test

Ivančević: Povećanje PDV-a smrtni udarac za turističku privredu

Standard

07/09/2024

22:34

Povećanjem PDV-a za turističku privredu sa sedam na 15 odsto, što je predviđenom novim izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, koje je usvojila Skupština u petak veče, na udaru je crnogorski turistički proizvod. Na udaru je, prije svega, organizovani turizam, koji bi trebalo da omogući šestomjesečnu ili sedmomjesečnu sezonu, kazao je za 24 sata član Udruženja turizma i ugostitelja u Privrednoj komori Crne Gore, Dragan Ivančević.

Doživjeli smo, od onih koji treba da nam stvore ambijent da obavljamo naše djelatnosti, da nam zadaju, možda, smrtni udarac sa povećanjem PDV-a. Sada smo turistička destinacija u Evropi sa najvećim PDV-om. Nikad do sada, u smještajnom dijelu, Crna Gora nije imala PDV veći od sedam odsto. U protekloj sezoni smo izgubili dio turoperatora, koji su odlazili na druge destinacije. To su činili zbog neadekvatnih cijena, zbog skupe destinacije, neadekvatnog kvaliteta, za što nijesu krivi direktni učesnici u turizmu”, kaže Ivančević.

Cijene u turizmu ne mogu tek tako da se mijenjaju, poručuje Ivančević, pogotovo kad su aranžmani u 95 odsto slučajeva ugovoreni i potpisani. Objašnjava da to sve podrazumijeva ugovorene hotele, avio karte, čartere, i napominje da će organizatori putovanja izbjegavati Crnu Goru kao destinaciju.

Odbor za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Crne Gore je permanentno pratio tok turističke sezone, kaže Ivančević, od same pripreme do identifikacije problema. Dodaje da su od nadležnih državnih organa stalno tražili da, u partnerskom odnosu, te probleme rješavaju.

“Nikakvu komunikaciju nijesmo uspjeli da ostvarimo ni sa prošlim Ministarstvom, sad imamo novo, opet su tu neki ljudi koji nemaju nikakvog iskustva u turizmu. Imamo sada najave da ćemo brzo razgovarati sa novom ministricom turizma (Simonida Kordić) ali, mislim da je za to kasno i da nema smisla posle odluke Skupštine i poslije takvog udara na turizam. Gubimo i posljednju šansu da budemo konkurentni na vrlo probirljivom tržištu Mediterana, gdje je ponuda mnogo veća nego što je potražnja. Kvalitetom i cijenama moramo da zadržimo makar postojeće strukture i da pokušamo da vratimo onu klijentelu koju smo imali, bolje platežnu klijentelu. Svjedočili smo ovoga ljeta da smo dobili niskoplatežnu klijentelu, da je vanpansionska potrošnja bila veoma loša. Mislim da ovaj udar crnogorski turizam neće moći da podnese i da prebrodi, da pobjedi, zato što je jednostavno nemoguće voditi jednu takvu utakmicu gdje već protivnici (konkurentske zemlje) vode sa 2:0 protiv nas”, poručio je Ivančević.

Najveći dio ugovorenih aranžmana, kada je riječ o organizovanom turizmu i naročito zapadno evropsko tržište, su već zaključeni po određenim cijenama, naglašava Ivančević i napominje da novi namet, više od 100 odsto povećanje PDV-a, ne može turistička privreda da izdrži sama.

“Ne znam što je planirala i što je bio cilj naše Vlade u situaciji kada turizam ima mnogo otvorenih problema kojima mora da se posveti, da bi kao destinacija dobili na kvalitetu i mogli da računamo na bolji turistički proizvod i klijentelu. Vlada zadaje ovakav udarac, više od 100 odsto povećanja PDV-a u smještajnom dijelu! Kada je riječ o hrani i piću, nekada je bilo 21 odsto, pa se neka Vlada, ipak, realno odnijela prema stanju u kojem se nalazi turizam i ugostiteljstvo i vratila PDV na sedam odsto, što je realno i konkurentno sa našim okruženjem. Kada govorimo o smještaju, moram da ponovim, da u Evropi ne postoji ni jedna turistička destinacija koja ima toliko veliki PDV, preko sedam odsto nema niko”, ističe Ivančević.

Napominje da sa je za nekoliko posljednjih ministara, koji uglavnom nikad nijesu radili u turizmu, prvo radno mjesto u tom resoru bilo upravo ministarsko.

Direktni učesnici u turizmu su, kako kaže Ivančević, imali ogroman broj reklamacija kada su u pitanju komunikacije prema odredištima za smještaj, prema izletištima, a bilo je puno problema i sa smećem, parkingom i nedovoljnom standardizacijom smještajnih kapaciteta u privatnom smještaju.

“Imamo i dalje ogroman procenat sive ekonomije, možda najveći u čitavom okruženju. Siva ekonomija je nepodnošljivo izražena u privatnom smještaju. To niko još nije ni zagrebao, probao da riješi, a po našoj nekoj procjeni, gotovo jedan budžet se odliva kroz sivu zonu“, zaključio je Ivančević.

Izvor (naslovna fotografija):

Dragan Ivančević

Ostavite komentar

Komentari (0)