test

OZBILJNE KOMPANIJE U IGRI ZA ULAGANJE U ŽELJEZARU: Četiri firme pokazale najveće interesovanje za investiranje

I. Đoković

25/01/2024

09:01

Situacija u Željezari Nikšić nije bajna, daleko od toga, pa u cilju poboljšanja nekadašnjeg giganta iz NIkšića, Ministarstvo energetike i rudarstva pokušava da riješi situaciju pronalaženjem ozbiljnog partnera koji bi ulaganjem podigao Željezaru na noge. Kako je portalu Standard saopšteno iz tog ministarstva u prethodnom periodu razgovarao sa više kompanija koje su pokazale interesovanje za mogućnosti investiranja u Željezaru Nikšić.

Kako su portalu Standard saopštili iz Ministarstva energetike i rudarstva ministar Mujović je obavio razgovore sa više kompanija među kojima su: Safin Handelsges, (Austrija), Uber Nordic (Švedska), Endek (Švajcarska), Duferco (Belgija).

“Predstavnici ovih kompanija su u susretima sa ministrom prezentovali svoje viđenje budućeg poslovanja Željezare, svjesni potencijala kojim ovo preduzeće raspolaže, ali i nedostacima i potrebom za investiranjem, kako bi se pokrenula proizvodnja”, rekli su nam iz resornog ministarstva.

Portal Standard je već pisao o potencijalnim ulagačima u Željezaru kojima se se od skora svojim interesovanjem pridružila i firma Safin Handelsges iz Austrije.

Kompanija Safin Handelsges je firma sa sjedištem u Beču u kojoj je ključna osoba Oleg Demidkin, diplomirani pravnik sa Lomonosova, a koja se bavi trgovinom na veliko metalima i rudom.

Firma zapošljava 123 radnika i u 2022. godini imala je prihod od 24,8 miliona eura.

Zanimljivo je to da je kompanija Olega Demidkina povezana je saradnjom sa dosta kompanija iz Rusije i Kazakstana koje se bave rudom i trgovinom metalima, među kojima se izdvaja crnogorskoj javnosti poznato ime ruski Rusal u vlasništvu Olega Deripaske.

Safin Handelsges ima tridesetogišnje iskustvo u veletrgovini sa metalima i rudom, tokom kojeg su izgradili veliku mrežu u čitavom svijetu,od Kanade do Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok je direktor Demidkin zasebno i predstavnik metalurškog giganta ThyssenKrupp u Rusiji.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva su pojasnili da je javni poziv je već u toku i da ga sprovodi EPCG kao matična kompanija.

” Ministarstvo energetike i rudarstva uradilo je sve u okviru svojih nadležnosti na promociji javnog poziva EPCG, kako kroz intenzivne diplomatske aktivnosti ministra Mujovića, tako i kroz susrete i razgovore sa potencijalnim investitorima i vjerujemo da su ove aktivnosti doprinijele velikom interesovanju stranih kompanija za ulaganja u nikšićku željezaru. Javni poziv traje do 25. janura ove godine i sve kompanije su najavile da će dostaviti svoje ponude/pisma namjere u predviđenom roku. Ministarstvo energetike i rudarstva će imati svog člana u komisiji za otvaranje pristiglih ponuda”, pojasnili su iz ministarstva.

Ministarstvo energetike i rudarstva očekuje, kako su nam kazali, da EPCG da u transparentnom postupku detaljno informiše javnost o procesu, prijavama i kriterijumima za odabir najbolje ponude.

Iz resornog ministarstva su portalu Standard kazali da je riječ o ozbiljnim kompanijama, te da će više detalja ponudama i visini to jest dinamici investicija, biti poznato nakon dostavljanja ponuda, to jest zatvaranja javnog poziva.

Izvor (naslovna fotografija):

EPCG Željezara Nikšić

Ostavite komentar

Komentari (0)