a možda imate i konzerve sardina i povrća koje su vam ostale iz nekih zaliha i koje vjerovatno nikada nećete iskoristiti.

Ukoliko niste sigurni da li su čajevi, suvo bilje i začini izvjetreli – pomirišite ih. Ako im je miris slab, to znači da im je takav i ukus i da više nisu za upotrebu.

Pohabano drveno posuđe

Drvene daske za sečenje su prilično trajne, ali i one pucaju, krive se, a zarezi od noža se ne mogu lepo oprati i te daske mogu upiti i zadržati miris (a i bakterije). Ako imate takvu staru dasku, bacite je. Ako ste je naslijedili iz bakine kuhinje i posebno vam je draga, razmislite kako možete da je iskoristite kao dekor, možda na terasi. Isto je i sa varjačama – odlične su za upotrebu, ali kad počnu da se cijepaju, vrijeme je da ih zamijenite novim.

Ukoliko koristite plastične daske, one se mnogo brže krive i pucaju, pa ih treba redovno mijenjati, a drvene varjače i druge drvene alate možete zamijeniti silikonskim, koji nisu skloni pucanju i oštećenju.

Prazne tegle

Prazne tegle su posebna kategorija nepotrebnih stvari, koje se obično gomilaju u špajzu. Ako koristite kafu u staklenoj ambalaži, sigurno imate bar dvije prazne tegle mjesečno, koje lijepo izgledaju, imaju plastične poklopce koji se šrafe i prosto vam je žao da ih tek tako bacite (možda će nečemu poslužiti). Staklo se može reciklirati, ali možete ga i prodati, ako su se tegle nakupile u većim količinama – razmislite o tome.

I ako ste već krenuli da sortirate, sređujete i bacate nepotrebne stvari iz kuhinje i špajza, razmislite o predmetima i aparatima koji nisu pokvareni i oštećeni, ali ih uopšte ne koristite, ili ih nikada i niste koristili. Sve to možete donirati ili nekome pokloniti. Stvari u vašoj kuhinji treba da zaslužuju svoje mesto. Ako ih ne koristite (i gurate ih u špajz), onda vam nisu ni potrebne.

Preporučeno

Izvor (naslovna fotografija):

Pixabay

Ostavite komentar

Komentari (0)