test

Jovanović nezakonito na čelu popisne komisije u Budvi

Standard

20/10/2023

07:32

Dokumenta do kojih je došla Pobjeda pokazuju da se, uz prećutnu saglasnost Monstata, drastično izigrava Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, a način kako se popisne komisije u gradovima u kojima vladaju stranke ,``avgustovske većine`` beskrupulozno popunjavaju partijskim vojnicima, rođacima, kumovima ili bliskim prijateljima lokalnih moćnika - navode na zaključak o svjesnoj namjeri identitetskog inžinjeringa i falsifikovanja popisnih podataka.

U tom smislu, indikativan je slučaj obrazovanja popisne komisije Opštine Budva. Tamo predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović nezakonito već dvadesetak dana – mimo Zakona o popisu – ,,suvereno“ raspisuje javne oglase za angažovanje instruktora i popisivača za sprovođenje popisa.

,,NEĆEMO ROBOVATI ZAKONU“
U dopisu koji Pobjeda objavljuje, Jovanović je, ,,kao predsjednik popisne komisije“, potpisao 27. septembra obavještenje o ,,Javnom oglasu za ugovorno angažovanje učesnika/ca za sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova“ u kojem se zainteresovani obavještavaju da će Služba predsjednika opštine dežurati 30. septembra i 1. oktobra za sve one koji žele da se prijave za članstvo u popisnoj komisiji.

Pretragom sajta Opštine Budva, kao i sajta Monstata, nemoguće je pronaći odluku o formiranju popisne komisije za Opštinu Budva. Na pitanja Pobjede koja su juče ujutru poslata upravi Monstata, nije bilo odgovora do zaključenja ovog broja našeg lista.

I bez odgovora jasno je: Zakon o popisu ne dopušta mogućnost da predsjednik lokalnog parlamenta bude predsjednik popisne komisije! Jer, u članu 14, stav 4, zapisano je da popisnom komisijom ,,predsjedava gradonačelnik Glavnog grada i Prijestonice, odnosno predsjednik opštine“. Nema dileme, imperativna je pravna norma – predsjednik parlamenta ne može biti prvi čovjek popisne komisije.

Ni u jednom gradu, pa ni u Budvi đe je aktuelni predsjednik Milo Božović u pritvoru u Spužu – predsjednik lokalnog parlamenta nije vlasan da mijenja predsjednika opštine.

Povezani članci

Kako je, onda, Jovanović ,,inaugurisan“ u predsjednika popisne komisije?

KAD MONSTAT ,,PRELOMI“
Sudeći po odredbama Zakona o popisu stanovništva – uz saglasnost Monstata, direktora Miroslava Pejović ili, uz njegovo ovlašćenje, zamjenice direktora zadužene za sektor socijalne statistike i demografije Snežane Remiković.

U članu 15 Zakona izričito piše da članove popisne komisije, svih opština, imenuje – direktor Uprave za statistiku. Da sve bude zanimljivije, shodno slovu Zakona, i krajnju saglasnost na sve obrazovane opštinske popisne komisije, u kojima su još po jedan član Uprave za katastar i državnu imovinu te Zavoda za zapošljavanje Crne Gore daje – upravo Pejović.

Budvanski slučaj je prilično jasan, samo još ostaje da se rastumači – da li se Nikola Jovanović samostalno i neovlašćeno potpisao i tako zloupotrijebio položaj, ili je prvi čovjek Monstata (Uprave za statistiku) Miroslav Pejović nesavjesno obavljao svoj posao! O tome bi, nakon Pobjedine objave faksimila i ćutanja uprave Monstata, trebalo da se odrede nadležna tužilaštva.

U međuvremenu, na terenu se već sprovodi velika, osmišljena, akcija upošljavanja partijskih kadrova u popisnim komisijama.

HERCEG NOVI, DANILOVGRAD, PLUŽINE…
Iako se – paralelno sa kampanjom koju vode opskurni portal In4s, Crkva Srbije, ali i srpske televizije sa nacionalnim frekvencijama iz susjedstva i iz domaćeg dvorišta, uporno sa zvaničnih adresa ponavlja mantra kako je popis statističko, a ne političko pitanje – samo površan pogled na podatke o popisnim komisijama, instruktorima i popisivačima u nekoliko crnogorskih opština upravo govori suprotno.

Da popis bude do kraja politizovan, pobrinule su se upravo partije takozvane ,,avgustovske većine“, pa je, na primjer, u Herceg Novom popisna komisija za instruktore za sprovođenje popisa izabrala gomilu opštinskih funkcionera i partijskih vojnika.

Osim Ivane Radmana iz novske Ure, instruktori su i zaposleni u Opštini Igor Svilanović i Elza Kovačević, iz Direkcije za imovinu Jelena Poledica i Sanja Lazić.

Novska vlast se očito trudila da ne preskoči nijednu opštinsku instituciju pa instruktori stižu i iz Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog – Jasna Tičić, iz Službe za inspekcijske poslove, načelnica Marija Bošković i glavni inspektor Branko Prelević, iz Građanskog biroa rukovoditeljka Dragana Stanišić, ali i Ana Vlaović, a iz Službe za zajedničke poslove Boris Obradović. Iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu v. d. pomoćnik sekretara Željko Bajčeta, ali i rukovoditeljka Ratka Janković.

