test

Zaboravite na kucanje: Tri sigurnija načina da izaberete najslađu lubenicu

Standard

17/06/2024

21:20

Godinama unazad se raspredaju legende, naučne teorije i životne lekcije o tome kako i na koji način treba izabrati pravu lubenicu.

Naravno, jedini i pravi način je da otvorimo, uvjerimo se koliko je svježa, crvena i slatka, ali to naravno nije uvijk moguće. Zato su se ljudi trudili da godinama nađu prave načine kako provjeriti slatkoću i zrelost lubenice.

Zaboravite na kucanje u lubenicu, ovo su tri opcije:
Ako ste primjetili mrlju na površini lubenice, to je dobar znak. Ona predstavlja mjesto na kojoj je lubenica ležala na zemlji tokom dozrijevanja. Najzrijelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one koje su bijele ili svjetlozelene boje treba izbjegavati jer su ubrane prije nego što su dozrele. Nemojte kupovati lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini, piše Citymagazin.

Površina lubenice bi trebalo da bude tamnozelene boje, tvrda na dodir, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdan je znak da je plod počeo da truli, a izbjegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebalo da bude asimetričan.

Možda vam nije najomiljnija aktivnost da tešku lubenicu nosite kući iz prodavnice, ali upravo bi najtežem plodu trebalo davati najviše pažnje. Čak 92 odsto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija.

Izvor (naslovna fotografija):

TheDigitalArtist/Pixabay

Ostavite komentar

Komentari (0)