test

FOTO Drugi po jačini zemljotres u istoriji pogodio Crnu Goru, građani još pamte katastrofu iz 1979. godine

I. Đoković

14/03/2024

11:24

Jak zemljotres pogodio je jutros u četiri sata i šest minuta Crnu Goru. Epicentar ovog potresa bio je na 32 km sjeverozapadno od Nikšića, na području između Nikšića i Bileće (BIH), sa jačinom od 5.3 stepeni, na dubini od 10 km,što je drugi po jačini zemljotres u skorijoj istoriji Crne Gore, te je uznemirio građane širom naše države, ali i građane susjednih država poput Bosne i Hercegovine, Hrvatske i SrbijeJutrošnji potres uzmemirio je građane Crne Gore, pogotovo građane Nikšića koji je bio najviše na udaru seizmičkog talasa sa epicentrom na samo 32 km udaljenosti od tog grada.

O jačini zemljotresa svjedoče korisnici društvenih mreža koji su objavili da se zemljotres osjetio Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

“Ovo ne prestaje da trese”, neke su od objava građana Crne Gore.

Umrla sam od straha”, “Sve nas je probudilo, baš je dugo treslo”, “Jako dugačak potres”, pišu stanovnici Dubrovnika, Bileće, Sarajeva.

Prema pisanju medija građani Bileće u Bosni i Hercegovini su od jutros na ulicama tog grada i iz straha se ne vraćaju u sovje domove.

Na području ove opštine škole i vrtići ne rade, a ekipe Civilne zaštite i vatrogasci su na terenu, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže načelnik Opštine Bileća, Veselin Vujović.

Prema prvim informacijama koje su saopštene iz Zavoda za seizmologiju Crne Gore ovako jak zemljotres je mogao da napravi materijalnu štetu u epicentralnom području, što je i potvrdio predsjednik mjesne zajednice Krstac, Dragoljub Manojlović, koji je kazao “Vijestima” da je u Goliji, gdje je bio epicentar zemljotresa, kod sela Čarađe, pričinjena veća materijalna šteta.

Foto: Screenshot RTNK

“Miladinu Manojloviću je srušena štala, a iz svakog sela u Goliji me zovu da kažu da su im popucale kuće, štale, da je dosta oštećenih krovova. Na putu Nikšić – Krstac ima više odrona”, kazao je Manojlović.

Zbog odrona, koji je prouzrokovan zemljotresom, do ranih jutarnjih sati za saobraćaj je bio zatvoren put prema graničnom prelazu Krstac. Mještani su rasčistili put kako bi pripadnici policije mogli da prođu. Na više dionica lokalnog puta u Goliji takođe su odroni.

U Goliji stalno živi oko 130 domaćinstava.

Manastir Somina, koji se nalazi na oko 1.600 metara nadmorske visine, takođe je oštećen u jakom zemljotresu koji je rano jutros pogodio ovo područje.

Foto: Eparhija.me

Manastir se nalazi u okviru pet kilometara od epicentra zemljotresa, koji je zabilježen kod mesta Čarađe.

Kako piše Telegraf, na konaku su se pojavile pukotine, oštećen je odžak, dok su ispred manastira popadale cigle.

Jutrošnji zemljotres koji je pogodio Crnu Goru podsjetio je građane na katastrofu koja je 15. aprila 1979. godine zadesila našu državu.

 Foto: Anton Marković Gula

Katastrofalni zemljotres koji se dogodio 15.aprila 1979. u sedam sati i 19 minuta, sa magnitudom 7.0 jedinica Rihterova skale izazvao je razaranja sa intenzitetom od IX stepeni Merkalijeve skale na cijelom Crnogorskom primorju. Epicentar ovog zemljotresa se nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti 15 km od obale, a poginula je 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji.

Ovaj zemljotres je najviše razorio Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja.

 Foto: Anton Marković Gula

Iako je katastrofalni zemljotres iz 1979. godine trajao svega 10 sekundi ostavio je bez krova nad glavom više od 100.000 ljudi i uništio 53 zdravstvene ustanove, 570 objekata socijalne i dječije zaštite i druge stambene objekte.

Do kraja te tragične 1979. godine registrovano je 90 jakih naknadnih zemljotresa, sa magnitudom većom ili jednakom 4.0, preko 100 zemljotresa sa magnitudom 3.5 – 4.0, kao i skoro 10.000 slabijih potresa.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)