test

DRI ukazala na nepravilnosti u poslovanju Skupštine: Varijabile potpisivala zamjenica sekretara, u manjku zbog mobilnih

Standard

08/10/2024

20:03

Državna revizorska institucija ocijenila je da je finansijski izvještaj Skupštine Crne Gore za 2023. godinu sastavljen u skladu s važećim okvirom finansijskog izvještavanja za javni sektor, ali je revizijom poslovanja utvrđen niz neusklađenosti.

Kako se navodi u izvještaju DRI, poslovanje Skupštine je neusklađeno sa zakonima o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i o državnim službenicima i namještenicima, Uredbom o uslovima i načinu korišćenja službenih zgrada i poslovnih prostorija u svojini Crne Gore, Uputstvom o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini, kao i sa odlukama o sticanju prava korišćenja i prava raspolaganja službenim notbukom poslanika u Skupštini Crne Gore i o varijabilnom dijelu zarade za poslanike.

Revizijom je utvrđeno da je Skupština Crne Gore za održavanje građevinskih objekata utrošila 164,8 hiljada eura, što nije u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu korišćenja službenih zgrada i poslovnih prostorija u svojini Crne Gore, kojom je propisano da se o održavanju zgrade Skupštine brine Uprava za imovinu.

Državni revizori su utvrdili i da je Sindikalna organizacija Skupštine finansirana netransparentno i da uslovi i način finansiranja sindikata nijesu jasno regulisani.

Naime, Sindikalna organizacija Skupštine u dokumentima nije navela na koji način i na koje aktivnosti je potrošila 250 hiljada eura, koje je dobila na osnovu zahtjeva za sindikalne aktivnosti.

“Služba Skupštine treba da donese jasna pravila kojima će se regulisati način i uslovi finansiranja Sindikalne organizacije, koliko sredstava iz budžeta se može izdvojiti i u koje svrhe. Potrebno je definisati obavezu Sindikalne organizacije da podnosi detaljan izvještaj o tome kako i u koje svrhe su utrošena budžetska sredstva”, navodi se u izvještaju.

DRI je utvrdila da je Skupština manjak od 43,1 hiljadu eura rješenjem o prihvatanju popisa predstavila kao otpis i isknjižavanje pokretnih stvari. Zapravo se radi o tabletima i mobilnim telefonima koje bivši poslanici, kao i zaposleni (od kojih neki više nisu zaposleni), po okončanju angažmana u Skupštini nisu vratili.

Više od pola ugovora o djelu mimo zakona

DRI je utvrdila i da je 57 odsto ugovora o djelu za poslove kurira, vozača, upisničara u službi pisarnice, higijeničarki i zaposlenih u skupštinskom bifeu zaključeno na osnovu Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji Službe Skupštine, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, kojim je definisan postupak zasnivanja radnog odnosa i popuna radnih mjesta u organima državne uprave.

Kako DRI preporučuje, subjekt revizije ugovore sa fizičkim licima bez zasnivanja radnog odnosa treba da zaključuje samo za poslove za koje nijesu sistematizovana radna mjesta i za poslove koji nijesu iz osnovne nadležnosti državnog organa, odnosno da za sva nova zapošljavanja primjenjuje Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

“Generalni sekretar Skupštine treba da obezbijedi primjenu Odluke o sticanju prava korišćenja i prava raspolaganja službenim notbukom poslanika u Skupštini Crne Gore u dijelu obaveze poslanika da vrate službene notbukove službi Skupštine, kao i primjenu Uputstva o bližem načinu vršenja popisa pokretnih i nepokretnih stvari u državnoj svojini u dijelu utvrđivanja upotrebne vrijednosti stvari prije otpisivanja i isknjižavanja istih”, navodi se u preporuci DRI.

Revizor je utvrdio i da je sekretar Skupštine isplaćivao varijabile poslanicima zbog dodatnog angažovanja u radu Kolegijuma predsjednika Skupštine i doprinosa u aktivnostima radnih tijela, a bez predloga Kolegijuma predsjednika Skupštine.

“Rješenja o varijabilnom dijelu zarade za generalnog sekretara Skupštine potpisivala je zamjenica generalnog sekretara, što nije u skladu sa čl. 31 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru”, ukazano je u izvještaju, uz preporuku generalnom sekretaru Skupštine da rješenja o varijabilnom dijelu donosi na osnovu predloga Kolegijuma Skupštine, kako je propisano čl. 4 Odluke o varijabilnom dijelu zarade za poslanike Skupštine.

Nadležni Kolegijum DRI, koji čine dr Branislav Radulović (rukovodilac Kolegijuma) i dr Milan Dabović (član), tražio je da Skupština do 4. novembra izradi i dostavi Državnoj revizorskoj instituciji plan aktivnosti za realizaciju preporuka. Takođe, traže da do 4. aprila izvijeste DRI o tome šta je preduzeto za primjenu preporuka.

Izvor: DAN
Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)