test

Kontrola leta Srbije i Crne Gore najavila štrajk za subotu, SMATSA odbacuje zahtjeve sindikata

Standard

15/10/2024

13:55

SMATSA je zajednička kontrola leta dviju država, smještena u Beogradu, u kojoj Srbija ima 92%, a Crna Gora 8% vlasništva.

Sindikat Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) danas je najavio štrajk upozorenja za subotu, 26. oktobra od 17 do 18 sati, zbog, kako se navodi „nezadovoljstva nizom odluka rukovodstva kompanije, među kojima je i odbijanje da započne pregovore o zaključenju novog Kolektivnog ugovora“. SMATSA je tvrdnje sindikata nazvala besmislenim.

Srpska agencija Beta koja je javila ovu vijest navodi da zaposleni traže pregovore s Vladom Srbije radi zaključivanja novog Kolektivnog ugovora, kao i poštovanje i primjenu finansijskog plana agencije za 2024. godinu, te da insistiraju na internoj preraspodjeli planiranih sredstava.

„Zahtijeva se i uvećanje prihoda SMATSA-e od rutnih naknada u 2025. godini za najmanje 12% u odnosu na ovu godinu“, navodi se u saopštenju Sindikata SMATSA-e.

Sindikat kontrole letenja zatražio je početkom ovog mjeseca da Vlada Srbije hitno reaguje, jer je rukovodstvo SMATSA-e odbilo da započne pregovore o zaključenju novog Kolektivnog ugovora, a potom je, kako se navodi, , bez pristanka i potpisa sindikata protivzakonito produžilo važenje postojećeg Kolektivnog ugovora kojem je istekao rok.

Zaposleni navode da ne žele da štrajkuju, ali da su primorani na takav potez, jer ih je rukovodstvo SMATSA satjeralo u ćošak, najprije pravnim nasiljem kojim ih je protivzakonito izbacilo iz Kolektivnog ugovora, a potom nizom neodgovornih odluka.

SMATSA je zahtjeve sindikata nazvala besmislenim i tendencioznim

„Кolektivni ugovor čija je primjena u septembru 2024. godine produžena, nije ni na jedan način umanjio dosadašnja prava zaposlenih” navodi SMATSA u reagovanju i dodaje da prava iz postojećeg Кolektivnog ugovora ostvaruju podjednako ostvaruju članovi oba sindikata i zaposleni u SMATSA-i koji nijesu članovi nijednog sindikata. Dodaje se da je zahtjev sindiata za uvećanje troškovne baze za najmanje 12% u odnosu na 2024. tema koja ni u jednoj državi svijeta nije predmet kolektivnog pregovaranja i ne obuhvata sindikalnu borbu za prava zaposlenih, već predstavlja direktno miješanje u vođenje poslovne politike privrednog društva SMATSA i ostvarivanje javnog interesa u oblasti vazdušnog saobraćaja država osnivača.

Sindikat naglašava da će tokom trajanja štrajka upozorenja obezbijediti minimum procesa rada koji je utvrđen Odlukom o minimum procesa rada u SMATSA-i.

Ostavite komentar

Komentari (0)