test

Milatović: Partijskoj politici u Vojsci Crne Gore nema mjesta

Standard

07/10/2023

14:23

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prisustvovao je obilježavanju Dana vojske Crne Gore u kasarni ''Milovan Šaranović'' u Danilovgradu i kao vrhovni komandant poručio da partijskoj politici u Vojsci Crne Gore nema mjesta.

“Veliko mi je zadovoljstvo što kao vrhovni komandant prisustvujem obilježavanju Dana naše Vojske. Veliki datumi iz naše istorije prilika su da se podsjetimo na njihovu neprolaznost, svjesni naše uloge da ih čuvamo od zaborava i da obezbijedimo da uvijek žive među nama”, kazao je on.

Milatović jenaglasio da datumi svjedoče o podvizima naših predaka kojima se svijet oduvijek divio, koje neprijatelj nije mogao da predvidi, oko kojih su istoričari i vojni teoretičari potpuno složni da su bili herojski.

“I te daleke 1042. na Tuđemilu, kao i kroz vjekove kasnije, heroji su se rađali i stasavali na ovim prostorima, ostavljajući za sobom djela koja su generacije sljedbenika činile ponosnim. Često su ti heroji golim životima branili dom, porodicu, državu, slobodu, ideju, čast… pretvarajući svoja djela ih u neprolazne ideale i vrijednosti koje su bile podstrek i ponos mnogim generacijama”, rekao je on.

Pretpostavlja, dodao je, da su očekivali da iza sebe ostavljaju nasljeđe sa životom pravednijim i boljim od onog u kojem su oni vojevali.

“Međutim, očekivanja im se nisu u potpunosti ispunjavala. Čak i danas kada živimo u savremenom dobu, shvatamo da svijet ne može biti toliko savršen da bi bio lišen ratova i sukoba. Teško je razumjeti šta je to u ljudskoj prirodi da narode gura u takve okršaje koji za posljedicu i danas imaju gubitke na desetine hiljada ljudskih života, da nestaju čitava naselja i gradovi, da izbjeglice i raseljena lica brojimo na milione, da se slobodi prijeti sukobom. Zato danas oružane snage, pored obaveze da budu spremne da brane slobodu svog naroda, imaju još veću obavezu – da čuvaju mir u svijetu kao jednu od najvećih vrijednosti”, istakao je on.

Prema njegovim riječima kako je istorija zapamtila prošla vremena, tako će i ovo koje mi živimo ostati zapisano kao doba u kome smo dali doprinos miru u svijetu.

“To radimo svojim državničkim odlukama koje crnogorski vojnici već dugi niz godina sprovode u djela. Iako to ne spada u red herojskih podviga onog vremena, nije ništa manje vrijedno, ništa manje čestito, niti manje odgovorno. Stoga vam, poštovani pripadnici Vojske Crne Gore, odajem priznanje i od vas tražim da nastavite da posvećeno i odgovorno učestvujete u mirovnim misijama i doprinosite da sreću i spokoj ima što više građana na našoj planeti i u našoj Crnoj Gori”, istakao je Milatović.

On kaže da zna da to nije jednostavan zadatak, i zna da bi ga ispunili moraju vjerovati u ostvarenje konačnog cilja.

“Neka profesionalizam, čestit i odan odnos uvijek bude osnov vašeg postupanja u čuvanju mira, zaštiti vrijednosti i sigurnosti svih dobrih ljudi na ovom svijetu. I da svi mi ne dozvolimo da se politika ikada više umiješa u redove Vojske Crne Gore. Danas kao vrhovni komandant poručujem da partijskoj politici u vojsci Crne Gore nema mjesta. Ali, na tome treba još da radimo. Ja sam naučen da prema pripadnicima Vojske imam poštovanje i da Vojsku doživljavam kao hijerarhijsku organizaciju, u kojoj vladaju red i disciplina, i gdje je bespogovorno izvršavanje zadataka postulat koji se poštuje”, rekao je on.

Istakao je da se uvjerio da su pripadnici Vojske, u zajednici sa našim partnerima i prijateljima, razvili vrijedne sposobnosti koje im omogućavaju da djelujete kada se nametne potreba, ali i kada drugi nisu u stanju da pruže potreban i pouzdan odgovor.

“Vi ste oni koji stižete da prvi pružite ruku pomoći u poplavama, kada treba obuzdati plamene stihije, često ste prvi na mjestu nesreća i nezgoda, prvi u sniježnim smetovima, prvi koji pružaju pomoć iz vazduha, sa kopna i na moru”, kazao je Milatović.

On je uručio ukaze 11 novoproizvedenih oficira koji su ove godine završili obrazovanje na vojnim akademijama u Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji i Sjevernoj Makedoniji.

“Poštovani mladi oficiri i vojnici koji danas stupate u vojnu službu, prije svega hoću da vam se zahvalim što ste izabrali vojničko zanimanje, vjerovatno svjesni svih benefita ali i teškoća koje nošenje uniforme samo po sebi podrazumijeva. To što ste se u mnoštvu ponuda i tražnje na tržištu rada opredijelili da služite Crnoj Gori ima moje puno poštovanje”, rekao je on.

Milarović im je poželio uspješnu vojnu karijeru, da službu obavljaju krećući se sigurno putevima velikih predaka, i neka impritom ne manjka ljubavi prema Crnoj Gori, jer ljubav prema državi je zajednički imenitelj svih nas.

“Poštovani pripadnici Vojske Crne Gore, očekujem da nastavite da ostvarujete zavidne rezultate, da nikada ne zaboravite prošlost, a da sigurno koračate u budućnost, svjesni vrijednosti i značaja tradicije koju slijedite, ali i vrijednosti sopstvenih zadataka koje izvršavate. Budite vojnici kojim se ponosimo i budite starješine koje poštujemo. Živjela Crna Gora i živjela Vojska Crne Gore”, zaključio je Milatović.

Izvor (naslovna fotografija):

Predsjednik Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)