test

CANOVIĆ ZA STANDARD: Lijepo je u Plavu čuti mnoštvo stranih jezika, dok srijećemo strance sa rancima na leđima spremne za nove avanture

A. Omeragić

12/08/2024

07:11

Turistička sezona u Plavu ove godine nadmašila je sva očekivanja, s rekordnim brojem posjetilaca i rastom prihoda, potvrdio je za portal Standard predsjednik Opštine Nihad Canović. Zahvaljujući unapređenju turističke infrastrukture i bogatstvu prirodnih ljepota, Plav postaje sve atraktivnija destinacija. Canović naglašava značaj ključnih atrakcija, poput Plavskog jezera i Nacionalnog parka Prokletije, kao i uspjeh manifestacije ''Dani borovnica'', dok najavljuje nove investicije i projekte usmjerene ka daljem razvoju i očuvanju prirodnih resursa opštine.

STANDARD: Kako biste ocijenili ovogodišnju turističku sezonu u opštini Plav i da li su ispunjena vaša očekivanja u pogledu broja posjeta i prihoda?

CANOVIĆ: Sudeći prema dosadašnjim pokazateljima, ovogodišnja turistička sezona u Plavu može se okarakterisati kao izuzetno uspješna. Tome u prilog ide činjenica da je zabilježen porast broja turista u odnosu na prethodne godine, što je bez sumnje rezultat intenzivne promocije i unapređenja turističke ponude. Takođe, očekivanja u pogledu broja posjeta i ostvarenih prihoda od turizma su ispunjena, što nam daje dodatnu motivaciju da nastavimo s ulaganjima i daljim unapređenjem kako turističkog sadržaja, tako i ambijenta za razvoj turističke i ugostiteljske djelatnosti.

Gledajući u budućnost, planiramo da nastavimo sa unapređenjem turističke ponude, što uključuje nove infrastrukturne projekte i dodatne promotivne aktivnosti kojima bismo ne samo održali, već i povećali ovaj trend rasta. Sve aktuelna i planirane aktivnosti doprinose dugoročnomcilju, a to je da Plav postane prepoznatljiva turistička destinacija na regionalnom nivou. S obzirom na do sada ostvarene rezultate, uvjereni smo da ćemo u narednim sezonama dostići značajan porast broja posjetilaca, uz još bolje rezutate u oblasti turizma.

Lijepo je ovih dana u Plavu čuti mnoštvo svjetskih jezika, dok svakog jutra srijećemo strance, koji sa rancima na leđima rane i hitaju ka našim planinama, spremni za nove avanuture.

STANDARD: Koje su ključne atrakcije koje su privukle najveći broj turista ove godine?

CANOVIĆ: Svako ko odluči da posjeti Plav uvjeri se raznolikost i bogatstvo naše turističke ponude. Međutim, lokaliteti koji privlače najeći broj turista za sada su zasigurno Plavsko jezero, Hridsko jezero, Visitorsko jezero i Nacionalni park Prokletije. Mada, s obzirom na to da radimo na promociji i ostalih prirodnih i kulturnih znamenitosti Plava, vjerujem da će u godinama koje slijede turistima jednako biti privlačne i brojne druge atrakcije koje se nalaze u našem okruženju. Prirodne ljepote kojima raspolažemo, zajedno sa kulturnim mananifestacijama, koje kombinuje prirodu, istoriju i kulturu ovog podneblja, pružaju jedinstveno iskustvo za sve koji odluče da posjete Plav.

Diverzifikacija naše turističke ponude ogleda se u tome što uspješno možemo da odgovorimo na različita očekivanja onih koji posjećuju Plav. Plavsko jezero je poznato po čistoj vodi i prekrasnom okruženju, što ga čini idealnim za kupanje, ribolov i rekreativne aktivnosti. Hridsko i Visitorsko jezero su popularna odredišta za planinare i ljubitelje prirode, a nude i spektakularne prirodne pejzaže i mirnu atmosferu. Nacionalni park Prokletije je pravi biser za ljubitelje avanture, sa brojnim stazama za planinarenje, biciklizam i druge outdoor aktivnosti. Park je dom raznovrsne flore i faune, što ga čini atraktivnim za ekoturizam i istraživanje prirodnih staništa. Ove atrakcije su ključne za našu turističku ponudu jer privlače širok spektar posjetilaca, od porodica do avanturista.

