test

Mujović: Ne smijemo odustati od naknade za Bilećko jezero

Standard

08/03/2024

11:08

''Crnoj Gori pripada neka vrsta naknade za korišćenje akumulacije Bilećkog jezera, ne smijemo odustajati od nečega što nam brojne deklaracije, pravila i međunarodne konvencije dozvoljavaju '', saopštio je ministar energetike Saša Mujović. Naglasio je da Crna Gora neće biti kamen spoticanja za izgradnju HE Buk Bijela, ali da sigurno neće uraditi ništa što će biti u korist naše štete, odnosno što će ugroziti Taru i NP Durmitor.

Na sastanku Mujovića sa ministrima energetike Srbije i BiH entiteta Republike Srpske Dubravkom Đedović-Handanović i Petrom Đokićem dogovoreno je da se odredi neka vrsta naknade Crnoj Gori za akumulaciju Bilećkog jezera i studija procjene uticaja HE Buk Bijela na životnu sredinu.

“Najbolji test našeg zajedničkog kapaciteta i sposobnosti da sarađujemo i da tu saradnju još više poboljšamo je pitanje Bilećkog jezera. Drago mi je što sam za pregovaračkim stolom sa ministrom Đokićem, koji je istakao dobru volju da se ovo pitanje počne rješavati i očekujem ponudu kolega iz Republike Srpske, da vidimo kakve ćemo korake napraviti u tom pravcu i kako ćemo ovo zajedničko pitanje riješiti”, kazao je Mujović i naglasio da Crna Gora potencira da se nađe pravedno rješenje.

“Nije nam ideja da ugrozimo susjede ili bilo koga drugog, ali ne smijemo raditi ni u korist svoje štete, ne smijemo da žmurimo i ne smijemo odustajati od nečega što nam brojne deklaracije, pravila i međunarodne konvencije dozvoljavaju”, naglasio je Mujović.

Procjenjuje se da Crnoj Gori pripada 40 odsto sliva Bilećkog jezera, kao i 24 odsto od akumulacije. Crna Gora do danas nije dobila naknadu ni za jedan kilovat sati električne energije koji se dobija korišćenjem voda Bilećkog jezera, iako su crnogorske vlasti nekoliko puta pokretale to pitanje, a potencirali su i mogućnost međunarode arbitraže.

Mujović se u Beogradu osvrnuo i na projekat izgradnje HE Buk Bijela.

“HE Buk Bijela je predmet interesovanja javnosti u sve tri države. Kao neko ko zna dobro šta su prednosti i mane našeg energetskog sistema i koliko nam fali električne energije i novih kapaciteta bilo bi iluzorno očekivati da budem protiv energetskog projekta, pogotovo onog iz oblasti obnovljivih izvira električne energije. Ipak, koliko god ja volio energetiku, prije svega volim i poštujem svoju zemlju i njene zakone i njima se povinujem”, rekao je Mujović.

Istakao je da poštuje odluku Skupštine Crne Gore i ,,dugogodišnju borbu generacija“ prije njega da se zaštiti ,,biser Evrope i suza Evrope Tara i Nacionalni park Durmitor“.

“Sigrno neću uraditi ništa što će biti u korist naše štete, odnosno što će ugroziti Taru i NP Drmitor”, kategoričan je ministar Mujović, dodajući da Crna Gora neće biti kamen spoticanja ili barijera u realizaciji projekta drugi ,,bliskih“ i susjednih država.

“Jedino što tražimo jesu validna naučna mišljenja i stavovi da li taj projekat ugrožava Crnu Goru odnosno NP Durimitor. Ako ne ugrožava, apsolutno u Crnoj Gori nećete imati problem”, kazao je Mujović i istakao da država Crna Gora neće žmuriti i neće raditi u korist svoje štete.

“Neće se sklanjatu sa puta, jer znamo šta je naš interes, ali nećemo biti nikome smetnja u razvoju ukoliko to ne ugrožava naše potencijal”, poručio je Mujović.

Đokić je naveo da će Republika Srpska učiniti sve da izgradnja HE Buk Bijela nastavi da se realizuje, a to su pokazali Vlada Srbije i EPS. Dodao je i da treba da se rješavaju određena pitanja koja izazivaju zabrinutost u vezi sa zaštitom životne sredine i da se prilikom dobijanja odgovora na ta pitanja poštuje stav struke.

Đedović-Handanović je kazala da je posebno važna izgradnja transbalkanskog koridora, koji će povezati tržišta Rumunije, Srbije, BiH i Bugarske sa podmorskim energetgskim kablom izgrađenom između Crne Gore i Italije. Dodala je da je to uslov za priključenje na mrežu RHE Bistrica, koja je za Srbiju strateški važan projekat.

Mogućnost zajedničkih nastupa

Mujović je novinarima rekao da je tema sastanka bila i mogućnosti zajedničkih nastupa, posebno prema Energetskoj zajednici.

“Razgovarali smo kako da budemo što jedinstveniji, budemo zajedno, kako da zajedno nastupamo prema Energetskoj zajednici i kako da branimo naše zajedničke ciljeve. Crna Gora jeste mala geografski, ali nemoj da imamo iluzije da bilo koja druga zemlja, veća, geografski, kapacitetom, može sama napraviti neke značajne iskorake. Ako smo zajedno, onda smo snažni, ako smo odvojeni i ako razdvojeno djelujemo, bojim se da smo lak plijen ili, bolje reći, ‘jedna slamka među vihorove’ i da ne možemo puno toga učiniti”, kazao je Mujović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ministarstvo energetike

Ostavite komentar

Komentari (0)