test

Damjanović: Dešavanja u FZO navode na razmišljanje o suštinskom rebalansu budžeta

Standard

18/05/2022

13:56

Ministarstvo finansija pripremilo je tehnički rebalans budžeta, o kojem bi Vlada trebalo da se izjasni na sjednici sjutra ili preskjutra, nakon čega će biti upućen Skupštini na hitno izjašnjenje, najavio je za Portal Analitika, ministar finasija Aleksandar Damjanović.

Ovaj rebalans, kako dodaje, ne predviđa nova zaduženja.

Ipak, na naplatu stižu odluke prethodnog ministarstva i Vlade. Nakon ukidanja plaćanja doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje kroz program ,,Evropa sad“, dovedeno je u pitanje funckionisanje cjelokupnog zdravstvenog sistema Crne Gore.

Tu su, kako kaže Damjanović, i mnoge druge finansijske obaveze, pa resor na čijem je čelu razmišlja i o suštinskom rebalansu budžeta.

Budžet uskladiti sa novom organizacijom državne uprave

Prema njegovim riječima, tehnički rebalans podrazumijeva da se tekući budžet uskladi sa novom organizacijom državne uprave, imajući u vidu da je izmijenjen broj ministarstava, samim tim i ostali organi u državnoj upravi.

„Prosto, postojeći budžet treba preraspodijeliti shodno novoj organizaciji. To znači i da neće biti probijanja budžetskog okvira, odnosno da će samo doći do horizontalnog usklađivanja, kako bi država mogla da funkcioniše.

Naravno, nakon toga i u skladu sa projekcijama budžeta i njegovim izvršenjem, biće sagledano ima li potrebe i za drugim, tzv. suštinskim rebalansom. O tome ćemo razgovarati tokom juna-jula“, poručio je Damjanović.

Pripreme za suštinski rebalans

Kako napominje, ambicija je da se, nakon što bude utvrđen na sjednici Vlade, zatraži hitan postupak za usvajanje, kako bi do kraja maja zaokružili sve tehničke pripreme i omogućili da država funkcioniše.

„Nama će analiza budžetske potrošnje za prvi kvartal, za period do aprila, odnosno sada već i maja, pokazati da li je budžet dobro planiran i kakvo je izvršenje u pojedinim ministarstvima i pojedinim segmentima državne uprave. Na bazi toga vidjećemo gdje će trebati određene korekcije u narednom periodu“, naopomenuo je Damjanović.

Vidjeće, kako dodaje, i gdje se budžet izvršava onako kako je planirano.

„Gdje nemamo to izvršenje u mjeri u kojoj je planirano, moraćemo napraviti određene korekcije. To sve iziskuje određenu analizu kako bi se pristupilo eventualnoj izradi tzv. suštinskog rebalansa”.

Na pitanje da li očekuje da će dobiti podršku poslanika za tehnički rebalans budžeta, Damjanović smatra da nema razloga da to ne urade.

„U pitanju je normalno funkcionisanje državne uprave, od kojih zavisi funkcionisanje kasnije i privatnog sektora. Pošto se ovdje ne radi o izmjenama radikalnih postojećih budžetskih pozicija, nema probijanja budžetskog okvira i nema dodatnog zaduženja, ne vidim potrebu da se bilo kakva opstrukcija desi“, kazao je on.

Podsjetio je da je u prvom izlaganju u Skupštini izrazio želju da dobro sarađuje sa Parlamentom, poručivši tada da će biti uključeni u sve procese unutar Vlade, posebno vezano za budžet.

„Iz toga razloga, ne očekujem opstrukciju, naprotiv. Očekujem dobru saradnju, kooperativnost i zajednički rad da unaprijedimo i životni standard i javne finansije“, poručio je Damjanović.

Prioritet penzioneri

Kada je riječ o Fondu zdravstva koji je ozbiljno zadužen zbog ukidanja doprinosa za zdravstvo, ali i ostalim kritičnim stavkama tekućeg budžeta, ističe da su to goruća pitanja koja su otvorena i na čijem se rješavanju radi.

„Predstoje nove obaveze, shodno zakonima koji su usvajani tokom prošle godine, koji startuju tokom juna-jula mjeseca. Tu su i nepredviđene okolnosti o kojima se mora razgovarati i presude međunarodnih institucija koje će pogađati finansije Crne Gore. Uz ovo što se dešava u Fondu zdravstva, uz ozbiljan nivo duga i nedovoljnog budžeta za finansiranje tog Fonda, faktički stiču se uslovi da se razmišlja o suštinskom rebalansu, odnosno izmjenama budžetskih pozicija“, napominje Damjanović.

Uprkos svemu pomenutom, ministar tvrdi da će biti obezbijeđena redovna isplata i zarada i penzija.

„Govorio sam više puta, i prije nego što sam preuzeo ovu funkciju, sada su nam apsolutni prioritet penzioneri. Država će uraditi sve što je u njenoj moći da zaustavi pad životnog standarada penzionera, izazvan inflacijom i velikim zaostajanjem prosječnih i minimalnih penzija. Nadam se da ćemo shodno vadrednom obračunu, moći da razmišljamo da dodatno unaprijedimo standard naših penzionera“, ističe Damjanović.

Očuvati životni standard građana

Budući da su u proteklom periodu smanjene akcize na energente, kao i PDV na osnovne životne namirnice, to se još nije osjetilo kada je riječ o smanjenju cijena proizvoda u prodajnim objektima.

Ministar Damjanović pojašnjava da je PDV smanjen na osnovne životne namirnice, ulje i brašno.

„I u Parlamentu sam rekao da je poslije jedno mjesec ili dva blokade i nemogućnosti uvoza ovih artikala ponovo profunkcionisao robni tok od Srbije prema Crnoj Gori, a tamo su ovi artikli najniži. Međutim, za mjesec-dva, cijena je skočila za 40 procenata u Srbiji. Ovo što se sada troši u Crnoj Gori jesu zalihe. Uspjeli smo sa smanjenjem PDV-a da privremeno zaustavimo novi rast cijena. Naravno, ukoliko bude daljih poremećaja na tržištu i eventualnih najava rasta cijena, Vlada će morati da djeluje u tom pravcu i da čuva životni standard građana“, poručio je Damjanović.

Ističe da će u tom slučaju djelovati setom poreskih i vanrednih mjera.

„Donešen je i Zakon kojim se mogu privremeno i ograničavati maloprodajne cijene pojedinih proizvoda. Vidjećemo šta sve možemo da uradimo. Djelovaće proaktivno da zaustavimo posljedice i globalnih poremećaja. Ovdje govorim i o lancima snabdijevanja i o rastu cijena energenata, hrane. To je naš dnevni posao i to će nam biti prioritet u narednom periodu“, zaključio je ministar Damajanović.

Izvor (naslovna fotografija):

Aleksandar Damjanović, foto: Vlada CG

Ostavite komentar

Komentari (0)