test

FOTO/VIDEO Protest prosvjetara ispred Skupštine; Božović: Ne bude li uvećanja plata slijedi štrajk

Standard

27/12/2023

12:06

Sindikat prosvjete organizuje danas protest ispred Skupštine Crne Gore jer Budžetom za narednu godinu zaposlenima u toj oblasti nije predviđeno povećanje zarada od deset odsto.Zvukom školskog zvona su blokirali saobraćaj.

“Zar smo vas tako učili?…Mi danas trčimo čas…Obrazovanje nije na prodaju”, “poslanici budite naš glas u parlamentu”, piše na transparentima koje drže okupljeni prosvjetni radnici.

“Mi smo prošle godine pregovarali i dogovorili uvećanje zarada i kao grom iz vedra neba odjeknulo je da trenutna Vlada ne planira da prosvjetne radnike uvrsti u budžet za narednu godinu”, kazao je predsjednik SPCG Radomir Božović.

Ovo je danas, kaže, iznuđen potez.

“Ne kapiram da smo glasali ljude koji su prevarili prosvjetne radnike”, poručio je Božović.

“Ovaj čas danas je čas pravde, prava i dostajanstva.Gospodine premijeru u ekspozeu ste najavili da će prosveta da vam bude u fokusu, pa nešto sam mišljenja da se vaš ekspoze raspade kao mjehur od sapunice. Prosvjeta je stub i motor razvoja naše zemlje.

Moram da se obratim i našoj ministarki. Najavila je da će sindikat da joj bude strateški partner. Poslije mjesec ste nas izveli na ulice i pogledajte gdje vam je danas strateški partner”, poručuje Božović.

Bečicu mudro ćutite ovih dana, dodao je Božović.

“Iako vam je slogan bio časti mi. Pa je li čast kada gaziš zakon Crne Gore. SNP – njihovi ministri su sa nama ove godine ovo pregovarali i potpisali i ponosili se time. Gdje ste danas? Ne vjerujem da ćete zbog koalicije i fotelja pogaziti ovo što ste govorili.

Mandiću i Knezeviću vi ste na svojoj koži osjetili što znaci nepravda, međutim, kad pomislite na pravdu ovih prosvjetnih radnika ne vidim da ste se oglašavali. Pred vama je poslanici nikad lakši zadatak da uradite ono što je dogovoreno”, poručuje predsjednik Sindikata.

Desi li se da poslanici zažmure Sindikat prosvjete će morati da pozove prosvjetne radnike u drugom polugodištu na štrajk, kazao je Božović.

Tužbe će biti pripremljene vrlo brzo i ubijeđeni smo da ćemo ih dobiti, kaže on.

“Od vas ćemo traziti ostavke i da platite iz vaših džepova ono što ste morali ispoštovati”, poručuje Božović.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da su “44 Vladu dočekali kao Vladu evropskih integracija” i poručio:

“Ja sam ovdje dužan da podsjetim Vladu i gospodu u parlamentu da je fundament EU socijalni dijalog. Danas ovdje mi držimo lekciju koju se nadam da će poslanici shvatiti onako kako treba”, poručio je Keković.

Izvor (naslovna fotografija):

Standard

Ostavite komentar

Komentari (3)

Ajte kuci litijasiii

27 Dec. at 12:22

Nemate pojma koliko mi je drago. Da ima drzave vi bi 80% poslati bili kuci jer pojma nemate, unistavate obrazovni sistem i ovu mrcnu djecu. Samo srbujete po skolama i sirite sektasku propagandu SPC. Pih. Nekanvas tu.

OsVezilo vam bas

27 Dec. at 12:20

Ovo su oni sto nam djecu unistise i sto nas obrukase pred cijelim svijetom najneobrazovanija smo nacija u zadnjih par godina sto pokatase i zadnji rezultati.. a bitno je da oni huskaju djecu protiv svoje drzave a za interese SS sekte i sad nisu dobiki apanazu za to pa su nezadovoljni. Rasceraj ove folirante i neradnike kuci

Samo CG

27 Dec. at 12:17

Vidi neke litije organizujte, ili podrsku litijama i promjenama.. sve vam je prije lose bilo.. a? Kuci idi neradnici, treba vam smanjit plate za pola unististe skolstvo i obrazovni sistem cijeli!!!