test

Slučaj “Tunel”: Počinioci vješti ili dobro zaštićeni

Standard

24/04/2024

07:07

Više od pola godine je prošlo od kopanja tunela u depou Višeg suda, a ni nalogodavac, ni motiv obijanja sudskog depoa još nijesu utvrđeni. Prema riječima advokata Boža Prelevića, vrijeme koje je prošlo od septembra prošle do aprila ove godine nije dug rok pa treba, kaže, imati strpljenja dok svi osumnjičeni ne budu dostupni pravosudnim organima.Od obijanja depoa Višeg suda do današnjeg dana, iza rešetaka jedino je državljanin Srbije Vladimir Erić (33), osumnjičen da je dio kriminalne organizacije, koja je, prema sumnjama tužilaštva, obila depo Višeg suda u Podgorici. Nakon saslušanja on je negirao izvršenje krivičnog djela.

Potjernica je raspisana i za njegovim sugrađanima iz Loznice – Veljkom Markovićem (1991), Milanom Markovićem (1970) i Dejanom Jovanovićem (1993), koji se sumnjiče da su učestvovali u kopanju tunela do sudskog depoa.

Policija je ranije uhapsila pet osoba, koje sumnjiči da su povezane sa obijanjem sudskog depoa – Katarinu Baćović, Marijana Vuljaja, Nikolu Milačića, Ivicu Piperovića i Predraga Mirotića, ali su oni u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode.

Pravnik Božo Prelević za Portal RTCG ističe da tužioci i sudije u Crnoj Gori imaju pune ruke posla. Dodaje da je, taktički, razumno bilo sačekati rezultate potjernica.

“Osam mjeseci nije dug rok i treba imati strpljenja dok svi ne budu dostupni sudu. Amateri nemaju logistiku za dugo skrivanje, a ako su profesionalci, to bi moglo ukazivati da je njihov prioritet ipak bio nestanak dokaza iz suda a ne imovinska korist. No, vrijeme će pokazati šta je istina”, navodi Prelević.

Na pitanje kako gleda na to što glavni osumnjičeni za kopanje depoa, uprkos međunarodnim potjernicama, izmiču organima pravde, Prelević ukazuje na dvije opcije – ili su počinioci dio veće ili sposobne grupe, ili imaju neku vrstu zaštite.

“Ključni motiv bi se mogao nazreti iz ukradenih dokaza u analizi sa sudskim predmetima koji nisu presuđeni. Sami kopači su ovdje nebitni, oni su fizikalci, ali bitan je onaj koji sa nestalim dokazima spašava sebe robije a to ne bi trebalo da bude tajna za policiju ako ista igra za državni tim, a nije skupljena momčad za tim okrivljenih”, navodi Prelević.

Naglašava da je sve u igri, te zato poručuje da je “pametnije biti strpljiv nego brzoplet”.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Medija centar Beograd

Ostavite komentar

Komentari (0)