test

Obilježen nacionalni Dan Muslimana CG: Muhadinović: Mir, tolerancija i zajedništvo ono što dugujemo našem potomstvu i njihovoj budućnosti

Standard

21/06/2024

10:46

Povodom obilježavanja 20. juna, nacionalnog Dana Muslimana Crne Gore sinoć je u Podgorici upriličena svečanost u organizaciji Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore.

Svečano obilježen nacionalni Dan Muslimana Crne Gore Muhadinović: Mir, tolerancija i zajedništvo ono što dugujemo našem potomstvu i njihovoj budućnosti

RM

Podsjećamo, Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore je prije pet godina odlučio da proglasi 20. jun za nacionalni Dan Muslimana Crne Gore u znak sjećanja na 20. jun 1912. kada je Ukazom o postavljenju, knjaz Nikola za muftiju crnogorskih Muslimana imenovao Murtezu Karađuzovića, čime su crnogorski Muslimani prvi put u svojoj istoriji dobili duhovnog poglavara iz redova domicilnog stanovništva.

Danas, 112 godina od ovog značajnog datuma, Muslimani u Crnoj Gori se i dalje susreću sa različitim izazovima.

“Mi etnički Muslimani okrenuti Crnoj Gori kao jedinoj svojoj državi, jer rezervne nemamo, pretrpjeli smo najveći etnički inženjering u 21. vijeku. Od preko 14 posto građana koji su se 1991. izjasnili kao etnički Muslimani, mi smo došli do tri posto jednom kontinuiranom akcijom na polju diskriminacije i asimilacije naroda koji je u prvom redu apsolutno građanski orijentisan, simbolički i istinski vezan za svoju jedinu državu – Crnu Goru, pa iz tog razloga doživljavamo ovu konstataciju kao kaznu za našu privrženost Crnoj Gori. Ako tome dodamo da u našim redovima imamo dosta istinskih intelektualaca , ljudi spremnih da svojim znanjem i sposobnošću pomognu državi Crnoj Gori ostaje upitno zašto i danas u Parlamentu Crne Gore nemamo niti jednog Muslimana, u Skupštini Glavnog grada isto tako, u Vladi Crne Gore takođe,” naveo je u svom obraćanju predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore, Sabrija Vulić.

Vulić je ovom prilikom skrenuo pažnju i na problem miješanja termina Bošnjaci i Muslimani, pogotovo u medijima.

“Vjerujemo da će kulturni i naučni radnici, a posebno predstavnici takozvane sedme sile povesti o tome računa i prestati da doprinose diskriminaciji i asimilaciji etničkih Muslimana u Crnoj Gori. Vjerujem da će poslanici i predstavnici Vlade i političkih partija prestati da zaboravljaju etničke Muslimane koji su prepoznatu i u preambuli Ustava Crne Gore kao konstitutivni narod, jer tako rade čin asimilacije i diskriminacije etničkih Muslimana,” kazao je Vulić.

Na poboljšanju položaja Muslimana u Crnoj Gori već 16 godina predano radi Savjet Muslimanskog naroda Crne Gore i uspješno baštini kulturu nacionalnih Muslimana Crne Gore, boreći se za veća prava građana koji se izjašnjavaju kao etnički Muslimani.

“U toj borbi doživjeli smo mnogo ružnih stvari, mnogo napada, mnogo uvreda i diskriminacije iz prostog razloga što ne želimo da se odreknemo Crne Gore i naših crnogorskih korijena. Nećemo izdati Crnu Goru, nećemo popustiti pod pritiscima, ucjenama i kupovinama. Ostaćemo ono što su nam očevi bili i nema cijene za koju ćemo se prodati. Vjerujemo u bolje sjutra, u zajednički život na prostorima Crne Gore. Mi hoćemo da svi građani Crne Gore budu na jednom kolosijeku koji Crnu Goru vodi u Evropu, u bolju budućnost u kojoj će se cijeniti rad i znanje, u kojoj neće prioritet biti vjerska i nacionalna pripadnost, već znanje i sposobnost,” podvukao je predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore.

Na adresu Savjeta Muslimana Crne Gore povodom nacionalnog Dana Muslimana Crne Gore stigle su mnogobrojne čestitke, među kojima i one koje su uputili ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Jučerašnja svečanost bila je prilika da se dodijele nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima.

Specijalna plaketa je ove godine pripala mladom i perspektivnom džudisti Elsanu Kurpejoviću, nagrada za očuvanje kulturnog identiteta Muslimana Crne Gore koja nosi ime legendarnog Avda Međedovića pripala je solisti muslimanskih pjesama Baliji Kurpejoviću iz Rožaja, dok je druga nagrada za očuvanje kulturnog identiteta pripala izvršnoj direktorici NVO “Građanska inicijativa” Ismeti Džakić iz Pljevalja. Najznačajnija godišnja nagrada za očuvanje nacionalnog identiteta Muslimana Crne Gore uručena je autoru knjige “Osmansko poslanstvo i muslimani Crne Gore 1879 – 1912”, Jovanu Muhadinoviću.

U ime nagrađenih, prisutnima se obratio Muhadinović. .

“Pored svih poteškoća koje su naši preci iskusili, ljudskost, tolerancija i razum su preovladali. U godinama nakon Berlinskog kongresa Muslimani su uprkos poteškoćama, a kao iskusni trgovci, zanatlije i pomorci udarili pečat zajedničke budućnosti naše domovine. Crnogorci i Muslimani su vjekovima patnje i sukoba zatvorili vrata gradeći novu Crnu Goru. Uprkos ratovima koji su taj zajednički put prekidali, naši narodi su ga nanovo izgrađivali, svjesni toga da su mir, tolerancija i zajedništvo ono što dugujemo našem potomstvu i njihovoj budućnosti,” kazao je Muhadinović.

Sinoćnju svečanost svojim muzičkim izvedbama su uveličali profesor Srednje muzičke škole “Vasa Pavić”, Enes Tahirović i vokalna solistkinja Doria Nedović. Posjetioci su takođe imali priliku da uživaju u izložbi akademskog slikara Nusreta Ganića koja je u suterenu Kulturnog centra Muslimana otvorena dan ranije.

Dani Muslimana Crne Gore biće nastavljeni i narednih dana u Kulturnom centru nacionalnih Muslimana na Starom aerodromu u Podgorici. U subotu u 20h će biti promovisana knjiga pod nazivom “Ka’ Etohoimta”, uvaženog pisca iz Starog Bara Senada Karađuzovića, a u ponedjeljak u isto vrijeme biće održana promocija časopisa Glas Mrkojevića.

Izvor (naslovna fotografija):

Media Biro

Ostavite komentar

Komentari (0)