test

CEDIS stopama SOLAR GRADNJE: Potpisali ugovor o sajber bezbjednosti sa DODIKOVOM firmom pod sankcijama!

I. Đoković

25/09/2024

09:23

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) potpisao je krajem prošle godine ugovor sa dvije firme Infinity i Prointer koje su povezane sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Obje kompanije prema javno dostupnim podacima nalaze se na crnim listama SAD i EU, no to energetskim kompanijama u Crnoj Gori očigledno ne smeta, pa tamo gdje je stala Solar gradnja nastavio je CEDIS.

CEDIS je potpisao ugovor sa kompanijama Prointer i Infinity koje su angažovane za Sistem za sakupljanje i automatsku analizu sigurnosnih logova za IT opremu.

Ukupan iznos koje će CEDIS firmi pod sankcijama isplatiti je 58.694 eura bez PDV-a.

Iako su se iz Solar gradnje koja je potpisala ugovor o saradnji sa firmom Kaldera koja je u vlasništvu bliskog prijatelja Milorada Dodika takođe pod sankcijama pravdali da u trenutku potpisivanja nijesu znali za tu informaciju, isti model ”nijesmo imali pojma” ne može se primjeniti na CEDIS.

Vijest iz juna mjeseca 2024. godine da su Prointer i Infinity dospjele na crnu listu SAD objavljena je u svim regionalnim medijima, pa je prosto nemoguće da iz CEDISA nijesu znali sa kim zaključuju, tako na više načina, vrijedan ugovor.

BANKE U BOSNI IM UGASILE RAČUNE

Koliko je ozbiljna situacija sa obje firme i Prointer-om i Infinity kompanije pokazuje podatak da su banke u BiH ugasile proteklih mjeseci većinu računa firmi i pojedinaca koji su se našli pod američkim sankcijama kako se i same ne bi našle u opasnosti od sankcija. Prema zakonima u BiH, firma ne može poslovati u gotovini i mora imati račun u banci, budući da su nekadašnja Služba društvenog knjigovodstva i zavodi za platni promet ukinuti 2001. godine.

Takođe metod preregistracije firme, a to su upravo uradili vlasnici Vladimir Perišić i Bojan Vujić, na neku drugu osobu shodno američkim zakonima nije dozvoljen tako da Infinity i Prointer ni na koji način ne mogu izbjeći sankcije.

Perišić i Vujić su osnovali kompaniju Invictus koja je ni mjesec dana nakon formiranja na istoj adresi gdje je registrovana firma Prointer počela sa otpuštanjem radnika, kojima ne mogu da isplaćuju plate, jer banke u Bosni i Hercegovini se strogo drže slova zakona.

No, dok se u susjednoj nam državi pridržavaju zakona činjenica da su firme pod sankcijama za crnogorske energetske kompanije ne predstavlja problem.

Dodatno, ono što zvuči nevjerovatno je da su osjetljivi podaci crnogorskog energetskog sistema dati sankcionisanim firmama, jer je to predmet zaključenog između CEDIS i ovih kompanija.

Security information and event management (SIEM), tj. ono što je CEDIS ugovorom predao na upravljanje Infinity i Prointer firmama, kombinuje upravljanje bezbednosnim informacijama (SIM) i upravljanje bezbjednosnim događajima (SEM) u jedan sistem upravljanja bezbjednošću.

Alati SIEM u stvarnom vremenu prikupljaju, agregiraju i analiziraju veliku količinu podataka iz aplikacija te s uređaja, poslužitelja i od korisnika kompanije ili ustanove da bi sigurnosni timovi mogli otkrivati i blokirati napade. Alati SIEM koriste unaprijed definisana pravila da bi bezbjednosni timovi lakše definisali prijetnje i slali upozorenja.

U prevodu CEDIS je Miloradu Dodiku na tacni dao srce bezbjednosnog sistema.

ŠTA JE SIEM

SIEM (izgovara se ”sim”) objedinjuje upravljanje bezbjednosnim informacijama (SIM) i upravljanje bezbjednosnim događajima (SEM) u jedan sisstem za upravljanje bezbjednošću. Tehnologija SIEM prikuplja podatke iz zapisnika događaja iz mnogih izvora, prepoznaje aktivnosti koje odstupaju od norme uz analizu u stvarnom vremenu i preduzima odgovarajuće radnje.

Ukratko, SIEM kompanijama i ustanovama daje uvid u aktivnosti unutar mreže tako da mogu brzo odgovoriti na potencijalne kompjuterske napade i zadovoljiti preduslove usklađenosti.

Tokom protekle decenije tehnologija SIEM razvila se radi pametnijeg i bržeg otkrivanja prijetnji i odgovora na incidente uz pomoć vještačke inteligencije.

Izvor (naslovna fotografija):

ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)