Instruktorke popisivačima biće i Ana Zambelić-Pištalo iz Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, kao i Milena Rajković iz Sekretarijata za finansije.

U Danilovgradu situacija je još interesantnija. Kada pogledate listu popisivača, kao da gledate izbornu listu „Aleksa Bečić – Demokrate – Idemo ljudi!“ Sa liste kandidata Demokrata za izbor odbornika na posljednjim lokalnim izborima među popisivačima čitamo imena Ognjena Bogićevića, Paule Radulović, Milije Kalezića, Sare Stevanović, Radovana Kalezića, Dragice Kekić i Mirjane Jović. Osim pomenutih kandidata – za odbornike Demokrata na lokalnim izborima, među popisivačima su se našla i djeca demokrata Ranka Tuovića i Dejana Marunovića.

No, ako je neko pomislio da je ovdje kraj politizaciji prevario se: supruga predsjednika Skupštine opštine Danilovgrad Velimira Đokovića – Olivera – angažovana je kao instruktorka koja će obučavati popisivače, sina i ćerku Marka i Saru.

Đokovići su još 2016. godine bili u fokusu javnosti kada su se državni organi bavili provjerom finansiranja kampanje tri politička konstituenta Demokratskog fronta – Nove srpske demokratije, Pokreta za promjene i Demokratske narodne partije.

Jedan od poslovnih partnera DF-u, odnosno DNP-u i Novoj bilo je preduzeće „Đoković d.o.o“ iz Danilovgrada, u sklopu kojeg radi butik garderobe za djecu i odrasle „Sara“, dok je to preduzeće imalo samo jednog zaposlenog, izvršnog direktora – Velimira Đokovića, a sve u svrhu „sprovođenja aktivnosti kampanje za promociju vojne neutralnosti Crne Gore“.

I u Plužinama su kao instruktorke za popisivače angažovane de facto političke figure, pa su se među njima našle Ružica Luburić i Blaženka Mićanović koje su bile na listi kandidata Socijalističke narodne partije za odbornice na lokalnim izborima. Među instruktorkama našla se i Olivera Blagojević, supruga odbornika Demokratskog fronta u Skupštini opštine Plužine Zorana Blagojevića.

…I, NARAVNO, NIKŠIĆ
Da su se popisne komisije pretvorile u familijarna okupljanja svjedočio je i spisak instruktora u Nikšiću među kojima su bili odbornici, visoki funkcioneri Demokratskog fronta, Demokrata i Ure, njihove supruge, snahe, ćerke, sinovi…, većinom zapošljeni u Opštini ili energetskom sektoru.

Iako je popisna komisija Opštine Nikšić nakon reakcije javnosti promijenila prvobitni spisak instruktora za popis, rodbine, ipak, ne fali ni u novoj verziji.

Na novom spisku nema sekretarke Opštine Ivane Šljukić iz Demokrata, direktorice Parking servisa Sanje Antović, zatim nema Slavice i Veselinke Đukanović, supruge i snahe predsjednika borda EPCG i funkcionera NSD Milutina Đukanovića, kao ni Zorice Aleksić, supruge poslanika NSD Budimira Aleksića. Na spisku nema Marka Vučinića i Nikole Radojevića, dok je odbornik iz NSD Nikola Goranović ranije odlučio da se povuče.

Međutim, i novi spisak vrvi od funkcionera iz nikšićke vlasti i njihovih rođaka. Tako će popisivače obučavati odbornica Ure Anđela Mijanović i kćerka odbornice NSD Jadranke Koprivice – Ivana Koprivica.

U Nikšiću su i među popisivačima sporna najmanje dva imena. Riječ je o aktivistima DF-a dobro poznatim crnogorskoj javnosti po opstruiranju lokalnih izbora u Šavniku koji do danas nijesu završeni, Darki Ćosović i Željku Pejoviću.

Oboje su se postarali u novembru prošle godine da prekinu održavanje izbora u Šavniku. Ćosović je 27. novembra prekinula glasanje na biračkom mjestu u zgradi Opštine Šavnik tako što je u nekoliko poteza – precrtala glasačke listiće.

Za dobro odrađen posao, Ćosović je nagrađena novim zapošljenjem – naravno u EPCG, gdje ju je uhljebio, u Kol centru, lično Milutin Đukanović.

Još jedan ometač izbornog procesa u Šavniku, po istom receptu, je Željko Pejović koji je križao listiće na biračkom mjestu Kruševice 20. novembra prošle godine. Da i on bude uhljebljen, postarao se, pogađate, Milutin Đukanović.

Nakon ovih primjera iz Budve, Plužina, Danilovgrada, Nikšića i Herceg Novog, samo se nameće pitanje da li su u Eurostatu, kada su dali podršku održavanju popisa u Crnoj Gori uz ocjenu da su institucije spremne za njegovo sprovođenje, imali na umu uslove i način pod kojima se sada planira sprovesti ovaj proces.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)