test

ASK: Zakon, a ne ASK, određuje ko je javni funkcioner

Standard

24/11/2023

12:10

Agencija za sprječavanje korupcije (AKS) nije ta koja propisuje ko je javni funkcioner ili ne, koja nekom ''dodjeljuje status javnog funkcionera'', kako se to može čuti, već je to određeno Zakonom o sprječavanju korupcije, poručili su iz te ustanove.

“Kao što je Agencija za sprječavanje korupcije više puta istakla, biti javni funkcioner, u svakoj zreloj demokratskoj državi, predstavlja čast, praćenu i odgovornošću prema zajednici koja ukazuje povjerenje da se u njeno ime odlučuje. Ne vidimo razlog zbog koga bi nekom bio problem da prikaže svoje zakonito stečene prihode i imovinu, i tako pokaže lični i profesionalni integritet”, kazali suz iz ASK-a.

Navode da napade da Agencija pokušava da “opstruira” popis time što je saopštila da su članovi popisnih komisija javni funkcioneri – u skladu sa članom 3 Zakona o sprječavanju korupcije, a u vezi sa članom 15 stav 2 Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kako kažu, “smatramo neozbiljnim, neargumentovanim i ispolitizovanim”.

“Ponovićemo: Agencija za sprječavanje korupcije nije ta koja propisuje ko je javni funkcioner ili ne, koja nekom „dodjeljuje status javnog funkcionera“, kako se to može čuti, već je to određeno Zakonom o sprječavanju korupcije”, poručuju.

Ostavite komentar

Komentari (0)