test

Dan državnosti Crne Gore obilježen na Kosovu

Standard

11/07/2024

12:02

U organizaciji Udruženja Crnogoraca Perper i Ambasade Crne Gore na Kosovu, u Prištini je obilježen Dan državnosti Crne Gore, u saradnji sa Fondacijom ''Sveti Petar Cetinjski''.

Kako je saopšteno iz Udruženja Crnogoraca Perper, gostima je predstavljena izložba slika Vladari Crne Gore.

Proslavu su, dodaje se, uveličali zamjenica premijera Kosova Emilija Redžepi, ministar za povratak i zajednice Nenad Rašić, ministarka Rozeta Hajdari, bivša predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, bivši premijer Ramuš Haradinaj, gradonačelnik Prištine Perparim Rama, kao i brojni ambasadori, među kojima i ambasadori Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Japana Švajcarske, Belgije, Slovenije, Makedonije, Hrvatske i mnogi drugi visoki zvaničnici.

Kako je ocijenila otpravnica poslava ambasade Crne Gore Fedisa Dačić na polju saradnje Kosova i Crne Gore postoje velike mogućnosti.

“Države regiona treba da sarađuju na osnovu zajedničkih evropskih vrijednosti i interesa gdje će rast i razvoj biti pokretački faktor”, istakla je Dačić.

Odnosi Crne Gore i Kosova su dobri i stalno se unapređuju, rekla je Redžepi, čestitavši Dan državnosti.

“Ovaj događaj, koji je upriličen danas još je jedna potvrda naših bratskih i prijateljskih odnosa između Kosova i Crne Gore, koji nas dodatno motivišu da te odnose pospiješimo i unaprijedimo na mnogim bitnim temama i poljima međusobne uzajamne saradnje. Naša saradnja traje već godinama i pokazala se kao izuzetno uspješna u mnogim oblastima, a ovaj trenutak predstavlja priliku, da još više te veze ojačamo. Regionalni projekti koje radimo i koje planiramo da radimo doprinijeće sveokupnom razvoju i boljem životu svih građana u obje naše države”, istakla je Redžepi.

Zamjenik ministra u Vladi Kosova Lazar Radulović kazao je da slavimo 13. jul, Dan državnosti Crne Gore, ali one građanske, proevropske Crne Gore u kojoj svi građani imaju jednaka prava.

“Kao predstavnici crnogorskog naroda na Kosovu, želim da izrazim zadovoljstvo u rješavanju određenih pitanja, uključujući i učešće Crnogoraca u kosovskim institucijama. U posljednje vrijeme primijećeni su ekonomske i druge aktivnosti, pružanje podrške mještanima gdje živi crnogorska zajednica. Iako pozdravljamo postignuto, to nije dovoljno jer su naša očekivanja mnogo veća, želimo da budemo potpuno ravnopravni sa drugim narodima koji žive na Kosovu. Čvrsto sam uvjeren da crnogorska zajednica postaje most saradnje između dvije države i da će doprinijeti da se ta saradnja uzdigne još na viši nivo. Ja ću sa svoje pozicije predano raditi na konkretnim projektima da unaprijedim život naše zajednice se u svakoj opštini”, rekao je Radulović.

Svečanosti su prisustvovali i gosti iz Crne Gore.

“Ovdje smo da vam uputimo pozdrav i poziv da ste uvijek dobrodošli u CG. Crna Gora je saveznik svima koji su rodoljubivi evrounijski, organizovani ili pripremljeni da budu tamo i koji su u NATO alijansi. Mi smo mali narod sa velikim slobodarskim ambicijama koje smo ostvarivali hiljadu godina, u tih zadnjih hiljadu godina osamstotina godina Crna gora je bila država”, kazao je Čedomir Lješković iz Fondacije Sveti Petar Cetinjski.

“Želim samo da vam kažem da je crnogorska državnost duža od deset vjekova, da je danas crnogorska državnost strahovito ugrožena i pod strahovitim udarima neprijatelja Crne Gore, snaga koje hoće da asimiluju Crnogorce i da od njih naprave ono što nisu, dakle poručujem vam da će državnost Crne Gore biti jednako duga i u budućnosti kao što je bila i do sada”, naglasio je Slobodan Čukić, urednik feljtona u “Pobjedi”.

Izvor (naslovna fotografija):

Udruženje Crnogoraca Perper

Ostavite komentar

Komentari (0)