Pored prirodnih ljepota, kulturne manifestacije kao što su „Dani borovnice“ i druga lokalna dešavanja u organizaciji Turističke organizacije Plav, Centra za kulturu „Husein Bašić“ i brojnih entuzijasta, a uvijek uz neupitnu podršku Opštine Plav, doprinose turističkoj ponudi, pružajući posjetiocima priliku da uživaju u lokalnoj gastronomiji, muzici, kulturi, tradiciji i običajima, ali i i bogatom istorijskom nasljeđu. Ovi događaji ne samo da privlače turiste, već i jačaju zajednicu i promovišu kulturnu baštinu Plava. Dok ne zaostaju ni sportska dešavanja, po kojima takođe u poslednje vrijeme bivamo prepoznati, a koje ćemo nastojati dodatno da popularizujemo.

STANDARD: Kako biste opisali uspjeh ovogodišnje manifestacije “Dani borovnica” i koliko je ona doprinijela promociji Plava kao turističke destinacije?

CANOVIĆ: Naša prepoznatljiva i tradicionalna manifestacija „Dani borovnica“ ove godine je organizovana 24. put i postigla je zaista  izvanredan i uspjeh vrijedan isticanja. Pored toga što je privukla veliki broj posjetilaca i turista sa strane, značajno je animirala i lokalno stanovništvo, koje je u velikoj mjeri i direktno bilo uključeno u sprovođenje određenih aktivnosti u okviru manifestacije. Program je bio bogat i raznovrstan, sa brojnim kulturnim, zabavnim i edukativnim sadržajima. Manifestacija je značajno doprinijela promociji Plava kao turističke destinacije, postajući prepoznatljiv brend koji privlači turiste svake godine.

Tokom manifestacije, posjetioci su imali priliku da uživaju u raznim aktivnostima, uključujući degustaciju lokalnih specijaliteta, izložbe, koncerte i sportske događaje. Ovaj raznovrsni program je privukao posjetioce svih uzrasta i interesovanja, što je dodatno povećalo atraktivnost manifestacije. Pored toga, medijska pokrivenost i promocija na društvenim mrežama doprinijeli su širenju informacija o Plavu i njegovim potencijalima.

Uspjeh ove manifestacije pokazuje koliko je važna sinergija između lokalne zajednice, privrednika i javnih službi u stvaranju atraktivnih i uspješnih događaja. Ova manifestacija je ne samo privukla turiste, već i povećala svijest o Plavu kao destinaciji bogatoj kulturnim i prirodnim resursima.

STANDARD: Koji su najčešći problemi sa kojima se susrećete tokom turističke sezone i kako planirate da ih riješite?

CANOVIĆ: Nedostatak adekvatne infrastrukture, posebno u ruralnom području i problem sa otpadom zbog povećanog broja posjetilaca, za sada su najčešći izazovi sa kojima se suočavamo u toku sezone. Ali kada se radi o tome već imamo planirana rješenja u vidu investicija u infrastrukturu, kao što su izgradnja novih puteva i uređenje staza za planinarenje i biciklističkih ruta, te uvođenja novih mjera za upravljanje otpadom i podizanje svijesti o važnosti očuvanja prirodne sredine.

Jedan od izazova s kojim se trenutno suočavamo je i nedostatak smještajnih kapaciteta, ali izgradnjom hotela „Visitor“ i rekonstrukcijom hotela „Plavsko jezero“ značajno će se povećati smještajni kapaciteti u Plavu i vjerujem zadovoljili rastuće potrebe turista. Takođe, edukacija i obuka lokalnih pružaoca usluga su ključni za podizanje kvaliteta turističke ponude.

Suočavamo se i s izazovima u pogledu održavanja čistoće i očuvanja prirodnih resursa. Povećan broj turista rezultira većom količinom otpada, što zahtijeva efikasnije sisteme upravljanja otpadom. U cilju rješavanja tog problema, u planu je postavljanje polupodzemnih kontejnera za prikupljanje otpada, kao i organizovanje kampanje za podizanje svijesti o važnosti zaštite životne sredine.

STANDARD: Da li ste imali novih kapitalnih investicija u infrastrukturu i koje su ključne investicije koje planirate realizovati u budućnosti?

