test

STANDARD SAZNAJE: Sinod CPC ODLUČIO-Boris Bojović isključen iz crkve

Standard

28/10/2023

23:15

Bivši vikarni episkop Boris Bojović noćas je odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve izključen iz CPC, saznaje Portal Standrad.

Odluka je donešena na noćas održanom Sinodu CPC povodom nemilih događaja čiji su inicijatori i akteri bivši vikarni episkop Boris Bojović i grupa bivših popova koji su zajedno sa njim sklopili zavjeru protiv CPC.

“Za sva vremena isključuje se iz CPC bivši vikar episkop Boris Bojović koji je organizator i predvodnik zavjere i pobune protiv zakonite jerarhije CPC kojoj je odrekao poslušnost i zarad ličnih interesa nekanonski, antiustavno i nezakonito proglasio sebe za mitropolita CPC i to van Crkve, na skupu necrkvenog karaktera održanom 3. septembra, ove godine, na Dvorskom trgu na Cetinju.

Tom prilikom je nezakonito i nekanonski “umirovio” aktuelnog mitropolita Mihaila i sebe, mimo svake crkvenozakonske norme i pravila proglasio mitropolitom i blaženopočivšeg mitropolita Antonija proglasio za sveca, suprotno svim pravoslavnim hrišćanskim normama”, navodi se u Sinodnom dekretu u kojem se ističe da je taj čin imao teške posljedice za CPC koje su kulminirale raskolom.

U pomenutom dokumentu se navodi da je Bojović plaćao novcem ljude da mu pruže podršku kako bi ostvario cilj.

“U svoju zavjeru je uključio potkupljene svještenike i ljude naklonjene novcu. Tako je htio novcem da stiče duhovnu službu, odnosno da trguje svetim stvarima”, navodi se u dekretu.

Kanonski prekršaji monaha Borisa su, prema navodima iz ovog dokumenta, brojni, a najkrupnije predstavljaju simonija i samovoljni čin samoproglašenja za Mitropolita, koji nema crkveni karakter.

“Monah Boris ne može predstavljati CPC, jer je iz nje samovoljno istupio. Smatramo ništavnim sve odluke koje je bivši episkop Boris donio na cetinjskom trgu 3.septembra jer iza njih ne stoje legani crkveni organi”.

Apostolsko pravilo broj 31 i 6. pravilo Gangriskog sabora predviđaju svrgavanje onoga ko prezrevši svoga episkopa (u ovom slučaju mitropolita i S.A. Sinod) posebni sabor sabere i drugi oltar podigne.

Podsjećamo da je episkop Boris 3.septembra ove godine nakon podužeg neslaganja sa nadređenima odlučio da svrgne mitropolita Mihaila sa čela crkve i sebe proglasi za mitropolita. Ministarstvo pravde donijelo je prošl sedmice rješenje kojim je odbijen zahtjev Bojana Bojovića bivšega vikarnoga episkopa vladike Crnogorske crkve koji je tražio da se Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo penzioniše a on postavi za novoga mitropolita kao neosnovan.

Ostavite komentar

Komentari (2)

Felix

29 Oct. at 02:47

Podje Boki u mirovinu sad ce na biro

Bobo Zeković

28 Oct. at 23:54

Umirovljeni mitropolit CPC, gospodin Mihailo, 25 godina je ubijao CPC. Crnogorski sveštenstvo nije školovao, dovodio je strane episkope s konca i konopca, mitropolitski savjet mu nije funkcionisao, SA Sinod mu se raspao. Umirovljeni Mitropolit Mihailo je raščinjeni sveštenik, raščinjen od Vaseljenske patrijaršije I kao takav raščinjen nametnut je narodu da bude postavljen za Mitropolita CPC. Nametnula ga je grupa, koristljibivih osoba narodu iako je znala da je nedostojan za tu funkciju. Pokazalo se da je to bio planirani akt, da se uzurpira CPC, I time stvore uslovi za nekanonski i koristoljubiv korišćenje
CPC u cilju njenog uništenja. Mihailo je ubrzo postao agent ruske i srpske obavještajne službe, a njegovi su saradnici beskrupulozno pljačkali sredstva donirana CPC. NAROD CRNOGORSKI I SJEŠTENSTVO na OPŠTE CRNOGORSKOM ZBORU PREKINULI SU NEPRIJATELJSKO DJELOVANJE, raščinjenog mitropolita Mihaila njegovog kriminalnog okruženja! Sve odluke Ministarstva pravde CG, kao srpske agenture i nelegalnog sinoda raščinjenog Mihaila, CRNOGORSKI NAROD JEDNODUŠNO NE PRIZNAJE I CPC IM SE NEĆE POVINOVAT!

POVEZANI ČLANCI