test

MPNI: Školski odbor da utvrdi odgovornost Milutina Mirjačića direktora OŠ “Bajo Pivljanin”

Standard

23/05/2024

10:04

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija najoštrije je osudilo javni nastup Milutina Mirjačića, direktora JU OŠ `Bajo Pivljanin` Plužine, na jučerašnjem skupu u Podgorici i iniciraće da Školski odbor te obtazovne institucije ispita djelovanje direktora i u okviru svojih nadležnosti, te utvrdi njegovu odgovornost.

Mirjačić je na sinoćnjem skupu prosrpskih organizacija, održanog zbog najavljene podrske Rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, izjavio da Crna Gora nije država, i da je nikad neće priznati.

“Ministarstvo podržava slobodu izražavanja, ali ne i zloupotrebu tog prava. Ovakav neprimjereni javni nastup je suprotan zakonskim normama i nespojiv je sa nosiocima javnih funkcija u obrazovno – vaspitnim ustanovama”, saopšteno je iz resora Anđele Jakšić Stojanović.

Za očekivati je, poručuju, da neko ko je izabran po zakonima Crne Gore, poštuje državu i njen ustavni poredak.

“Zato će MPNI inicirati da Školski odbor JU OŠ “Bajo Pivljanin” ispita djelovanje direktora i u okviru svojih nadležnosti, utvrdi njegovu odgovornost”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da su imenovanja i razrješenja direktora obrazovno-vaspitnih institucija važećom zakonskom regulativom u nadležnosti školskih odbora, te Ministarstvo nema mogućnost direktnog ispitivanja njihove odgovornosti.

“Ovom prilikom apelujemo na sve zaposlene u prosvjeti da se uzdrže od aktivnosti i radnji koje za posljedicu mogu imati stvaranje podjela u društvu, narušavanje ugleda države i funkcionisanje njenog pravnog sistema. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija ostaje posvećeno svom cilju, unapređenju kvaliteta obrazovanja i stvaranju kvalitetnijeg obrazovnog sistema koji mora ostati imun na političke i sve druge uticaje u kojem će prosvjetni radnici svojim djelovanjem biti primjer učenicima i van učionica”, zaključuje se u saopštenju MPNI.

Izvor (naslovna fotografija):

foto: Boris Pejović

Ostavite komentar

Komentari (0)