CANOVIĆ: U prethodnom periodu, investicijama u infrastrukturu stvarali smo preduslove za kvalitetniji život građana i građanki Plava, istovremeno poboljšavajući uslove za razvoj turizma. Nove saobraćajnice, biciklističke staze i kvalitetniji putevi u ruralnim područjima, samo su neke od investicija koje smo realizovali. Ove investicije su značajno doprinijele lakšem pristupu turističkim atrakcijama i unapređenju ukupnog turističkog sadraja.

Po okončanju ljetnje sezone planiramo rekonstrukciju ulice u starom dijelu čaršije, rekonstrukciju gradske tržnice, izgradnju puteva u seoskim područjima i druge projekte koji će dodatno unaprijediti infrastrukturu u Plavu. Takođe, uvijek ističemo da nam je prioritet u dijelu kapitalnih investicija izgradnja puta Plav – Bogićevica, zaštita Plavskog jezera, kao i otvaranje graničnog prelaza na putu Murina-Čakor-Peć. Navedeni projekti bi imali veliku uticaj na razvoj turizma, jačanje lokalne ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta.

STANDARD: Koliko je lokalna dijaspora doprinijela porastu turizma u Plavu ove godine?

CANOVIĆ: Naša dijaspora svake godine i tokom cijele godine daje značajan doprinos sveukupnom razvoju Plava, pa tako i doprinosi uspješnosti turističke sezone tokom ljeta. Mnogi pripadnici dijaspore došli su u svoj rodni kraj tokom sezone, dovodeći sa sobom prijatelje i porodice. Njihov dolazak je dodatno povećao broj posjetilaca i doprinio lokalnoj ekonomiji kroz potrošnju na smještaj, hranu i druge usluge.

Osim toga, dijaspora često investira u lokalnu zajednicu, bilo kroz otvaranje novih poslova, ulaganja u nekretnine ili podršku lokalnim manifestacijama. Ove investicije su ključne za dugoročni razvoj turizma u Plavu, jer stvaraju nove mogućnosti za zapošljavanje i ekonomski rast. Takođe, dijaspora igra važnu ulogu u promociji Plava kao turističke destinacije u svojim zemljama boravka, što doprinosi povećanju broja međunarodnih posjetilaca.

STANDARD: Da li imate podatke o broju neregistrovanih turista i kako planirate da poboljšate sistem prijave turista?

CANOVIĆ: Trenutno nemamo precizne podatke o broju neregistrovanih turista, ali radimo na poboljšanju sistema prijave kako bismo dobili tačnije informacije. Planiramo da unaprijedimo digitalne alate i aplikacije koje će olakšati prijavu turista i time omogućiti bolje praćenje posjeta. Saradnja sa lokalnim ugostiteljima i pružaocima smještaja je ključna za uspješno sprovođenje ovih mjera.

Takođe, radimo na edukaciji pružaoca smještaja o važnosti registracije gostiju i saradnji sa lokalnim vlastima kako bismo osigurali efikasnu implementaciju novih sistema. Cilj nam je da stvorimo transparentan i efikasan sistem koji će poboljšati upravljanje turističkim tokovima i pružiti bolje usluge posjetiocima.

STANDARD: Kako ocjenjujete trenutnu situaciju u vezi s očuvanjem prirodnih resursa i ekologijom u vašoj opštini s obzirom na povećan broj turista?

CANOVIĆ: Aktivno radimo na podizanju ekološke svijesti među posjetiocima i lokalnim stanovništvom, kao i na uvođenju mjera za održivo upravljanje resursima, kako bismo unaprijedili stanje kada je u pitanju očuvanje prirodnih resursa. Povećanjem broja turista i posjetilaca Plava, javljaju se i dodatni izazovi u smislu odlaganja otpada i očuvanja prirodnih staništa, ali svjesni toga uz navedene mjere vjerujem da ćemo postići željene rezultate i maksimalno sačuvati naše prirodne resurse i održati ih čistim, da bismo ih kao takve predali budućim generacijama.

Očuvanje prirodnih resursa je prioritet, jer ne samo da predstavljaju glavnu atrakciju koja privlače turiste, već i mnogo bitnije od toga je što od njih zavisi ne samo naša već i budućnost dolazećih generacija, kojima treba da ostavimo sve one resurse koji su neophodni za opstanak na Planeti i održavanje zdrave egzistencije.

Izvor (naslovna fotografija):

Privatna arhiva

Ostavite komentar

Komentari (0)